Ο Δαρβίνος παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, απέκτησαν δέκα παιδιά, αλλά τα τρία πέθαναν λόγω της «αιμομιξίας».
Ο Κάρολος Δαρβίνος μελέτησε τον θεσμό του γάμου σχεδόν με την ίδια επιμέλεια που μελέτησε την εξέλιξη των ειδών.
Τον Ιούλιο του 1838, o 29χρονος Δαρβίνος έβαλε τα πράγματα κάτω και αναλογίστηκε αν άξιζε να παντρευτεί την
αγαπημένη του, Έμμα Γουέτζγουντ.
Ορίστε τα συμπεράσματά του:
«Να παντρευτώ.
Παιδιά – (αν θέλει ο Θεός) – Μόνιμος σύντροφος, και φίλος στα γηρατειά που θα δείχνει ενδιαφέρον για σένα – κάποιος που αγαπάς και παίζεις μαζί του – καλύτερα από ένα σκύλο τέλος πάντων – Σπίτι και κάποιος που θα το φροντίζει – Απόλαυση μουσικής και γυναικείων συζητήσεων – Αυτά τα πράγματα κάνουν καλό στην υγεία – αλλά χάνεις πάρα πολύ χρόνο.
Θεέ μου, είναι αδιανόητο να φανταστώ να περνάει την υπόλοιπη ζωή μου σαν μια εργατική μέλισσα, όλη την ώρα δουλειά, δουλειά και τίποτα άλλο. – Όχι, όχι, δεν γίνεται αυτό. – Φαντάσου να ζεις όλη σου τη ζωή στο μοναχικό και βρώμικο Λονδίνο. – Απλά φαντάσου τον εαυτό σου με μία ωραία, μαλακή γυναίκα στον καναπέ και μια καλή φωτιά στο τζάκι, και βιβλία και ίσως μουσική – Σύγκρινε αυτό το όραμα με την σκοτεινή πραγματικότητα στο Λονδίνο».
«Να μην παντρευτώΑφού ανέλυσε την περίπτωση διεξοδικά, κατέληξε ότι θα έπρεπε να παντρευτεί τη Μαίρη.
Ελευθερία να πάω όπου θέλω – μπορώ να επιλέξω τις κοινωνικές συναναστροφές και να ‘ναι ελάχιστες – Συζητήσεις με έξυπνους άντρες στα μαγαζιά – Δεν θα αναγκάζομαι να επισκεφτώ συγγενείς και να δεχτώ κάθε παραξενιά – θα έχω τα έξοδα και το άγχος των παιδιών – ίσως να μαλώνουμε – Χάσιμο χρόνου – δεν θα μπορώ να διαβάζω τα βράδια – πάχος και απραξία – άγχος και υπευθυνότητα – λιγότερα χρήματα για βιβλία – αν έχω πολλά παιδιά, θα πρέπει να δουλέψω για το ψωμί μου – Αλλά απ’ την άλλη, κάνει κακό στην υγεία η πολλή δουλειά”
Ίσως να μην αρέσει το Λονδίνο στη γυναίκα μου. Τότε η ποινή μου δεν θα είναι εξορία και ξεπεσμός στη ζωή ενός νωχελικού και αδρανή βλάκα»
Το επόμενο ερώτημα ήταν το πότε:
“Ο Κυβερνήτης λέει σύντομα γιατί αλλιώς δεν είναι καλό να κάνεις παιδιά – ο χαρακτήρας μου θα είναι πιο ευέλικτος – τα συναισθήματα μου πιο ζωηρά και αν κάποιος δεν παντρευτεί σύντομα, χάνει τόση πολλή ευτυχία.Ο Κάρολος Δαρβίνος παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Έμμα, έξι μήνες αργότερα.
Αλλά αν παντρευτώ αύριο: θα έχω άπειρα προβλήματα και έξοδα μέχρι να αγοράσω και να επιπλώσω σπίτι – θα μαλώνουμε γιατί δεν θέλω κοινωνικές συναναστροφές – επισκέψεις – αμηχανία – χάσιμο χρόνου καθημερινά (εκτός αν η σύζυγός μου είναι άγγελος και με βοηθά να δουλεύω). Πώς θα κάνω όλες τις δουλειές μου, αν πρέπει να πηγαίνω για περιπάτους με τη γυναίκα μου κάθε μέρα – Δεν θα μάθω ποτέ γαλλικά – δεν θα δω την Ευρώπη – δεν θα πάω στην Αμερική και θα ανέβω σε αερόστατο και δεν θα πάω μόνο μου στην Ουαλία – καημένε δούλε – θα είσαι χειρότερος και από νέγρο – Και μετά φοβερή φτώχεια (εκτός αν η σύζυγός μου είναι άγγελος και έχει χρήματα) – δεν πειράζει παιδί μου – μην στενοχωριέσαι – δεν μπορεί να ζεις μόνος μέχρι τα γηρατειά, χωρίς φίλους, μέσα στο κρύο, χωρίς παιδιά να σε κοιτάνε στο πρόσωπο, το οποίο έχει ήδη κάποιες ρητίδες – Δεν πειράζει, εμπιστεύσου την τύχη – έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα – υπάρχουν πολλοί ευτυχισμένοι σκλάβοι»
Την ημέρα του γάμου, η σοβαρή και λακωνική Έμμα έγραψε στο ημερολόγιό της: “Κατέβηκα στην πόλη”.
Η “αιμομιξία” του Δαρβίνου και ο θάνατος των παιδιών του
Η Έμμα Γουέτζγουντ ήταν πρώτη ξαδέλφη του Δαρβίνου και γνωρίζονταν από παιδιά.
Απέκτησαν 10 παιδιά, αλλά τρία πέθαναν σε νεαρή ηλικία.
Η μεγαλύτερη κόρη τους, Άνι, πέθανε σε ηλικία 10 ετών από φυματίωση.
Ξεψύχησε στην αγκαλιά του πατέρα της, ο οποίος έγραψε ότι το σπίτι τους είχε χάσει τη χαρά του.
Στις επιστολές της, η Έμμα προσπαθούσε να τον παρηγορήσει:
“Να θυμάσαι ότι είσαι ο πολυτιμότερος θησαυρός μου και θα είσαι για πάντα”.
Η άλλη κόρη τους, Μαίρη, έζησε μόλις 23 μέρες και ο γιος τους, Τσαρλς, δύο χρόνια.
Ο Δαρβίνος ανησυχούσε ότι προκάλεσε ο ίδιος τον θάνατο των παιδιών του, επειδή η συγγένεια με τη σύζυγό του ήταν πολύ στενή.
Σύγχρονοι επιστήμονες μελέτησαν το γενεαλογικό δέντρου του Δαρβίνου και κατέληξαν ότι πράγματι, τα παιδιά του ήταν πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως η φυματίωση λόγω της αιμομιξίας.
Οι απώλειες στοίχισαν στην οικογένεια, η οποία ήταν ιδιαίτερα δεμένη.
Ο Δαρβίνος περνούσε πολύ χρόνο με τα παιδιά του, σε αντίθεση με τους περισσότερους γονείς της βικτωριανής εποχής.
Η κόρη του, Ενριέτα, έγραψε ότι ήταν τέτοια η αγάπη που έτρεφαν τα παιδιά για τον πατέρα τους, που μία μέρα τον δωροδόκησαν με μερικές δεκάρες για να αφήσει τη δουλειά του και να παίξει μαζί τους.
Η καθημερινότητα του Δαρβίνου
Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν πεπεισμένος ότι η πολλή δουλειά έβλαπτε την υγεία.
Γι’ αυτό δεν εργαζόταν ποτέ περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα.
Αφιέρωνε στις μελέτες του μιάμισι ώρα το πρωί, από τις 8 μέχρι τις 9.30 και άλλες δύο με τρεις ώρες, από τις 10 μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Η υπόλοιπη μέρα ήταν αφιερωμένη στην οικογένειά του.
Καθημερινά θα έκανε τουλάχιστον ένα περίπατο με τη σύζυγό του, θα του διάβαζε για περίπου μία ώρα από κάποιο βιβλίο και θα έπαιζαν δύο παρτίδες τάβλι.
Όταν ο καιρός ήταν καλός, οργάνωναν πικνίκ στον κήπο και παρακολουθούσε τα παιδιά του που έπαιζαν τένις.
Πριν ακόμα παντρευτούν, ο Δαρβίνος αποκάλυψε στη θρησκευόμενη μέλλουσα σύζυγό του ότι η θεωρία που ανέπτυσσε μπορεί να αμφισβητούσε τα διδάγματα της εκκλησίας.
Ο Έμμα θαύμασε την ειλικρίνειά του και του απάντησε σε γράμμα της:
“Όταν είμαι μαζί σου, όλες οι μελαγχολικές σκέψεις φεύγουν απ’ το μυαλό μου, αλλά τώρα κάποιες στενοχώριες ξαναήρθαν, επειδή φοβάμαι ότι οι απόψεις μας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα διαφέρουν τόσο πολύ.
Η λογική μού λέει ότι οι ειλικρινείς και ενσυνείδητες αμφιβολίες δεν είναι αμαρτία, αλλά νιώθω ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσά μας. Σε ευχαριστώ που μου ανοίχτηκες και δεν θα ήθελα ποτέ να κρύψεις τις απόψεις σου, επειδή φοβάσαι ότι θα με πληγώσεις”.
Η Έμμα διάβαζε όλα τα έργα του και η κριτική της είχε μεγάλη σημασία για τον σύζυγό της.
Όταν ολοκλήρωσε την “Καταγωγή των Ειδών”, ζήτησε την άδειά της, πριν να το εκδώσει. Η Έμμα όχι μόνο δεν τον σταμάτησε, αλλά διόρθωσε τα γραμματικά του λάθη και καθαρόγραψε ορισμένα αποσπάσματα.
Ο Δαρβίνος δεν μπορούσε να κρύψει τον θαυμασμό του και την αγάπη του για τη σύζυγό του.
Τελείωνε κάθε επιστολή με υποσχέσεις αιώνιας αγάπης, ενώ στην αυτοβιογραφία του έγραψε ότι τη θεωρούσε ανώτερή του σε όλα και δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο τυχερός ήταν που δέχτηκε να τον παντρευτεί.
Ο Δαρβίνος πέθανε στις 12 Απριλίου του 1882 σε ηλικία 73 ετών.
Στο ημερολόγιό της, η Έμμα έγραψε: “Θανατηφόρα κρίση στις 12”.
Της Αθηνάς Τζίμα
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου