Ωρολογιακή βόμβα: Η Daesh ετοιμάζεται για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη

daesh cbrn



Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας χημικής ή βιολογικής επίθεσης στο έδαφός τους από τη Daesh, σύμφωνα με μια αναλυτική έκθεση που εκπονήθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η τρομοκρατική οργάνωση, γνωστή επίσης και ως Daesh (ISIL), "μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής σε μελλοντικές επιθέσεις», σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταρτίστηκε από
τον πολιτικό αναλυτή της Beatrix Immenkamp στον απόηχο της επίθεσης στο Παρίσι τον περασμένου μήνα.
Οι εξτρεμιστές έχουν προσλάβει μια στρατιά από επιστήμονες και ήδη έχουν βάλει λαθραία χημικά και βιολογικά όπλα στην Ευρώπη. Η επίθεση θα μπορούσε να αποτελείται από μια βρώμικη πυρηνική βόμβα ή βιολογικά και χημικά όπλα, προειδοποιεί η έκθεση.
150 περιπτώσεις διακίνησης πυρηνικών ή ραδιολογικών υλικών έχουν αναφερθεί σε ετήσια βάση, καθώς η τρομοκρατική ομάδα συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Δύσης. Χημικές, βιολογικές, ρσδιενεργές και πυρηνικές ουσίες (CBRN) έχουν μπει απαρατήρητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο συγγραφέας.
Μηνιαίες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών της Ιντερπόλ δείχνουν πολυάριθμα παραδείγματα προσπαθειών για την απόκτηση, τη λαθραία μεταφορά ή τη χρήση υλικών CBRN.
Υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης προειδοποιηθεί, για την εξέταση "ειδικών χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών γνώσεων" των τρομοκρατών μαχητών που επιστρέφουν.
"Η Daesh έχει προσλάβει και συνεχίζει να προσλαμβάνει εκατοντάδες ξένους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με πτυχία στη φυσική, τη χημεία, και την επιστήμη των υπολογιστών, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να παράγουν θανατηφόρα όπλα από πρώτες ύλες», αναφέρει το έγγραφο.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος οι τρομοκράτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαρίν, ρικίνη ή άνθρακα.
Από τις αρχές Οκτωβρίου 2015, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα, την χερσόνησο του Σινά, τη Βηρυτό, την Τύνιδα και το Παρίσι, για τις οποίες η Daesh έχει αναλάβει την ευθύνη, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 500 άτομα. Αμέσως μετά την πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι, η τρομοκρατική ομάδα της Τζιχάντ απείλησε περαιτέρω επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Daesh έχει ορκιστεί ότι στο μέλλον τα χτυπήματα θα είναι πιο θανατηφόρα και ακόμη πιο συγκλονιστικά. Αυτό ώθησε τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η ομάδα μπορεί να σχεδιάζει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής σε μελλοντικές επιθέσεις.
Η Daesh θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια. Μέσα σε τρία χρόνια, οι τρομοκράτες έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. Έχουν επίσης προσπαθήσει να εδραιώσουν την παρουσία τους στη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στη Λιβύη.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις