Τα τάματα των διασήμων στη χάρη της Παναγίας της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού
Από τον Αριστοτέλη Ωνάση μέχρι την Αλίκη Βουγιουκλάκη, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Πύρρο Δήμα και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγία, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης και να εναποθέσουν
τις ελπίδες τους ή να αναζητήσουν ψυχική γαλήνη.
Τα τάματα που πλαισιώνουν την κατάφορτη από χρυσά τάματα εικόνα της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο είναι άπειρα.
Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, μίλησε στο «Εθνος» για τα τάματα που έχουν κάνει διάσημοι Ελληνες, ανακαλεί στη μνήμη του δεκάδες περιπτώσεις πολιτικών, καλλιτεχνών, αθλητών, μέχρι και... τέως βασιλέων.

Οι σύγχρονοι Ελληνες δεν κάνουν τάματα

«Πλέον δεν έχουμε τάματα με τη μορφή των παλιών» αναφέρει ο μητροπολίτης, αφού τώρα πια πηγαίνουν για προσευχηθούν διακριτικά.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες

Ωστόσο αμέτρητοι είναι οι επώνυμοι προσκυνητές της Παναγίας μεταξύ των οποίων ήταν πολιτικοί όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος βάφτισε εκεί το παιδί του, εκπληρώνοντας το προσωπικό του τάμα.
Επίσης και η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας μετά την περιπέτεια της υγείας της.
Οι περισσότεροι προσέρχονται αθόρυβα στον ναό της Ευαγγελίστριας και τιμούν διακριτικά την Παναγία.
Σημαντικές δωρεές σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο έχουν κάνει στη μονή επιχειρηματικές οικογένειες Λάτση και τα αδέλφια Χόντου, της αλυσίδας καλλυντικών, έχουν κάνει αρκετές δωρεές στην ιερά μονή.

Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τάξει τάμα στη Μεγαλόχαρη για τον γιο της Γιάννη. Ταξίδεψε στην Τήνο, όπου τον βάφτισε, και στο μήνυμα που άφησε στην Παναγία ευχαριστεί για το παιδί που απέκτησε.
Με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970, τα ιδιόχειρα ευχαριστήρια σημειώματα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αναφέρουν. «Θεέ μου, σ 'ευχαριστώ! Το παιδί μου, μου το χάρισε η Μεγαλόχαρη», γράφει η Αλίκη και ακριβώς από κάτω ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, συμπληρώνει: «Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία».

Ιστορικά κειμήλια, δαχτυλίδια και χρυσοί σταυροί

Στο προσκυνητάρι της Αγίας Εικόνας και στον ναό της Ευαγγελίστριας βρίσκονται από τον βαπτιστικό σταυρό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της γυναίκας του Αννας Μαρίας, την επίχρυση εικόνα ρωσικής τεχνοτροπίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (την είχε τάξει όταν συνελήφθη επί χούντας και εκπλήρωσε το τάμα του όταν αποφυλακίστηκε), μέχρι και το χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα στους Μεσογειακούς αγώνες (είχε τάξει να το χαρίσει για τη δύναμη που άντλησε από την Παναγία).
Αρκετά τάματα και δωρεές έχουν κάνει μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες, όπως των Ωνάση, Νιάρχου και Λιβανού, χωρίς να κάνουν σχεδόν ποτέ αισθητή την παρουσία τους. Το πέρασμά τους από τη Μεγαλόχαρη γίνεται γνωστό από τις ιδιόχειρες υπογραφές τους στο βιβλίο των ευχαριστηρίων των πιστών.
Μεταξύ των ιστορικών κειμηλίων που υπάρχουν στη Μεγαλόχαρη της Τήνου, είναι και των αγωνιστών του 1821: το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη, αλλά και τα τάματα του Μιαούλη, του Κανάρη, του Νικηταρά, του Μακρυγιάννη κ.ά.

 Εθνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις