Η απόδραση του κομμουνιστή δολοφόνου Μπεζεντάκου & η Νέμεσις που τον περίμενε στην ΕΣΣΔ!

Εικόνα  

Τις Απόκριες του 1932,

έλαβε χώρα η κινηματογραφική απόδραση του κομμουνιστή Μιχάλη Μπεζεντάκου απ' τις φυλακές Συγγρού, που έγινε τραγούδι - το οποίο μπορείτε να το βρείτε στο YouTube: Οι αστοί τρομάξανε & κάστρα φτιάξανε να κλείσουν τα παιδιά των εργατών. Μ’ αυτοί με μια γροθιά σπάζουνε τα δεσμά τα κάστρα καταργούνε των αστών! Και μες στο καρναβάλι οι αστοί την πάθαν πάλι, ο Μπεζαντάκος μας άφησε γεια...  

Ο Μπεζεντάκος, που ξεκίνησε απ' τους τροτσκιστές & κατέληξε στο ΚΚΕ, ήταν προφυλακισμένος για τη δολοφονία αστυνομικού. Μετά την απόδραση, φυγαδεύτηκε απ' το ΚΚΕ στην ΕΣΣΔ, με σοβιετικό ατμόπλοιο. Μέσω Οδησσού έφτασε στην Μόσχα & εμφανίστηκε στα γραφεία της "Διεθνούς Οργάνωσης Βοήθειας των Αγωνιστών της Επανάστασης", όπως του είχε υποδείξει το ΚΚΕ. Εκεί πήρε σοβιετική ταυτότητα, με το όνομα Γεώργιος Μπέντας, το οποίο προέκυψε από συντόμευση του επωνύμου του, Μπε(ζε)ντα(κο)ς. Στάλθηκε για δουλειά στην Αυτοκινητοβιομηχανία Στάλιν (Zavod Imeni Stalina) & πιστεύοντας ότι ήταν πλέον ασφαλής, παντρεύτηκε & έκανε οικογένεια. Μάλιστα, απέκτησε & μια κόρη, την Λαρίσα, η οποία αργότερα έγινε καλόγρια! Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, "πατερούλη" Στάλιν! Η Νέμεσις τον περίμενε στην χώρα των ονείρων του! Έτσι, όταν άρχισε η "Греческая Операция" (οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ), ο Μπεζεντάκος κλήθηκε για ανάκριση απ' την NKVD, στις 29 Δεκεμβρίου 1937.  

Στις διαδοχικές ανακρίσεις που ακολούθησαν, ο ανακριτής του ζητούσε να ομολογήσει ότι ήταν μέλος "φασιστικής τροτσκιστικής οργάνωσης" & ως εκ τούτου, "η δολοφονία του αστυνομικού στην Ελλάδα ήταν προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ, με σκοπό το τσάκισμα του κόμματος και την αποδυνάμωση του επαναστατικού εργατικού κινήματος". Επίσης, ότι "η απόδρασή του από τη φυλακή ήταν σκηνοθετημένη απ' την αστυνομία & από την αστυνομία στάλθηκε στην ΕΣΣΔ για αντεπαναστατική κατασκοπευτική δουλειά". Στην αρχή, ο Μπεζεντάκος έκανε το παλικάρι & αρνιόταν όλες τις κατηγορίες. Όταν όμως άρχισε η "σωματική πίεση" (έτσι ονόμαζαν τα βασανιστήρια στην ΕΣΣΔ), ομολόγησε ότι του ζητούσαν να ομολογήσει οι ανακριτές του! Στην τελευταία ανάκριση, στην ερώτηση αν είναι ένοχος, απήντησε: "Ναι, αναγνωρίζω την ενοχή μου. Είμαι πράκτορας της Ελληνικής Αστυνομίας, με δική της εντολή στάλθηκα στην επικράτεια της ΕΣΣΔ για τη διενέργεια αντεπαναστατικής, κατασκοπευτικής, σαμποταριστικής & άλλης υπονομευτικής δουλειάς. 

Ο φόνος του αστυφύλακα έγινε κατόπιν εντολής της φασιστικής τροτσκιστικής οργάνωσης, για να διαλυθεί το κομμουνιστικό κόμμα. Στρατολογήθηκα απ' το διοικητή της αστυνομίας του Πειραιά Γιαννόπουλο, τον Ιανουάριο του 1932 & για να εξαγοράσω το έγκλημα συμφώνησα να σταλώ στην ΕΣΣΔ. Απέδρασα απ' τη φυλακή τον Μάρτιο, με τη βοήθεια ενός δεσμοφύλακα. Η αστυνομία είχε ενημερωθεί & είχε εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια. Είχα κάνει μια δήλωση στον Ριζοσπάστη ότι ήμουν έτοιμος να αγωνιστώ κατά του φασισμού & ότι προσχωρώ στο ΚΚΕ. Χρησιμοποίησα τους κομμουνιστές που ήταν στο ίδιο κελί για να οργανώσω την απόδρασή μου και να διαφύγω, όχι ως μέλος της φασιστικής οργάνωσης, αλλά τάχα ως κομμουνιστής. 

Με αυτόν τον τρόπο, μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφερθώ γρήγορα στην ΕΣΣΔ. Το ΚΚΕ μου είχε δώσει την διεύθυνση στην οποία έπρεπε να υποβάλλω αίτηση ασύλου" Επιπλέον, "ομολόγησε" ότι εκτός απ' την συλλογή πληροφοριών, είχε διαταχθεί να ανατινάξει το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν & άλλα εργοστάσια, "όταν η ΕΣΣΔ θα εμπλεκόταν σε πόλεμο με τα φασιστικά κράτη". Η κατάθεσή του ολοκληρώθηκε με το "κάρφωμα" των υποτιθέμενων συνεργατών του - Ελλήνων κομμουνιστών που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ. Ακολούθως, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο & εκτελέστηκε στις 11 Απριλίου 1938, στο πεδίο βολής Μπούτοβο, κοντά στη Μόσχα. ***Κάποια στοιχεία της ανάρτησης, έχουν ως πηγή το βιβλίο "Ο Μπεζεντάκος μας άφησε γειά", του ιστορικού ερευνητή Νίκου Παπαδάτου, εκδόσεις ΚΨΜ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις