Γιατί το Ίδρυμα Rockefeller ανοίγει γραφεία σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη;;;

Rockefeller


 Την έναρξη λειτουργίας Γραφείων Αστικής Ανεκτικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ένταξης των δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων στο πρόγραμμα των 100 Ανεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller, ανακοίνωσαν επισήμως οι δήμαρχοι των δύο πόλεων κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα
εκδήλωσης για τις «Μεγαπόλεις», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας προχωρούν από κοινού χαράζοντας κατά τους επόμενους 9 μήνες μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση της ανεκτικότητάς τους, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων του 21ου αιώνα. Η Αστική Ανεκτικότητα, που είναι δυναμικός στόχος αυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας, ορίζεται ως η ικανότητα των πόλεων να αντέχουν, να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται, απέναντι σε χρόνιες πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) ή και απρόσμενες κρίσεις και καταστροφές (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης).
Η συμμετοχή των δυο δήμων στο δίκτυο των 100 Ανεκτικών Πόλεων αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του παρόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος, μέσω οριζόντιων διατομεακών συνεργασιών, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων της πόλης και με τη βοήθεια ειδικών, παγκόσμιου βεληνεκούς. Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δυο πόλεις, όπως είναι η χρόνια ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι προσφυγικές ροές ή η έλλειψη συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
Με πρωτοβουλία των δύο δημάρχων συγκροτούνται στις δυο πόλεις γραφεία Αστικής Ανεκτικότητας και ειδικές ομάδες υποστήριξης, με τη συμμετοχή τόσο εξωτερικών ειδικών συνεργατών όσο και στελεχών των δήμων. Στόχος η προώθηση και ανάπτυξη της νέας αυτής στρατηγικής αλλά και νοοτροπίας μέσα στην καρδιά των πολιτικών αλλά και της ίδιας της διοίκησης των δύο Δήμων. Μέρος και των δύο γραφείων, που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Rockefeller για δύο συναπτά έτη, θα στελεχωθεί με ανοιχτές διαδικασίες από εξωτερικούς συνεργάτες.
Επικεφαλής Αστικής Ανεκτικότητας και υπεύθυνη του γραφείου αυτού για την Αθήνα, ορίστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, η κυρία Λενιώ Μυριβήλη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΤΑ (Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων).
Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης έχει επιλέξει ως Επικεφαλής Αστικής Ανεκτικότητας και υπεύθυνη για την εποπτεία του προγράμματος και του στρατηγικού σχεδιασμού, τη δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., κυρία Λίνα Λιάκου. Η εμπλοκή των δυο αναπτυξιακών εταιριών ΟΤΑ στο πρόγραμμα των 100 Ανεκτικών πόλεων, καταδεικνύει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα και τη σύνδεση του με τον μητροπολιτικό χαρακτήρα και την εξωστρέφεια των πόλεων.
Η πρωτοβουλία 100 Ανεκτικές Πόλεις (100 Resilient Cities) είναι μέρος μιας δέσμευσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδοτείται από το 100RC, για την προώθηση και την ενίσχυση της αστικής ανεκτικότητας σε 100 πόλεις απ' όλο τον κόσμο.
«H Λίνα και η Λενιώ γίνονται κοινωνοί ενός δικτύου συνεργατών ανά τον κόσμο με τους οποίος μοιράζονται καλές πρακτικές και αναδεικνύουν την καινοτόμα σκέψη» δήλωσε ο κ. Michael Berkowitz, πρόεδρος του 100 Resilient Cities. «Με τον ορισμό τους ως επικεφαλής αστικής ανεκτικότητας (CROs), η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι σε προοδευτική πορεία για την ενίσχυση της αστικής ανεκτικότητας στην Ελλάδα, επωφελούμενες από τους πόρους και τη στρατηγική σκέψη των στελεχών του 100RC και των εταίρων πόλεων που είναι μέλη του» τόνισε ο κ. Berkowitz.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις