Στήνεται σκηνικό ρήξης για να περάσει ευκολότερα νέος συμβιβασμός





Ενώ τα media ανακαλύπτουν μια, μια τις τρύπες της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους και τους θεσμούς, στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες για τη σύνταξη νέου ...
μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς και θα ενεργοποιεί μια διαδικασία swaps ομολόγων που λήγουν, καθώς και έκδοση νέων 25ετούς διάρκειας, τα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ρήτρα πληθωρισμού. Η συμφωνία όμως θα αφορά μόνο τις υποχρεώσεις προς την Ευρώπη και όχι τις δόσεις των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην πραγματικότητα Ελλάδα και θεσμοί οδηγούνται σε
νέα σύγκρουση η οποία –όπως είθισται- θα οδηγήσει πρώτα σε ρήξη και μετά σε συμφωνία, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου 15ημέρου του Μαρτίου.Ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ήταν και η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη στο Bloomberg, όπου ζήτησε τη βοήθεια της ΕΚΤ για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία τον Μάρτιο.

Τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας όλοι τις γνώριζαν και κατά το Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής και τη Δευτέρα που ενέκριναν την παράταση του προγράμματος, με βάση τη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση της ρήξης τείνουν και οι δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων που ζητούν ήδη λύση για το πρόβλημα που έρχεται, με τους Ευρωπαίους να απαντούν «τίποτα χωρίς υλοποίηση των δεσμεύσεων».

Αυτό που συμβαίνει με την παράταση αυτή είναι η επιβεβαίωση του εκτροχιασμού του προγράμματος και της εκατέρωθεν αθέτησης υποσχέσεων. Με την ελληνική κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι αδυνατεί να καλύψει τους πιστωτές του επίσημου τομέα τον Μάρτιο προαναγγέλλοντας κατ ουσίαν επιλεκτική χρεοκοπία, την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά συμφωνία στη βάση του Μνημονίου και άμεση αξιολόγηση και τον Ντράγκι να μιλά για εκταμίευση των 1,9 δισ. κερδών μόνο με την πλήρη συμμόρφωση της χώρας, οι επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Μπροστά στο πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας οι διαφωνίες για το δημοσιονομικό κενό φαίνονται «ακαδημαϊκές» ανησυχίες. Αυτό που προβληματίζει όμως είναι η στάση των αγορών, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται μεν πτωτικά αλλά σε λογικά επίπεδα κατοχύρωσης κερδών μετά το ράλι του 9% στον απόηχο της συμφωνίας.

Η στάση των αγορών καταδεικνύει εδραιωμένη πεποίθηση για την επίτευξη και νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς και τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και άρση του αδιεξόδου χρηματοδότησης της χώρας.

Ως προς αυτό έχει δεσμευτεί εξάλλου η Ευρώπη απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εγγράφως, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση της πλήρους χρηματοδοτικής εξασφάλισης του ελληνικού προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας του ELA με απόφαση της ΕΚΤ και υπό αυστηρούς όρους.

Όλα αυτά όμως απαιτούν πολιτική βούληση, η οποία δεν εκδηλώνεται ποτέ εύκολα στην Ευρώπη. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης και ώστε να οδηγηθούν οι Ευρωπαίοι σε νέα συμφωνία.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφερόταν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας «ποτέ μη λες ποτέ» σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Αυτό ήταν άλλωστε και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης: Η υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης και προγράμματος και όχι η παράταση του παλαιού.

Η μεθόδευση αυτή φαίνεται ότι έχει συζητηθεί εκτενώς στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καθώς οι συνθήκες ήταν αφενός γνωστές και οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων επίσης.

Ετσι η Γερμανία θα βρει την κατάλληλη πρόφαση –για τη σωτηρία του ευρώ- ώστε και να δώσει περαιτέρω κεφάλαια στην Ελλάδα και να υπογράψει νέα σύμβαση, με νέους όρους. Παράλληλα αυτή η συμφωνία θα περάσει ευκολότερα και στην Ελλάδα καθώς θα αφορά νέα χρηματοδότηση με νέο πρόγραμμα, συνεπώς τέλος του Μνημονίου και της τρόικα, ενώ θα έχει ισχυρή αναπτυξιακή νότα και νέα ομόλογα με σύνδεση με τον πληθωρισμό και ενδεχομένως διαφορετικό σχέδιο υλοποίησης και ελέγχων.

Αυτό που επετεύχθη στην πραγματικότητα με την τελευταία συμφωνία του Eurogroup δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την εξαίρεση των τραπεζών από το πακέτο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, κάτι που είχε κατ επανάληψη επισημάνει το sofokleousin.gr.

Ετσι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις και τα μέτωπα, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης από την Ευρώπη και το πάγωμα του προγράμματος του ΔΝΤ δημιουργούν χρηματοδοτικό κενό, ενώ η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και οι παρεμβάσεις σε συντάξεις, υγεία και η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης εντείνουν το δημοσιονομικό κενό.


 Του Χρήστου Φράγκου
ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις