O Mιχαήλ Γκορμπατσώφ Προειδοποεί για τον Κίνδυνο Μεγάλου (Πυρηνικού) Πολέμου
Ο τελευταίος ουσιαστικά ηγέτης της Σοβιετικής΄Ενωσης και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ
επισημαίνει ότι οι εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας ενδέχεται να κλιμακωθούν σε μείζονα σύρραξη και προσθέτει ότι
σύρραξη υτής της έντασης θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πυρηνικό πόλεμο.
Οπως αναφέρει το Ρώϋτερ, δημοσιεύοντας αποσπάσματα της συνέντευξης Γκορμπατσώφ στο Σπίγκελ, ο Ρώσος πρώην ηγέτης, ηλικίας 83 ετών σήμερα σημείωσε: « Δεν θα επιζήσουμε τα ερχόμενα χρόνια εάν κάποιος χάσει την ψυχραιμία του σ’ αυτή την εξαιρετικά ηλεκτρισμένη κατάσταση. Και αυτό δεν είναι κάτι που λέω επιπόλαια. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος.»
Το Ρώυτερ επαναλαμβάνει επεξηγηματικά την αμερικανική θέση ότι οι εντάσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας υψώθηκαν «όταν φιλορώσοι αυτονομιστές πήραν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμέα στις αρχές του 2014».
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατεύματα και όπλα σε υποστήριξη της εξέγερσης των αυτονομιστών και έχουν επιβ’αλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Η Ρωσία διαψεύδει ότι παρέχει στους αντάρτες στρατιωτική υποστήριξη και αποκρούει τις δυτικές κατηγορίες περί προσάρτησης της Κριμαίας, απαντώντας πως ο κριμαϊκός λαός αποφάσισε την επανένωση στη Ρωσία με δημοψήφισμα.
Ο Γκορμπατσώφ, τον οποίο θαυμάζουν ευρύτατα στη Γερμανία για τον ρόλο του στην κατεδάφιση του τείχους του Βερολίνου και στην επανένωση της Γερμανία το 1990, προειδοποίησε εναντίον δυτικής επέμβασης στην ουκρανική κρίση.
Ο γηραιός πολιτικός, του οποίου η πολιτική της «περεστρόϊκα» συνέβαλε στον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, είχε και προ διμήνου προειδοποιήσει για ένα νέο ψυχρό πόλεμο και για δεινές συνέπειες, εάν δεν περιορίζονταν οι εντάσεις με την ουκρανική κρίση.
Η διπλωματική σύγκρουση για την Ουκρανία είναι η χειρότερη μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, μετά τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου προ εικοσαετίας, καταλήγει το Ρώϋτερ.
Και το αμερικανικό οικονομικό δελτίο του Τάϋλερ Ντάρντεν, που δημοσιεύει το τηλεγράφημα του Ρώϋτερ, προσθέτει εν είδει επιλόγου μια πληροφορία και ένα χάρτη:
Ας μην ξεχνάμε-γράφει- πως οι Ρώσοι στρατηγοί επίσης πίεσαν ώστε να προστεθούν τα προληπτικά πυρηνικά πλήγματα στο νέο στρατιωτικό σόγμα της Ρωσίας, έχοντας προηγουμένως προσδιορίσει ως εχθρό το ΝΑΤΟ/ΗΠΑ.
«Κοίτα πόσο κοντά στις βάσεις μας βάζουν τη χώρα τους!»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου