Να γιατί εμπλεκόταν το Ισραήλ στον εμφύλιο του Σουδάν!

northern-southern-sudan-map

 Πρώην πράκτορας της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, ο David Ben-Ozil, αποκάλυψε πρόσφατα ότι το Ισραήλ έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των δυνάμεων των αυτονομιστών στα νότια της χώρας, μεταξύ των ετών 1969 και 1971, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».
Σε ένα νέο βιβλίο, ο Ben-Ozil ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και αρκετοί
συνάδελφοί του πήραν ενεργά μέρος στον πόλεμο στο πλευρό του ηγέτη των αυτονομιστών, Joseph Lagu. Υπενθυμίζεται, ότι το Νότιο Σουδάν είναι πλέον ανεξάρτητη χώρα. Ο Ben-Ozil δήλωσε, ότι το Ισραήλ, βοήθησε στην υπονόμευση του σουδανικού στρατού στον πόλεμο, εκπαιδεύοντας αυτονομιστές, ενώ προμήθευε με όπλα και βοηθητικό προσωπικό.
Το Ισραήλ φέρεται επίσης να βοήθησε τους αυτονομιστές για να δημιουργήσουν μικρές ταξιαρχίες μαχητών και κατασκεύασε αεροδρόμιο για να μεταφέρει όπλα απευθείας στους αντάρτες με αεροπλάνα!
Απώτερος στόχος των Ισραηλινών, σύμφωνα πάντα με τον Ben-Ozil, ήταν να διατηρεί τον σουδανικό στρατό απασχολημένο, ώστε να μην είναι σε θέση να ενώσει τις δυνάμεις τους με αραβικούς στρατούς σε πιθανούς μελλοντικούς πολέμους εναντίον του Ισραήλ!
Ο πρώην αξιωματούχος της Mossad αποκάλυψε επίσης, ότι το Ισραήλ δημιουργούσε σχέσεις με μειονότητες στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να υπονομεύσει την υποστήριξη στην αραβική αντίθεση στο εβραϊκό κράτος. Χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν οι Ισραηλινοί ήταν η Αιθιοπία, το Ιράν και η Τουρκία, καθώς επίσης ανάπτυξαν σχέσεις με τους Μαρωνίτες στον Λίβανο και με τους Κούρδους στο Ιράκ...




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις