Οι μετανάστες είναι... τουριστική ατραξιόν κατά την Τασία Χριστοδουλοπούλου

rgcrhdty0542

Στη δημιουργία καταυλισμών για τη φιλοξενία των μεταναστών προχωρά άμεσα η κυβέρνηση σύμφωνα με την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε ότι αλλάζει άρδην το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Πλέον από τα μισθωμένα ξενοδοχεία και τα
διαμερίσματα περνάμε στους καταυλισμούς των 2.000 αλλοδαπών έκαστος, καθώς η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ορίων. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αποκαλύπτει επίσης ότι από τον Αύγουστο θα φτάσουν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σίτιση των προσφύγων, ενώ μέχρι τότε θα τους σιτίζει ο Στρατός. Οσον αφορά δε το πλήγμα στον τουρισμό από την εικόνα των πεινασμένων και εξαθλιωμένων μεταναστών στα νησιά μας, έδωσε μια «προχωρημένη» απάντηση:
«Ο τουρίστας γνωρίζει πού έρχεται. Εξάλλου οι τουρίστες πάνε όπου υπάρχουν παραξενιές. Πάνε στην Ινδία όπου πεθαίνουν τα παιδιά στον δρόμο, δεν έχω δει να έχει ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα. Πάνε στην Αίγυπτο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι στα νεκροταφεία. Γιατί δηλαδή, τι θα κάνει ο Σύρος σε αυτόν που πάει για μπάνιο;». Τέλος, τόνισε πως τη Δευτέρα θα μεταβεί στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων στην Ελλάδα.
«Θα φτιάξουμε καταυλισμούς»
- Είδαμε στη Λέσβο εικόνες με παιδάκια και εξαθλιωμένους μετανάστες να εκλιπαρούν για φαγητό. Αυτό ήταν το όραμά σας; Τι πήγε στραβά; Είναι ο αριθμός. Ο μεγάλος αριθμός. Δεν ήταν πολιτικό όραμα να κάνουμε την Ελλάδα καταυλισμό. Γιατί προς τα κει πάμε. Διότι θα υποχρεωθούμε τελικά λόγω του μεγάλου αριθμού και της αδυναμίας να φιλοξενηθεί να προχωρήσουμε και εμείς σε λύσεις καταυλισμού. Να βρούμε έναν μεγάλο χώρο στον οποίο να στεγάσουμε όλον αυτό τον κόσμο ο οποίος δεν χωράει σε καμία από τις δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι όλες γεμάτες, αλλά ούτε σε καμία από τις δομές που έχουμε εμείς οι ίδιοι σχεδιάσει και έχουμε υποβάλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτηθούν. Εμείς είχαμε στον νου μας δομές όταν αναλάβαμε, δομές μικρές, που να μη θυμίζουν γκέτο. Θα μισθώναμε μικρά ξενοδοχεία εγκαταλελειμμένα, μικρές ιδιωτικές κλινικές και είχαμε σχεδιάσει να νοικιάζαμε διαμερίσματα από τα άδεια που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις για να ενισχύσουμε και τους κατοίκους, τα οποία θα χρηματοδοτούσαμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να εγκατασταθούν μέσα οικογένειες προσφύγων. Τώρα αυτός ο σχεδιασμός αλλάζει άρδην λόγω του μεγάλου αριθμού...
- Θα είναι ένας μεγάλος καταυλισμός; Ενας μεγάλος ή δύο-τρεις διαφορετικοί.
- Με τι χωρητικότητα; Δύο χιλιάδων ο καθένας. Θα μένουν προσωρινά, διότι πρέπει να ξέρετε επίσης ότι οι περισσότεροι θεωρούν τη χώρα μας τράνζιτ. Αυτό μας εμποδίζει στο να οργανώσουμε μια πολιτική υποδοχής. Διότι όταν χαράζεις μια πολιτική έχεις υπόψη σου τα νούμερα αυτών που εισέρχονται σε κάθε νησί, για να βγάλεις έναν μέσο όρο και να χαράξεις την πολιτική. Στη συνέχεια φθάνοντας στον Πειραιά ή στην Αθήνα αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζονται ούτε στην υπηρεσία ασύλου, ούτε σε άλλες προνοιακές υπηρεσίες τις οποίες διαθέτουμε για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά προφανώς εξέρχονται από τη χώρα παράνομα.
- Αυτά τα κέντρα θα είναι όπως η Αμυγδαλέζα; Θα είναι καταυλισμοί ανοιχτοί. Γιατί, καταρχάς, δεν μπορείς να στεγάσεις τόσο κόσμο. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε το στάτους αυτών των ανθρώπων. Θα είναι αιτούντες άσυλο; Θα είναι άνθρωποι χωρίς ιδιότητα που απλώς θέλουν να μείνουν για να... φύγουν; Και εκεί έχουμε πρόβλημα ως Πολιτεία, γιατί οι μετανάστες πια είναι ένα τόσο μικρό ποσοστό που δεν μας ενδιαφέρει να το διαχειριστούμε. Αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε είναι το Προσφυγικό.
- Εχετε καταλήξει πού θα είναι αυτοί οι καταυλισμοί; Οχι. Αυτά γίνονται με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας. Αυτή καθορίζει τους χώρους. Σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί οι καταυλισμοί γίνονται με τη βοήθεια και την εποπτεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
«Παραξενιές» οι μετανάστες για τους τουρίστες
- Τι θα λέγατε σε έναν τουρίστα που έχει κλείσει τις διακοπές του στη Λέσβο; Ο τουρίστας γνωρίζει πού έρχεται. Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι έρχεται κανείς και αιφνιδιάζεται. Εξάλλου οι τουρίστες πάνε όπου υπάρχουν παραξενιές. Πάνε στην Ινδία όπου πεθαίνουν τα παιδιά στον δρόμο - δεν έχω δει να έχει ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα. Πάνε στην Αίγυπτο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι στα νεκροταφεία. Γιατί δηλαδή, τι θα κάνει ο Σύρος σε αυτόν που πάει για μπάνιο; Δεν ξέρω εσείς τι διακοπές κάνετε... Υπάρχουν και πολυτελή ξενοδοχεία που είναι περιορισμένα και δεν βλέπουν τίποτα. Και αυτό που λέω το επαναλαμβάνω: Δεν πάει κανείς πουθενά χωρίς να γνωρίζει. Στην Αθήνα δηλαδή την Ομόνοια έρχεται να δει; Ούτε την πλατεία Βικτωρίας. Θα έχουμε το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα φέτος. Ρωτήστε λοιπόν αυτούς και όχι εμένα.
- Ως υπουργός τι θα λέγατε σε αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται; Ως υπουργός έχω τη νόμιμη μετανάστευση, που είναι 650.000 άνθρωποι και λόγω της συγκυρίας δεν ασχολούμαι με αυτούς και ασχολούμαι με όλους τους άλλους, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να ρωτήσει γι' αυτούς και πώς εγώ διεκπεραιώνω 650.000 νόμιμους μετανάστες... Αυτούς που ζουν στην Ελλάδα με άδεια παραμονής και δικαίωμα εργασίας και πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι άνθρωποι κάθε φορά να εξασφαλίζουν την ανανέωση της άδειάς τους. Αυτή είναι η δική μου αρμοδιότητα και από τους άλλους τους εισερχόμενους έχω το άσυλο.
- Οι άνθρωποι όμως που ζουν στα νησιά από τον τουρισμό πλήττονται... Ζητώ την κατανόησή τους. Πιστεύω ότι δείχνουν υπερβολική κατανόηση γιατί είναι άνθρωποι που έχουν ζήσει την προσφυγιά και γι' αυτό έχουν κατανόηση, ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που ενδεχομένως τους διοικούν στα διάφορα νησιά και είτε για πολιτικούς είτε για άλλους λόγους βγάζουν πύρινους λόγους. Οι άνθρωποι αυτοί και αλληλεγγύη δείχνουν και υπομονή. Ξέρουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το επιλέξουμε ή όχι. Η άλλη λύση που έχουμε είναι στον Εβρο όπου βάλαμε το τείχος. Στη θάλασσα η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να τους πνίγουμε. Και όσο είμαι εγώ υπουργός και όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αυτή η επιλογή δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.
- Στην Ομόνοια γιατί έρχονται; Γιατί από εδώ θα πάρουν το τρένο να φύγουν. Αν όλοι αυτοί που μπήκαν και μέχρι στιγμής αριθμούν 70.000 θα τους βλέπατε. Πού είναι οι 70.000;
- Ωστόσο, με την αλλαγή της πολιτικής είναι σαν η κυβέρνηση να έκανε νεύμα και να κάλεσε τους μετανάστες στην Ελλάδα... Αυτά τα λένε οι ακροδεξιοί...
- Και στη Βουλή τα ακούμε όμως... Και εκεί είναι πολλοί...
Ευρωπαϊκά κονδύλια
- Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια τι γίνεται; Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει από τον Οκτώβριο την πρόταση για το 2015. Δεν το έκανε. Καταφέραμε εμείς όταν αναλάβαμε, εγώ στην ουσία ορκίστηκα τον Μάρτιο, και από τον Μάρτιο καταθέσαμε το πρόγραμμα τον Μάιο, το οποίο περιμένουμε να εγκριθεί και να εκταμιευθεί. Είναι 580 εκατομμύρια. Εκτός από αυτά, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει στην Ιταλία και στην Ελλάδα και έκτακτη οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Επίσης, έχουμε υποβάλει αίτημα και γι' αυτό. Ταυτόχρονα αποφάσισε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός να μας ενισχύσει με 300.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσες ανάγκες στα νησιά. Αυτά τα χρήματα ήρθαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και δεν μπορέσαμε να τα εκταμιεύσουμε.
- Αυτή τη στιγμή ποια είναι η κατάσταση; Οσο βρίσκονται υπό την προστασία της Αστυνομίας, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να τους σιτίζει. Επειδή έχουν λήξει οι συμβάσεις με τα κέτερινγκ, τα οποία είναι απλήρωτα, και αυτοί με το δίκιο τους είτε δεν έχουν χρήματα να χρηματοδοτήσουν είτε να συνεχίσουν, γίνεται μια πίεση στην Αστυνομία να συνεχίσει τις πληρωμές. Περιμένουμε αυτή την οικονομική βοήθεια που σας είπα και από στιγμή σε στιγμή θα εγκριθεί για να πληρωθούν και τα κέτερινγκ. Προσώρας, στα νησιά όπου έχει σταματήσει το κέτερινγκ τους σιτίζει ο Στρατός. Μέχρι την 1η Αυγούστου που θα έρθουν τα χρήματα.
- Οταν άλλαξε η κυβέρνηση και άλλαξε η μεταναστευτική πολιτική, υπήρξε πολλαπλασιασμός του ρεύματος. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, γιατί αυτό σημειώθηκε και προς την Ιταλία που δεν είχε αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής. Νομίζω απλώς ότι ήταν μια σύμπτωση ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στους καταυλισμούς στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο έχασαν κάθε προσδοκία ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα τους. Μην ξεχνάτε ότι αυτοί οι μήνες συμπίπτουν με την είσοδο του ISIS στη Συρία και πλέον με την εγκατάλειψη ακόμα και των τελευταίων κατοίκων που ζούσαν σε προστατευμένες, υποτίθεται, ζώνες στη Συρία και αυτών στους καταυλισμούς, άρα χάθηκε συνολικά κάθε ελπίδα ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.
- Βρεθήκατε στο Λουξεμβούργο. Τι αποφάσεις ελήφθησαν; Τη Δευτέρα παίρνονται οι αποφάσεις. Οι οριστικές λύσεις. Τη Δευτέρα θα είμαι πάλι στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση. Εκεί λοιπόν θα λάβουμε απόφαση, πρώτον, για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, οι 40.000 για Ιταλία και Ελλάδα, όπου θα γίνει οριστικό πόσοι θα φύγουν για κάθε χώρα της Ε.Ε., θα αποφασιστούν τα λεγόμενα hot spots, δηλαδή διάφορα σημεία τα οποία θα ορίσει η κάθε χώρα υποδοχής όπως είμαστε εμείς στην οποία θα έρθουν Ευρωπαίοι από σειρά οργανώσεων, ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Ευρωπαϊκού Ασύλου, η Frontex κ.λπ.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις