Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μας σκάβουν τον λάκκο… Στα μουλωχτά συνάντηση των Γερμανών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών… Πιέζουν για το «Σκοπιανό»!!!


Μας σκάβουν τον λάκκο… Στα μουλωχτά συνάντηση των Γερμανών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών… Πιέζουν για το «Σκοπιανό»!!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle (στη σλαβική της πΓΔΜ) με τίτλο «Λύση στο όνομα – σε νέο κεφάλαιο για την ένταξη στην Ε.Ε.;» αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν επτά μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στην συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Κούρκουλα, και αναδεικνύει τις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο υπέρ της του αιτήματος της πΓΔΜ για έναρξη συνομιλιών με την ΕΕ
Η αντιπροσωπεία της γερμανικής Βουλής και ο κ. Κούρκουλας συζήτησαν –μεταξύ άλλων- για την πΓΔΜ και για την πιθανότητα «να αφιερωθεί ειδικό κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όπως σημειώνεται στην ανάρτηση. –«Τα επτά μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag που πραγματοποίησαν συζητήσεις στην Αθήνα μπόρεσαν να δουν πόσο σκληρή και αμετακίνητη είναι η θέση της Αθήνας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Η επίσκεψη των βουλευτών συνέπεσε συμπτωματικά με τον γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα και τον ‘Μακεδόνα’ διαπραγματευτή, υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς», αναφέρεται στην ανάρτηση της Deutsche Welle όπου προστίθεται ότι κατά τις συναντήσεις των Γερμανών βουλευτών στην Αθήνα δεν συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.
Στη συνέχεια, η ανάρτηση της Deutsche Welle προβάλλει δηλώσεις δύο μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, τα οποία συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Αθήνα, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Heinz-Joachim Barchmann (SPD) και του Andrej Hunko (Die Linke). –«Συζητήσαμε απευθείας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα για το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θέσαμε πολύ εντατικά και ξεκάθαρα τις γερμανικές θέσεις – τις απόψεις της γερμανικής Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ‘Μακεδονία’. Όπως είναι γνωστό, όλοι αυτοί συμπέραναν ότι υπάρχει καλή ανάπτυξη στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο υπογραμμίσαμε ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να συνδέεται με την ατζέντα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Heinz-Joachim Barchmann.
Από την πλευρά του, ο Andrej Hunko σημείωσε τα εξής: «Η ‘Μακεδονία’ και το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζουν ακόμα να είναι δύσκολο θέμα! Πρέπει να ομολογήσω ότι –κατά κάποιον τρόπο- είμαι απογοητευμένος επειδή δεν βλέπω κάποιο πρόσφατο αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η γερμανική Κυβέρνηση ασκεί πίεση ώστε αυτό το ζήτημα να απαλειφθεί από την ατζέντα και να εξευρεθεί λύση. Εντούτοις, μετά από τις συνομιλίες στην Αθήνα και από όσα άκουσα, συνεχίζω να είμαι σκεπτικός».
Η ανάρτηση της Deutsche Welle επισημαίνει ότι κατά τις συναντήσεις στην Αθήνα συζητήθηκαν επίσης πολλά σημαντικά θέματα όπως η ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., η οικονομική συνεργασία, οι πολεμικές επανορθώσεις που ζητά η Ελλάδα από τη Γερμανία καθώς και η οικονομία.
«Η ‘Μακεδονία’ και το πρόβλημά της ήταν μόνο ένα ελάχιστο τμήμα (των συζητήσεων) και η ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού του θέματος ήταν ουσιαστικά εμπιστευτικού χαρακτήρα. Η Deutsche Welle έμαθε από πηγές της ότι οι Γερμανοί βουλευτές έδωσαν έμφαση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και λύση στο αδιέξοδο. Μια από τις υποθέσεις που συζητήθηκαν ήταν να καταστεί η λύση του ζητήματος με την Ελλάδα ολόκληρο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ατζέντας που πρέπει να εκπληρώσει η ‘Μακεδονία’ ή συγκεκριμένα, η λύση στο ζήτημα της ονομασίας να εισαχθεί ως κριτήριο σε κεφάλαιο, το οποίο -για παράδειγμα- θα ήταν ‘πακέτο’ με το τμήμα που καλύπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με άλλα λόγια, αυτό που ζητά παρασκηνιακά η Γερμανία είναι η άρση της παρεμπόδισης της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς», επισημαίνεται στην ανάρτηση της Deutsche Welle όπου προστίθεται πως εάν συμβεί αυτό, στη συνέχεια θα ακολουθήσει «εμπλουτισμός» των κριτηρίων που θα πρέπει να εκπληρώσει η πΓΔΜ κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με το ζήτημα της ονομασίας να είναι το πιο σημαντικό εξ αυτών.
Η ανάρτηση αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Heinz-Joachim Barchmann, η εντύπωση που δημιουργήθηκε είναι ότι έως την ολοκλήρωση των Ευρωεκλογών, δεν θα υπάρξει καμία μετακίνηση αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας στην Αθήνα. Ο Γερμανός βουλευτής φέρεται επίσης να διερωτήθηκε τί επίδραση θα είχε ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες Ευρωεκλογές επί των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα της ονομασίας.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι Γερμανοί βουλευτές αισθάνθηκαν ότι θέμα της πΓΔΜ προκάλεσε «πραγματικό ηλεκτρισμό» στους Έλληνες οικοδεσπότες: «Αυτό ήταν πραγματικά αισθητό. Ωστόσο, στο θέμα ‘Μακεδονία’ και ζήτημα της ονομασίας προσπαθήσαμε να μην τονίσουμε τον συγκρουσιακό χαρακτήρα, αλλά στην πρώτη γραμμή της συζήτησης να είναι η θετική πλευρά – ποία θα είναι τα αποτελέσματα από την λύση του ζητήματος της ονομασίας και πώς αυτή θα αντικατοπτριστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ξέρετε, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η ‘Μακεδονία’ προκαλεί. Για παράδειγμα, η μετονομασία του αεροδρομίου στα Σκόπια σε Αλέξανδρος ο Μέγας, θέμα για το οποίο είναι πολύ ευαίσθητοι», δήλωσε ο Heinz-Joachim Barchmann.
Στο ερώτημα της Deutsche Welle εάν οι Γερμανοί βουλευτές έθεσαν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά τις συναντήσεις τους στην Αθήνα, ο κ. Heinz-Joachim Barchmann απάντησε: «Φυσικά συζητήσαμε επίσης για το μη σεβασμό της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ωστόσο, αυτοί ήταν φυσικό να παρουσιάσουν ξεκάθαρα διαφορετικές απόψεις και να πουν ότι δεν αποδέχονται τη γνωστή επιχειρηματολογία». 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις