ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ...?

 
 
Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης ορίζει στο άρθρο 13 ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν ναυτικές βάσεις και καμιά οχύρωση στα ελληνικά νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία.
 
Η πρώτη παράγραφος του 14ού άρθρου της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου του 1947, στη δεύτερη παράγραφο της Συνθήκης, το άρθρο προβλέπει ότι "αυτά τα νησιά θα είναι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα".
 
Σύμφωνα με τα αρχεία, η Ελλάδα άρχισε να στρατιωτικοποιεί ορισμένα από αυτά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη δεκαετία του 1960, πρώτα το νησί της Ρόδου και ύστερα τη Λήμνου.
Η Τουρκία απέστειλε επίσημες αντιρρήσεις στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου 1964 και την 1ή Ιουλίου 1969. Σε απάντηση, η Ελλάδα δήλωσε ότι συμμορφώθηκε με τις συνθήκες και δεν στρατιωτικοποίησε αυτά τα νησιά, σεβόμενη αρχικά τις σχετικές συνθήκες.
 
Στις 13 Ιουλίου 2021, η Τουρκία έστειλε επίσημη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη δηλώνοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, κάτι που από νομική άποψη (βάση της συνθήκης) σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας να επικαλεστεί τον τίτλο της βάσει των ίδιων των συνθηκών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και ότι δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να αναστείλει το άρθρο 12 της συνθήκης.
Σύμφωνα με τα διεθνής μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας απειλούν την ασφάλεια των νησιών, και ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να "οπλίσει" τα νησιά στο πλαίσιο του δικαιώματός της για αυτοάμυνα, το οποίο στην πραγματικότητα δεν συμμορφώνεται με τον ορισμό του χάρτη του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην αυτο-υπεράσπιση στο άρθρο 51.
 
Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του ΟΗΕ ορίζεται με όρους μιάς "υπάρχουσας στρατιωτικής επίθεσης και όχι μίας μελλοντικής απειλής". 
 
Το άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, στην οποία η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και τα δύο μέρη, ορίζει ότι σε περίπτωση ουσιώδους παραβίασης πολυμερούς συνθήκης από ένα από τα δύο μέρη, το μέρος που επηρεάζεται ειδικά από την παραβίαση, μπορεί να την επικαλεστεί ως βάση για την αναστολή της λειτουργίας της συνθήκης στις σχέσεις της με το αθετούμενο κράτος.
 
Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων και τη Συνθήκη της Βιέννης για να καταλάβουμε καλύτερα το τι πραγματικά συμβαίνει.
 
Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν καθημερινά ότι η σύγκρουση στο Αιγαίο θα είναι αναπόφευκτη και θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συνειδητοί για το τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς να αφήσουμε κανέναν να μας επηρεάζει.
 
Ονειρεύομαι έναν ειρηνικό κόσμο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
 
Οι διαχειριστές της εξουσίας αποφασίσουν χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, που θεωρητικά είναι ο μόνος που θα έπρεπε να αποφασίσει για τα κρίσιμα ζητήματα.
 
Οι διαχειριστές της εξουσίας απέδειξαν ότι διενεργούν για άλλα συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα των λαών, σύμφωνα με τις πράξεις τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

  1. Ειρήνη δεν υπάρχει όταν η Τουρκία δημοσιεύει στο Google maps χάρτη κυριαρχίας του μισού Αιγαίου. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως νομίζει καλύτερα. Ευτυχώς που δεν έχουμε κανένα σημίτη ή παπανδρέου στην εξουσία…
    Capricorn ♑️

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις