Κρεμλίνο: Εκτός υψηλών κυβερνητικών θέσεων στη Ρωσία οι αλλοδαποί

150225204241-aman-amanpour-peskov-putin-exlarge-169

Οι αλλοδαποί δεν μπορούν να διορίζονται σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις στη Ρωσία, καθώς αυτό απαγορεύεται από το νόμο, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συναντήσεις στην Ουκρανία.
«Αυτή η κατάσταση είναι αδύνατη στη Ρωσία», σημείωσε
ο Πεσκόφ. Παράλληλα τόνισε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία ορισμένες θέσεις της Ρωσίας προβλέπουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά. «Για να πάρει κάποιος την πρόσβαση αυτή προϋποθέτει φυσικά την ύπαρξη της ρωσικής υπηκοότητας, και όχι για μια εβδομάδα αλλά μόνιμα και μακροχρόνια και αποκλείεται οποιαδήποτε ξένη υπηκοότητα», πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Επιπλέον, είπε ότι θα ήταν λάθος να υπάρξει ερώτηση αν ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι είναι δυνατοί οι διορισμοί ξένων υπηκόων σε υψηλές θέσεις. «Δεν έχει σχέση με το τι πιστεύει ο πρόεδρος για το θέμα αυτό, αλλά είναι σχετικά με το τι ορίζεται στη νομοθεσία περί κρατικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Στις τελευταίες εξελίξεις, την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και της Οδησσού διοικητής, Μιχαήλ Σαακασβίλι όρισε ως αναπληρώτρια του την Ρωσίδα γνωστή δημόσια, Μαρία Γκαϊντάρ. Η Γκαϊντάρ είναι η κόρη του Γιεγκόρ Γκαϊντάρ, ιδεολόγου των φιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, στη δεκαετία του 1990. Ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ρωσίας από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 1992. Κατείχε επίσης και εξέχουσες κρατικές θέσεις της κυβέρνησης υπό τον τότε πρόεδρο, Μπόρις Γιέλτσιν.
Η Μαρία Γκαϊντάρ αντιπροσωπεύει τη λεγόμενη «μη συστημική αντιπολίτευση» στη Ρωσία. Είναι η πρώην υποδιοικητής της περιοχής της Ρωσίας, Κιρόφ και επικεφαλής του Κοινωνικού Ιδρύματος Request. Το 2014, είχε την πρόθεση να κατέβει στις εκλογές για την Κρατική Δούμα της Μόσχας, αλλά δεν είχε καταχωρηθεί ως υποψήφια. Η Γκαϊντάρ συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά φιλελεύθερων φιλοδυτικών κινημάτων στη Ρωσία. Το 2011, σπούδασε στις ΗΠΑ και στο John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις