Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1,4 εκατ. θύματα του Εμπολα ως τον Γενάρη



Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σταματάνε τις πτήσεις σε περιοχές με έξαρση, ενώ ετοιμάζουν μέχρι και επιστράτευση της Πολεμικής Αεροπορίας για αερομεταφορές εξοπλισμού και αεροδιακομιδές ασθενών - Σοβαρά πλήγματα στη διεθνή οικονομία, στη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Η απειλή του ιού Έμπολα, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε στις Ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μακρινή: ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θα κυμανθεί μεταξύ 550.000 και 1.400.000 έως τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC).
Και εφόσον πλέον γίνεται λόγος για μαζική επιδημία, η πλέον δυσοίωνη
πρόβλεψη κάνει λόγο για δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών και μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στις κοινωνίες ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.
Οικονομία, σταθερότητα και ασφάλεια είναι οι καίριοι τομείς που θα δεχτούν ισχυρά πλήγματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρόσφατο ψήφισμα 2117 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιολογεί την παρούσα κρίση εξαιτίας του Έμπολα ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Η Ευρώπη, φυσικά, δεν μένει απαθής και ο υγειονομικός μηχανισμός της Ε.Ε. έχει τεθεί, σχεδόν κυριολεκτικά, επί ποδός πολέμου. Το έγγραφο που εστάλη στις ελληνικές αρχές τονίζει ότι η κατάσταση απέχει πολύ από τη σταθερότητα, ενώ είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω.
Για τα χειρότερα σενάρια απαιτείται μαζική δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Γιατί φοβούνται οι επιστήμονες
1 Ο ιός Εμπολα του Ζαΐρ (Zaire ebolavirus) της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο πιο επικίνδυνος από τους έξι ιούς του γένους ebolavirus.
2 Πρόκειται για έναν ιό που όσο σπάνια κι αν εκδηλώνεται, παραμένει χωρίς αντιμετώπιση, θεραπεία και εμβόλιο.
3 Προκαλεί ιογενή αιμορραγικό πυρετό, μια λοίμωξη που επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού επιφέροντας θνητότητα σε ποσοστό από 50% έως 90%.
4 Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως και 21 μέρες μετά τη μόλυνση, αφήνοντας πολύ μεγάλο πεδίο μολυσματικών επαφών.
5 Μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων, ζωντανών και νεκρών, καθώς και με σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών σωμάτων (σάλιο, ούρα, σπέρμα).
6 Αν και δεν μεταδίδεται μέσω αέρα, όπως η γρίπη, ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να αποβούν μοιραία για όσους βρίσκονται κοντά.
7 Ο ιός ξεπέρασε ταχύτατα τα σύνορα. Για πρώτη φορά από την εμφάνισή του, το 1976, εντοπίζεται εκτός του Κονγκό και της Γκαμπόν, στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Νιγηρία.
SOS
1ον: Κίνδυνος αφανούς διασποράς λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης (μέχρι 21 μέρες)
2ον: Κίνδυνος μετάλλαξης
3ον: Δεν υπάρχει εμβόλιο
4ον: Υψηλή θνησιμότητα (μέχρι 90%)
5ον: Εύκολη μετάδοση

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις