Γιατί οι Τούρκοι δεν εξορύσσουν το φυσικό τους αέριο σε Μεσόγειο και Αιγαίο;


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Το έχω ξανγράψει και άλλες φορές. Αυτή τη φορά θα το επαναλάβω πιο ξεκάθαρα. Ας υποθέσουμε ότι οι Τούρκοι δεν αποδέχονται τα όρια της ΑΟΖ στο Αιγαίο όπως τα θεωρεί η “σωστή” Ελληνική πλευρά (Λέγοντας “σωστή” δεν αναφέρομαι στη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Παρείτσα είναι.).

Γιατί η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε εξόρυξη στις περιοχές της Τουρκικής ΑΟΖ για τις οποίες δεν θα υπάρξει αντίδραση απο την Ελληνική πλευρά ή άλλους;

Αυτό δεν είναι κάτι τωρινό. Σίγουρα, κάτι δεν πάει καλά με τη πολιτική του Ερντογάν για τους υδρογονάνθρακες.

Η Τουρκία ερευνά σε μέρη που κατά την Ελληνική πλευρά ή κατα το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνα αλλά δεν εξορύσσει εκεί που μπορεί. Στη συνέχεια, θα σας υποδείξω μέρη που κατά τη γνώμη μου η Ελληνική πλευρά αλλά και κανένας δεν θα προέβαλλε αντίσταση.

Οι Αμερικανοί δεν τους αφήνουν; Ποιούς φοβάται ο Ερντογάν και δεν ξεκινάει τις εξορύξεις; Πόσα χρόνια θα κοιτάει τους άλλους γύρω του να προχωρούν; Aυτό δεν είναι έξυπνο ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά ούτε στρατηγικά.

Στο πρώτο χάρτη παρατηρείστε τις περιοχές 1, 2 και 3. Ωραιότατα κοιτάσματα. Δικαιολογίες πάντα μπορεί να υπάρξουν. Αλλά οι περιοχές τις οποίες προτείνω είναι εμφανώς μέσα στη Τουρκική ΑΟΖ.

Ας δούμε τι συμβαίνει στο Αιγαίο σε ένα άλλο χάρτη. Παρατηρείστε πόσα ωραία πιθανά σημεία εξόρυξης κοιτασμάτων υπάρχουν στον επόμενο χάρτη και πάλι μέσα στη Τουρκική ΑΟΖ. Περιοχές 4-10.

Το συμπέρασμά μου είναι πως δεν είναι μόνο ότι κάποιοι εμπόδισαν τους Έλληνες να ανατπυχθούν σαν χώρα τα χρόνια που πέρασαν αλλά και τους Τούρκους. Ευήκοα ώτα πάντα μπορεί να βρεί κανείς παντού.
Η Τουρκία χρωστάει πολλά στους Άραβες φίλους της που τη βοήθησαν να αναπτυχθεί. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε ένας όρος που έπρεπε να τηρήσει. Να μη βγάλει τα πετρέλαια της και να κάνει ότι περνάει απο το χέρι της για να μην αφήσει τη γείτονά της να το κάνει.

Η εξαγωγή του Ελληνικού και Κυπριακού φυσικού αερίου είναι κατά των συμφερόντων τους. Το Κατάρ ας πούμε πουλάει φυσικό αέριο μόνο στην ΕΕ. Στις ΗΠΑ δεν πουλάει πια απο την εποχή που αυτές ανέπτυξαν την τεχνική εξαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Η Τουρκία μπλοκάρει την Ελλάδα επι χρόνια να εκεμταλλευτεί το πλούτο της για να μη χαλάσει τα όνερα άλλων παιχτών της αγοράς του φυσικού αερίου. Είναι ο μπαλαντέρ της περιοχής. Σύμμαχοι τους και οι ¨Ελληνες εφοπλιστές που δεν επιθυμούν την εξαγωγή του Ελληνικού, του Κυπριακού και του Ρωσικού πετρελαίου πρός την ΕΕ, αφού αυτό θα τους στερούσε μέρος των αγορών για τις οποίες κάνουν μεταφορές, λόγω μικρότερου κόστους. Γιαυτό δεν θέλουν αγωγούς φυσικού αερίου αλλά σταθμούς LNG.

Λογικό είναι οι ¨Ελληνες εφοπλιστές να είναι κατά της Γερμανικής πολιτικής για το φυσικό αέριο.

Περίεργα δικαιώματα απο πολίτες μιας χώρας στην οποία δεν πληρώνουν φόρους.

Το φυσικό αέριο απο την ανατολική Μεσόγειο θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως στα οικονομικά θέματα ο καθένας δρά για την τσέπη του. Στην Ελλάδα για τις τσέπες των πολιτικών και ταν αφεντικών τους.

Η επιτηδευμένη πτώχευση του Ελληνικού λαού, η διόρθωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας χωρίς την έναρξη της ανάπτυξης φυσικά συμφέρει τη Γερμανία.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φιλέλληνες πολτικοί.

Για εμένα την ευθύνη την έχουν για ότι έχει γίνει και για ότι έγινε οι Έλληνες πολιτικοί. Κανένας άλλος. Αυτοί παρέδωσαν και παραδίδουν Ελληνική γή και πρωτογενείς πλουτοπαραγωγικές πηγές, τη βάση δηλαδή της ανάπτυξης ενός τόπου σε επενδυτές που δεν επανεπενδύουν κάν στην Ελλάδα.

Η ίδια αυτή επενδυτική πολιτική γίνεται και στην Αφρική. Δεν είναι αδικαιολόγητος ο ερχομός τόσων φτωχών μεταναστών πρός την ΕΕ. Και εκεί υπάρχουν επενδυτές σαν αυτούς που μπάζει απο τα παράθυρα ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στην Ελλάδα με την ένοχη σιωπή της αντιπολίτευσης.

Λέγοντας “ανάπτυξη” δεν ενοοώ αυτά που σας λένε, με τα αγγουράκια και τον τουρισμό αλλά κάτι συνθετότερο που δεν ξέρουν δεν θέλουν και δεν μπορούν οι σημερινοί πολιτικοί να κάνουν.
Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις