Ο κόσμος προτιμά το χάος από το να επιστρέψει στο παλιό!


greece-and-creditors-fail-to-agree-ahead-of-crucial-weekend 

Τα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να αποδείξουν ότι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα ύποπτο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτόν έδωσαν υπόσταση σε κάτι ανυπόστατο. Το plan B του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό του πλανήτη, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη φήμη ακόμη και από το ιερό δισκοπότηρο των Ναϊτών ιπποτών. Για να ξέρουμε τι μας περιμένει! Δεν υπήρξε
αξιόπιστο plan B. Υπήρξαν αξιοθρήνητα σενάρια. Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν το βασικό υλικό για επιθεωρησιακά νούμερα. Δυστυχώς, όμως, είναι η θλιβερή μας καθημερινότητα.
Αν κάτι πρέπει πραγματικά να προβληματίσει τους δήθεν γνωστικούς του αστικού χώρου είναι γιατί παραμένει πιο ελκυστικό για τον κόσμο η... έφοδος των συντρόφων της αριστερής πλατφόρμας στο νομισματοκοπείο απ' ό,τι ένα μεγαλόπνοο πλάνο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πολύ απλά, δεν πείθουν! Το σενάριο της ληστείας του τραίνου με τον χρυσό είναι πιο πειστικό απ' ό,τι εκείνο της οικονομικής ανάκαμψης με όπλο δήθεν τις δυνάμεις της λογικής. Το πιο επικίνδυνο απ' όλα είναι ότι οι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει να πάρουν διαζύγιο από την λογική, επειδή αυτή την "λογική" την αντιπροσωπεύουν άνθρωποι που δεν τους εμπιστεύονται.
Μία ημέρα πριν το περίφημο δημοψήφισμα έφτανα στο περίπτερο για να αγοράσω εφημερίδες. Ήταν αρκετά πρωί και ο νεαρός πωλητής νόμισε ότι ήταν μόνος. Μιλούσε, λοιπόν, με πάθος στο τηλέφωνο: "Να ψηφίσουμε όχι. Να καταστραφούν κι αυτοί"! Όταν με αντιλήφθηκε έριξε τον τόνο της φωνής του, αλλά η οργή ήταν φυλακισμένη στα μάτια του. Δεν έχει σημασία αν κατά την δική μου άποψη ο νέος είχε δίκιο ή όχι σε αυτό που υποστήριζε. Σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα προς την μία και προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που με απασχόλησε ήταν η οργή του, όπως και η οργή χιλιάδων άλλων νέων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε λάθος εμείς, οι πενηντάρηδες, και όχι εκείνοι!
Ο αστικός χώρος των "λογικών", όμως, αναζητά τους φταίχτες στους νεαρούς, στους άνεργους, στους απελπισμένους. Δεν προσπαθεί να κατανοήσει το πρόβλημα που υφίσταται, αλλά ψάχνει να βρει συνωμοσίες που δεν υπάρχουν και κατασκευάζει μύθους που απειλούν τελικά την ίδια την χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κλέβει τα λεφτά από το νομισματοκοπείο είναι δημιούργημα της τερατολογίας των προηγούμενων κυβερνήσεων που απέδωσαν την δική τους ανικανότητα στην Ευρώπη. Μέρα με την ημέρα κατασκεύασαν με τα χεράκια τους ένα τέρας που τώρα απειλεί να μας κατασπαράξει όλους. Ποιος επινόησε την θεωρία των δύο άκρων; Ποιος αποξένωσε τον πολιτικό λόγο από τον λαό; Αντί να βγουν και να πουν την αλήθεια, ότι χρειάζονται επώδυνες μεταρρυθμίσεις, προτίμησαν τον ρόλο της Ιφιγένειας. Όχι μόνο δεν μπόρεσαν να γλιτώσουν τα τομάρια τους, όχι μόνο μας παρέδωσαν όμηρους στην παράνοια, αλλά έσπρωξαν και την χώρα στα σημερινά της αδιέξοδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει υπάρξει μεγάλη ζημιά στην Οικονομία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μόνο έργο Τσίπρα. Απλά ο Τσίπρας το χρεώθηκε. Το θέμα είναι ότι το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο υπήρξαν επειδή δεν πέτυχε το πρώτο. Επειδή ο πολιτικός κόσμος ήταν ανεπαρκής, επειδή στις τάξεις των επιχειρηματιών είχαν επικρατήσει οι κρατικοδίαιτοι "εθνικοί πρωταγωνιστές", επειδή τα media έγιναν ένα κουβάρι με την κάθε είδους εξουσία. Ο κόσμος μίσησε αυτό το "σύστημα". Το ίδιο το σύστημα αντέδρασε με τρόπο που θα αντιδρούσε ένα μικρό παιδί που το έχουν πιάσει να κλέβει καραμέλες: Αντί να παραδεχτεί το λάθος του προσπάθησε να ανακαλύψει εχθρούς. Να βρει δικαιολογίες. Έτσι δημιούργησε τους μύθους της Ζωής, του Βαρουφάκη και της επανάστασης των Λενινιστών. Ναι! Αν υπήρχαν Λενινιστές θα έκαναν επανάσταση. Αλλά δεν υπάρχουν! Αυτό που υπάρχει είναι το χάος του απόλυτου τίποτα. Αλλά γι' αυτό δεν ευθύνεται ο κόσμος. Ο κόσμος πιστεύει εκείνο που του πουλάνε. Τα media του πουλήσανε τον κύριο Ουάου που έχει θεραπείες για πάσα νόσο. Τα συστημικά media το έκαναν.
Αν ο αστικός χώρος θέλει πράγματι να αποκτήσει και πάλι απήχηση, ας ανασυνταχτεί κι ας κατέβει να μιλήσει με τον κόσμο. Να του παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Να πείσει τον νεαρό στο περίπτερο ότι έχει πράγματι να χάσει αν η Ελλάδα φύγει τώρα από την Ευρώπη. Ότι πρέπει ως χώρα να επενδύσουμε στην Παιδεία. Ότι χρειάζεται να κάνουμε σημαία μας τις νέες θέσεις εργασίας. Ότι θα δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαίου. Ότι η Δικαιοσύνη θα προστατεύσει τα δικαιώματα των αδυνάτων και θα εγγυηθεί την Δημοκρατία. Και κάτι ακόμη: Η κεντροαριστερά είναι κομμάτι του αστικού χώρου. Οποιαδήποτε άλλη άποψη ενισχύει την τοξικότητα και έχει συνέπειες σαν κι αυτές που ζούμε σήμερα...





ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις