Πέντε λόγοι που δεν βλέπουμε καλά τη νύχτα

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//F4CC27C50CA2579FA870FD4EC4B8973D.jpg

Η έλλειψη του φωτός το βράδυ μπορεί να περιορίσει την ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να δουν τι υπάρχει γύρω τους.
Η νυκταλωπία (nyctalopia), δηλαδή, η αδυναμία να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δεν είναι ασθένεια. «Είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμη, σε άλλες δεν είναι» εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Πέντε λόγοι
Οι πέντε λόγοι, σύμφωνα με
τον καθηγητή, εξαιτίας των οποίων μειώνεται η όραση τη νύχτα έχουν ως ακολούθως:
Μυωπία, υπερμετρωπία ή και αστιγματισμός. Είναι ο πιο συχνός λόγος. Μπορεί να είναι δύσκολο να δει κανείς το βράδυ, ιδιαίτερα αν δεν έχει τα σωστά γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, μια νέα συνταγή από τον οφθαλμίατρο θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα με τη νυχτερινή όραση. Κάποια φάρμακα μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος της κόρης των ματιών, το οποίο καθιστά δύσκολη την όραση τη νύχτα. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που επιβραδύνουν την ικανότητα του ματιού να προσαρμοστεί από συνθήκες έντονου φωτισμού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό προκαλεί μια προσωρινή αδυναμία του να βλέπει κάποιος στο σκοτάδι μέχρι τα μάτια να είναι σε θέση να προσαρμοστούν.
Καταρράκτης, η φυσική θόλωση του φακού του ματιού (εκδηλώνεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης του φακού του ματιού). Ο καταρράκτης αφήνει λιγότερο φως να εισέλθει στο μάτι, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί περισσότερο φως για να δει. Τα άτομα με καταρράκτη συχνά παραπονιούνται για δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα. Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καταρράκτη μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.
Η ελλιπής διατροφή μπορεί να ευθύνεται για τη μείωση της όρασης στο σκοτάδι. Η αναπλήρωση συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της νυχτερινής όρασης.
Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πρόκειται για σοβαρή κληρονομική πάθηση, που προκαλεί μείωση της νυχτερινής όρασης. Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει ως αποτέλεσμα την εκφύλιση των κυττάρων, φωτοδεκτών του αμφιβληστροειδούς, τα οποία μπορούν να ανιχνεύουν το φως. Επηρεάζεται κυρίως η περιφερική όραση, αλλά μπορεί σε προχωρημένα στάδια να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα σε κανονικές συνθήκες φωτισμού.
Αλλαγή στον τρόπο ζωής
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα μέσα δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις», προσθέτει, «θα πρέπει όσοι έχουν πρόβλημα να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους έτσι ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Δεν θα είναι σε θέση να οδηγούν νύχτα, οπότε θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτική λύση μεταφοράς. Μπορεί επίσης να χρειάζονται πάντοτε μαζί τους μια πηγή φωτός, όπως έναν φακό. Πολλές παθήσεις των ματιών δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, γι' αυτό χρειάζεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε χρόνο»




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις