«Η Βίβλος του Διαβόλου»: Το καταραμένο χειρόγραφο

i-biblos-tou-diabolou-to-katarameno-xeirografo 


 Σύμφωνα με τον θρύλο, το απαίσιο «σχέδιο» μέσα στο καταραμένο μεσαιωνικό χειρόγραφο έγινε από τον ίδιο τον Λούσιφερ. 
Ο περίφημος Codex Gigas, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας, στη Στοκχόλμη, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος
μεσαιωνικό σωζόμενο χειρόγραφο σε όλο τον κόσμο.
Και σύμφωνα με τη Daily Mail, το επίσημο όνομα του είναι Codex Gigas, αλλά το προσωνύμιο του είναι «Η Βίβλος του Διαβόλου». 
Με ύψος που φτάνει σχεδόν το ένα μέτρο -για την ακρίβεια, τα 92 εκ.- το βιβλίο είναι τόσο μεγάλο που λέγεται ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 160 δέρματα ζώων για την ολοκλήρωση του.
Ωστόσο, δεν είναι «μόνο» το μέγεθος που εκπλήσσει τους ιστορικούς.
Στις σελίδες του υπάρχει μία έγχρωμη, ολοσέλιδη απεικόνιση του Διαβόλου που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι καταραμένο.
Το... ξεφύλλισμα του βιβλίου που ζυγίζει 74 κιλά, απαιτεί τη συνδρομή τουλάχιστον δύο ανθρώπων για να γυριστούν οι κατασκευασμένες από δέρμα, βαριές σαν περγαμηνές, σελίδες του.
Παραμένει άγνωστο πώς δημιουργήθηκε.
Λέγεται ότι κατά τον Μεσαίωνα, ένας καλόγηρος καταδικάστηκε να εντοιχιστεί ζωντανός, επειδή καταπάτησε τους όρκους του μοναχικού βίου.
Για να γλιτώσει την τιμωρία -στην πραγματικότητα, τη ζωή του- ο μοναχός υποσχέθηκε να γράψει, μέσα σε μία και μόνη νύχτα, ένα βιβλίο στο οποίο να περιλαμβάνεται όλη η ανθρώπινη γνώση. 
Καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, ο μοναχός απελπίστηκε και απευθύνθηκε στον Διάβολο για βοήθεια, επιθυμώντας να κάνει μία συμφωνία με αντάλλαγμα την ψυχή του.
Ο Διάβολος αποδέχθηκε την πρόταση και επισφράγισε τη συμφωνία προσθέτοντας την... αυτοπροσωπογραφία του.
Στην έγχρωμη φωτογραφία ο Διάβολος απεικονίζεται σε άδειο φόντο, ανάμεσα σε δύο μεγάλους πύργους.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του National Geographic, η ανάλυση χειρογράφου που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια από τον ειδικό Michael Gullick στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας, έδειξε ότι ένας και μόνο άνθρωπος (γραφέας) έγραψε το τεράστιο αυτό βιβλίο.
Η μελάνη έχει κατασκευαστεί από θρυμματισμένες φωλιές εντόμων -είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν χρησιμοποιηθεί δύο τύποι μελάνης.
Η υποφραφή  -«hermann inclusis»- ταιριάζει με το υπόλοιπο χειρόγραφο και επιβεβαιώνει την άποψη ότι το βιβλίο γράφτηκε από έναν και μόνο άνθρωπο.

Τα απίστευτα τεστ

Πάντως, όταν έγινε δοκιμή προκειμένου να διαπιστωθεί πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για τη συγγραφή -με την επίπονη καλλιγραφία της εποχής (ιστορία που μοιάζει με το «Όνομα του Ρόδου»)- ενός βιβλίου αυτού του όγκου, το αποτέλεσμα ήταν... 5 χρόνια και μάλιστα non-stop αδιάκοπης γραφής. 
Το Codex Gigas περιέχει πέντε ολόκληρα κείμενα και τη Βίβλο. Αρχίζει με την Παλαιά Διαθήκη και τελειώνει με την Καινή Διαθήκη.
Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μύθος του τιμωρημένου μοναχού προκύπτει από μία παρεξήγηση που αφορά στην υπογραφή.
Η λατινική λέξη 'inclusus' υποδηλώνει μία τρομακτική τιμωρία, αλλά η πραγματική ερμηνεία στην κοινή χρήση της λέξης είναι πιο κοντά στην έννοια του «ερημίτη».
Χρονικά τοποθετείται στις αρχές του 13ου αιώνα και πιθανώς δημιουργήθηκε σε Μοναστήρι Βενεδικτίνων στην Τσεχία.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις