Η μεγάλη απάτη της πράσινης ενέργειας - Ζημιές 9 τρισ. δολ. από την κατάρρευση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων
Την ώρα που η ενεργειακή μετάβαση
επιταχύνεται, οι οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το πλήγμα που έχει δεχθεί η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσφατη μελέτη του think tank Carbon Tracker.Η μελέτη, εξετάζοντας 40 οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η μελέτη προβλέπει ότι τα έσοδα θα μειωθούν από 17 τρισ. δολάρια σε μόλις 9 τρισ. δολάρια έως το 2040, αν η υφήλιος εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα.
Προειδοποίηση IEΑ
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προειδοποιήσει ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το 2030.
Για να δώσει μια ένδειξη για το πόσο εξαρτημένα είναι αυτά τα κράτη από τα ορυκτά καύσιμα, το 2021, οι κρατικές εξαγωγές υδρογονανθράκων αντιστοιχούσαν μεταξύ του 55% και 92% των συνολικών εξαγωγών.
Και αυτές οι εξαγωγές παρήγαγαν μεταξύ του 60% και 84% των κρατικών εσόδων.
Αλλά η μείωση αυτής της εξάρτησης μπορεί να μην είναι εύκολη.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συγκαταλέγονται στις 28 οικονομίες που πρόκειται να δουν τα αναμενόμενα έσοδά τους από τα ορυκτά καύσιμα να μειώνονται περισσότερο από το μισό έως το 2040, σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις για το κλίμα.
Οι δύο παραγωγοί βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για τουλάχιστον το 40% των εσόδων τους, διαπίστωσε το Carbon Tracker.
Μεγάλο πλήγμα στην Αφρική
Η έκθεση Carbon Tracker διαπίστωσε ότι τα κράτη που εξαρτώνται από το πετρέλαιο στην Αφρική θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα στην παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν κινδυνεύουν να χάσουν το 60% του συνολικού δημοσιονομικού τους προϋπολογισμού μέχρι το 2040.
Νέες επενδύσεις και εκπαίδευση
Μαζί με τις ροές κρατικών εσόδων που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη έχουν συχνά σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων και ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον τομέα.
Η αναδιάρθρωση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.
H έκθεση προέτρεψε τα πετρελαϊκά κράτη να διαφοροποιηθούν γρήγορα και ζήτησαν διεθνή στήριξη για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, προειδοποιώντας ότι η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσε να υπονομεύσει την πιστοληπτική ικανότητα.
Η ευπάθεια των καθιερωμένων οικονομιών ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους αναδυόμενους παραγωγούς, όπως η Γουιάνα και η Ουγκάντα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί το υπερβολικό στοίχημα στο πετρέλαιο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου