ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή! Απατεώνες προσφέρουν... οικονομικά ασφάλιστρα αυτοκινήτου –«μαϊμού»
Για μία νέα απάτη με θύματα οδηγούς αυτοκινήτων προειδοποιεί η Αστυνομία. Κυκλώματα επιτήδειων εξαπατούν πολίτες προσφέροντας δήθεν οικονομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων. Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία με την αστυνομική διεύθυνση να εκδίδει ανακοίνωση προειδοποίησης για τους πολίτες.
Τα μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται ως ασφαλιστικοί
πράκτορες μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, διαφημίζουν διαδικτυακά φθηνά συμβόλαια με πολλαπλές παροχές, έλκοντας πολίτες που δεν βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανασφάλιστα οχήματα.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία, προκειμένου να παραπλανήσουν τους υποψήφιους πελάτες και να τους προμηθεύσουν με πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια του οχήματος τους.
Αρχικά μέσω της ψηφιοποίησης ενός έγκυρου συμβολαίου, προχωρούν στην αντικατάσταση των αρχικών στοιχείων με άλλα (μετατροπή αριθμού κυκλοφορίας, στοιχείων ταυτότητας, περίοδο ασφάλισης κ.α.) και στη συνέχεια εκτυπώνουν το επεξεργασμένο συμβόλαιο και εισπράττουν τα χρήματα από τον ανυποψίαστο πελάτη, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να παραδίδουν αποδείξεις είσπραξης χρημάτων.
Σε περιπτώσεις εμπλοκής του οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, προσπαθούν να αποτρέψουν την αστυνομική συνδρομή και προτρέπουν τους πελάτες τους, να προχωρήσουν σε ιδιωτική διευθέτηση της προκληθείσας ζημίας. Αποτέλεσμα αυτής της παραβατικής δραστηριότητας είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες αφενός μεν να ζημιώνονται οικονομικά, αφετέρου δε να κινδυνεύουν με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που σχετίζονται με την χρήση πλαστού ασφαλιστήριου συμβολαίου του οχήματος τους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προτρέπουν τους πολίτες να ζητούν πάντοτε την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων και να παρατηρούν σχολαστικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για τυχόν ενδείξεις παραποίησης. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο «https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx», που η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τον καθένα, χωρίς κάποιου είδους εξουσιοδότηση, όπου μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του συμβολαίου, με την καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Παράλληλα μπορούν να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά απευθείας με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες και να ζητούν την επαλήθευση της εγκυρότητας του συμβολαίου τους, και να απευθύνονται στις αστυνομικές Αρχές, όταν αμφιβάλλουν ή διαπιστώνουν την μη εγκυρότητα του ασφαλιστήριου συμβολαίου τους
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου