Αποπληρωμή 28 δις χρέους ως το τέλος του έτους… BANK RUN… DEFAULT


O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στην τελευταία του ανακοίνωση για το ύψους του Δημοσίου Χρέους και την αποπληρωμή του, που έγινε το καλοκαίρι, έδωσε στη δημοσιότητα τον παραπάνω πίνακα.
Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν το Β΄ Εξάμηνο 2014 θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους περίπου 28δις, ενώ το 2015 ομόλογα ύψους 16 δις.
Φυσικά αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι όλα. Οι πολίτες που μέσω της φορολογία είναι αυτοί που πληρώνουν τα κερατιάτικα ουσιαστικά έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Και μόνον οι 80.000 προσφυγές κατά τον ΕΝΦΙΑ μέσα στον Οκτώβρη είναι
μόνον ένα μικρό δείγμα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι αφού το βαπόρι έχει πάρει ρότα για τα βράχια γιατί να πληρώσω;
Τι άλλο όμως μας λέει αυτός ο πίνακας; Ότι η συμφωνία αποπληρωμής πάει μέχρι και 57 χρόνια μετά, το 2057. Εύκολα μπορεί κάποιος να εξάγει το συμπέρασμα ότι αφού η αποπληρωμή θα κρατήσει 50 χρόνια, λογικό είναι οι δανειστές να ασκούν εποπτεία μέχρι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Μπορεί αυτή η εποπτεία να αλλάξει όνομα και από τρόικα να λέγεται κάπως αλλιώς, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Οι “αγορές” δηλαδή οι τράπεζες ξέρουν πολύ καλά ότι χωρίς βοήθεια η Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μια σε εκατομμύριο περίπτωση να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Γι΄ αυτό και μέσα σε δύο μόλις μέρες έχουν κάνει φτερά 7 δις ευρώ από το χρηματιστήριο. Γι΄αυτό και οι ουρές στις τράπεζες είναι καθημερινές και μην παραδέχονται ότι πολλοί είναι αυτοί που από το Μάη έχουν αρχίσει και βγάζουν τα λεφτά τους.
Πριν λίγο διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των γενομένων στρες τέστ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και φαίνεται το σενάριο 3 (και το πιο δύσκολο) να μην μπορούν να το περάσουν παραμόνον 2 τράπεζες, η Εθνική και η Άλφα. Αυτό αμέσως σημαίνει εξελίξεις και στον τομέα αυτό, εξελίξεις που σίγουρα θα έχουν το δικό τους νόημα και μετάφραση στον αυριανό πίνακα του χρηματιστηρίου.

Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις