Στο Πακιστάν προτίμησαν να δώσουν οι ΗΠΑ τα 10 CH-47D που είχε ζητήσει η ΑΣ!



Στο Πακιστάν προτίμησαν να δώσουν οι ΗΠΑ τα 10 CH-47D που είχε ζητήσει η ΑΣ!
Λύθηκε τελικά το «μυστήριο» της άρνησης  παραχώρησης των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D που είχε ζητήσει ο ΕΣ από τις ΗΠΑ.

Αρχικά οι Αμερικανοί είχαν προβάλλει την δικαιολογία του μη επαρκούς αριθμού διαθέσιμων ελικοπτέρων, εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που είχαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να μην ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν το ελληνικό αίτημα.

Η αλήθεια όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι: Τα 10  ελικόπτερα βρέθηκαν αλλά αντί να καταλήξουν στην ΑΣ πρόκειται να προσφερθούν στο Πακιστάν! Αυτό έγινε γνωστό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr για να αποτελέσει ένα ακόμη «ράπισμα» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και το ειδικό βάρος –που δεν έχει- ως παραδοσιακή χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια η Ουάσιγκτον θεώρησε ότι το Πακιστάν έχει μεγαλύτερη σημασία από την Ελλάδα αναφορικά με την παραχώρηση των μεταφορικών ελικοπτέρων τι και αν το Πακιστάν ως πελάτης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ έρχεται πολύ πιο πίσω από τις αντίστοιχες ελληνικές αγορές.

Να σημειωθεί πως το θέμα τηυς παραχώρησης των απόλυτα αναγκαίων Chinook είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσει  στις 7 και 8 Δεκεμβρίου αλλά όπως φάνηκε τελικά εις μάτην…

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός στρατηγός είχε υποσχεθεί πως θα εξετάσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα αντιλαμβανόμενος τις πιεστικές ανάγκες αεροκίνησης του ΕΣ, φρόντισε κατόπιν ωρίμου σκέψεως να δώσει τα ελικόπτερα στο… Πακιστάν.

Τα 10 CH-47D είχαν ζητηθεί για να καλυφθεί το κενό στις ανάγκες αερομεταφοράς των ΕΔ που έχουν προκύψει και από την απίστευτη καθυστέρηση του προγράμματος των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 με την  ολοκλήρωση των παραδόσεων και των 16+4 ελικοπτέρων να μην αναμένεται πριν το 2017-2018.

Το παραπάνω γεγονός έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η ΑΣ εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος που παρουσιάζει στα ελικόπτερα εφόδου.

Τα 90 περίπου UΗ-1/ΑΒ.205 που σήκωσαν επί δεκαετίες το βάρος των επιχειρήσεων της ΑΣ σήμερα θεωρούνται και είναι πλήρως ακατάλληλα για αυτό το ρόλο και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί προ πολλού.

Και τι έχει μέχρι τώρα; Περίπου 90 ελικόπτερα βρίσκονται υπο αντικατάσταση από 7(!) NH-90 (τόσα έχουμε καταφέρει να πάρουμε ύστερα από έτη καθυστέρησης) με την προοπτική της παράδοσης των υπολοίπων 13 κάπου το 2018.

Βάσει των δεδομένων αυτών ο ΕΣ είχε αποφασίσει πως χρειαζόταν άμεση ενίσχυση των δυνατοτήτων του στα μεταφορικά ελικόπτερα ζητώντας τα 10 CH-47D προς ενίσχυση των 15 CH-47DG/SD που διαθέτει σήμερα.

Τελικά όμως οι ΗΠΑ προτίμησαν να τα δώσουν στο Πακιστάν.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις