Guardian: Θα γίνουν μυστικές προσφορές σε βουλευτές - Αν δεν ψηφίσουν Δήμα χάνουν βουλευτικό μισθό-προνόμια

Ο Guardian σκιαγραφεί την κατάσταση εκλογής ΠτΔ. Ο καθηγητής του London School of Economics, Κέβιν Φέθερστοουν λέει σχετικά: «Κατ΄εξαίρεση, στην Ελλάδα η αποτυχία εκλογής Προέδρου θα οδηγήσει σε εθνικές
εκλογές. Και αυτή η στιγμή μπορεί να έχει σημαντικά επακόλουθα, καθώς διακινδυνεύεται η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η ευρύτερη αστάθεια στις
αγορές και την Ευρώπη».

Στις 7 μ.μ., είναι φανερό πλέον, όλη η Ευρώπη θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην απόφαση των 300 βουλευτών. Ωστόσο όλοι εξ αυτών ελάχιστα σκέφτονται τον Σταύρο Δήμα, αλλά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σημειώνει το άρθρο, αναφέροντας πως οι πλειοψηφία των αντιπροσώπων επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες.

«Αν η Ελλάδα πάει σε πρόωρες εκλογές και αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η χώρα θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές, ενώ η πολιτική σταθερότητα που ο Αντώνης Σαμάρας ποθούσε και εξ αυτού του λόγου έφερε πιο νωρίς την Προεδρική εκλογή, θα έχει χαθεί», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να βρει τους υπολειπόμενους βουλευτές που θα προστεθούν στους 155 κυβερνητικούς, για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. Γράφει με νόημα: «Τα έντονα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε μια προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να πείσει κάποιους αμφιταλανετυόμενους βουλευτές». Όπως σημειώνει ο κ. Φέδερστοουν:

«Πίσω από τη σκηνή θα γίνουν κάποιες προσφορές σε βουλευτές που ενδέχεται να φοβούνται για το τέλος της πολιτικής καριέρας τους. Αν δεν ψηφίσουν τον Δήμα θα χάσουν τον βουλευτικό μισθό τους και όλα τα βουλευτικά προνόμιά τους. Επίσης γνωρίζουν πως η πλειοψηφία του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές».

Από την άλλη, αρκετοί βουλευτές είναι εκνευρισμένοι με τις συνεχόμενες εξωτερικές παρεμβάσεις στα ελληνικά πράγματα, αναφέρει το άρθρο. Η πρόσφατη επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα σηματοδότησε την προσπάθεια της Κομισιόν να στηρίξει πλήρως τον Σαμαρά ενόψει της εκλογής Προέδρου.

Λέει επ' αυτού ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Όλη αυτή η κινδυνολογία και η κουβέντα περί καταστροφής και χάους θα μπορούσε να έχει αντίθετο αποτέλεσμα σε κάποιους βουλευτές που έχουν την αίσθηση ότι εκβιάζονται να ψηφίσουν υπέρ. Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει η Προεδρική εκλογή και να προκληθούν πρόωρες εκλογές», καταλήγει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις