Σχέδιο Obama για τον έλεγχο όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών των Αμερικανών


Το σχέδιο «αναμόρφωσης» της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency – NSA) από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Barack Obama δεν είναι τίποτε άλλο από μία νέα απόπειρα μαζικής συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων από την αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο Obama, το πρόγραμμα παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών που πραγματοποιεί η NSA ενδέχεται να εξαναγκάσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συλλέγουν και
να αποθηκεύουν δεδομένα των πελατών τους, τα οποία δεν ήταν προγενέστερα υποχρεωμένες να τηρούν.
Μία πρακτική επιπλοκή του σχεδίου Obama απορρέει από ολοένα και συχνότερη χρήση των συμβολαίων απεριόριστων κλήσεων ή σταθερής χρέωσης τα οποία συνάπτουν οι χρήστες με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ουσιαστικά, αυτή η κατηγορία εμπίπτει στην συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών.
Ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών απαιτεί από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να τηρούν στα αρχεία τους για 18 μήνες τις διεθνείς ή απομακρυσμένες κλήσεις, η εφαρμογή του κανονισμού για τους συνδρομητές που έχουν συνάψει συμβόλαιο απεριόριστων κλήσεων είναι ασαφής καθώς οι πελάτες δεν χρεώνονται για ξεχωριστές κλήσεις.
Αυτό το «εμπόδιο» αναμένεται να απομακρυνθεί, εάν η διοίκηση Obama προωθήσει πρόταση υπό την οποία οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα εξαναγκαστούν – αντί της NSA – να συλλέγουν και να αποθηκεύουν μεταδεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων, που θα περιλαμβάνουν στοιχεία των ψηφίων των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν καθώς και της διάρκειας των κλήσεων. Το σχέδιο Obama δεν περιλαμβάνει, προς το παρόν, την υποχρέωση συλλογής και αποθήκευσης του περιεχομένου των συνομιλιών από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Υπό τη νέα ρύθμιση της αμερικανικής διοίκησης, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα εξαναγκάζονται να παραδίδουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει στην NSA έπειτα από σχετικά κυβερνητικό αίτημα που έχει εγκριθεί δικαστικώς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να υποχρεωθούν να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς ώστε να διασφαλίσουν ότι θα παρακολουθούνται και τα μετα-δεδομένα των συνδρομητών που επέλεξαν να καλύπτονται από συμβόλαιο σταθερής χρέωσης. Τα συγκεκριμένα ζητήματα αναμένεται, πάντως, να απαιτήσουν εκτεταμένο διάλογο και διαβουλεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου και των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις