Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί η εφίδρωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να απαλλαγείτε από τις τοξίνες;


Γιατί η εφίδρωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να απαλλαγείτε από τις τοξίνες;



Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή στη σάουνα κάνει καλό στην υγεία, εγώ όμως θεωρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε το γιατί. Πάντως, είναι γεγονός ότι η εφίδρωση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποβάλλουμε τις τοξίνες από το σώμα μας και οι ιατρικές έρευνες μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι βιομηχανικές τοξίνες είναι πλέον τόσο διαδεδομένες που κανένας μας δεν μπορεί να προφυλαχτεί από την έκθεση σε αυτές. Στην πραγματικότητα, το αίμα από τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου μωρού περιέχει κατά μέσο όρο πάνω από 200 συνθετικές χημικές ουσίες και κάποιες από αυτές είναι εν δυνάμει καρκινογόνες.
Στο περιβάλλον υπάρχει πληθώρα βαρέων μετάλλων όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο και αρσενικό. Επίσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες, όπως φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλη Α μπορεί να βρεθούν στο αίμα και τα ούρα μας.
Τι υποστηρίζει όμως η επιστήμη σχετικά με την αποφυγή των εν λόγω κινδύνων για την υγεία μας μέσω του ιδρώτα;
1. Η εφίδρωση βοηθά στην αποβολή των φθαλικών ενώσεων
Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στα πλαστικά παιχνίδια, τα μαγειρικά σκεύη, τα αρώματα, τα βερνίκια νυχιών, τα καλλυντικά και τα χρώματα. Ερευνητές από τον Καναδά εξέτασαν τη συγκέντρωση διαφόρων φθαλικών ενώσεων στο αίμα, τα ούρα και τον ιδρώτα σε 20 άτομα και βρήκαν ότι η συγκέντρωση αυτών των χημικών ήταν διπλάσια στον ιδρώτα και στα ούρα και συμπέραναν ότι ο ιδρώτας μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή μερικών τοξικών ενώσεων.
2. Η εφίδρωση βοηθά στην αποβολή της χημικής ένωσης BPA
Η δισφαινόλη Α (BPA) χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, τους σωλήνες νερού, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τους φακούς γυαλιών. Η ένωση αυτή είναι γνωστή εδώ και χρόνια ότι διαθέτει οιστρογονική δράση και η έκθεση σε αυτή έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την πρόωρη εφηβεία, τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την αποβολή. Η ίδια ομάδα Καναδών ερευνητών διαπίστωσε ύπαρξη BPA στον ιδρώτα σε ποσοστό 80% των ατόμων που εξετάστηκαν. Σε ορισμένα από αυτά τα άτομα δεν υπήρχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα ή στα ούρα τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εφίδρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποβληθεί η συσσωρευμένη δισφαινόλη Α.
3. Η εφίδρωση βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων
Τα βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι επιβεβαιωμένα ή ύποπτα καρκινογόνα και τοξικά για το σώμα με πολλούς τρόπους. Είναι γνωστό ότι μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται στο νερό, τα τρόφιμα, τα οδοντιατρικά αμαλγάματα, τα τσιγάρα και τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι στον ιδρώτα υπάρχει συγκέντρωση αρσενικού ως και 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο αίμα, συγκέντρωση καδμίου ως 25 φορές μεγαλύτερη, μολύβδου μέχρι και 300 φορές μεγαλύτερη και υδραργύρου λίγο μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο αίμα, πράγμα που οδηγεί στην αποτελεσματική αποβολή τους.
Με ποιό τρόπο αυτό αφορά κι εσάς;
Η εφίδρωση θεωρείται μέθοδος θεραπείας ήδη από την αρχαιότητα.
Η καλή υγεία οφείλεται εν μέρει στην ισορροπημένη αποτοξίνωση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να γνωρίζετε τις πηγές τοξικότητας (πχ τα πλαστικά μπουκάλια νερού) και να ακολουθήσετε μια διαδικασία αποβολής των αποθηκευμένων χημικών ουσιών από τον οργανισμό σας.
Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος λοιπόν είναι η γυμναστική και η σάουνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις