TO ΓΕΝΟΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΟΥ

 Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης: Αλήθειες και μύθοι – Ο Παπαφλέσσας, μέσα  από τέσσερις στιγμές | NEWS2U

Ο Γρηγόριος Φλέσσας, (γνωστός σε όλους μας ως Παπαφλέσσας), γεννήθηκε

στην Πολιανή Μεσσηνίας το 1788. Ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δικαίος και ήταν υστερότοκος γιος, από δεύτερο γάμο, του Δημητρίου Δικαίου, ο οποίος είχε συνολικά 28 παιδιά. Φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας, την οποία δεν ολοκλήρωσε, και το 1816 μόνασε στο μοναστήρι της Παναγίας της Βελανιδιάς στην Καλαμάτα. Εκεί πήρε το όνομα Γρηγόριος παπά Φλέσσας. Αργότερα, έχοντας έρθει σε σύγκρουση με τον επίσκοπο Μονεμβασιάς, έφυγε και πήγε στο μοναστήρι της Ρεκίτσας.

Στην Ζάκυνθο γνωρίστηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ αργότερα στην Κωνσταντινούπολη χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’. Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Αναγνωσταρά, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία, στις 21 Ιουνίου του 1818. Στα έγγραφα της Εταιρείας υπέγραφε με το όνομα Αρμόδιος και ως διακριτικά έβαζε τα αρχικά Α.Μ.

Τον Νοέμβριο του 1820, ο Παπαφλέσσας αγόρασε ένα καράβι από την Κωνσταντινούπολη, και αφού έλαβε το ποσό των 90.000 γροσίων από την τοπική Εφορία της Εταιρείας, αναχώρησε για την Πελοπόννησο. Στις Κυδωνιές, (αλλιώς Αϊβαλί), φόρτωσε ένα πλοίο πυρομαχικά με προορισμό την Μάνη. Στις 23 Μαρτίου του 1821, έφτασε με το σώμα του και με άλλους οπλαρχηγούς υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην Καλαμάτα, ενώ τον Ιούλιο βρέθηκε στα Μεγάλα Δερβένια της Μεγαρίδος, προκειμένου να ανακόψει την πορεία του Ομέρ Βρυώνη. Έγινε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και στη Συνέλευση της Επιδαύρου, (τον Δεκέμβριο του 1821), συμμετείχε ως πληρεξούσιος και ονομάστηκε γερουσιαστής. Το 1823, η Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρο Κυνουρίας τον εκλέγει Υπουργό των Εσωτερικών και από αυτή την θέση καθορίζει τις υποχρεώσεις των πολιτών προς το Έθνος.

Όταν ο Ιμπραήμ απείλησε την έκβαση της Επανάστασης, ο Παπαφλέσσας πρότεινε την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων αντικεβυρνητικών. Αυτό, όμως, δεν έγινε εγκαίρως. Έτσι ο Παπαφλέσσας έσπευσε στο Μανιάκι Μεσσηνίας συγκεντρώνοντας 3000 ιππείς και πεζούς. Στο Μανιάκι, βρήκε τον θάνατο προβάλλοντας ηρωική αντίσταση μαζί με τους λιγοστούς του άντρες ενάντια των Αιγυπτίων. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, μετά το τέλος της μάχης ο Ιμπραήμ Πασάς ζήτησε να βρουν το νεκρό σώμα του Παπαφλέσσα. Όταν το βρήκαν, ο Ιμπραήμ πλησίασε τον νεκρό Παπαφλέσσα και τον φίλησε, λέγοντας: «Αμαρτία να χαθεί τούτος ο πολέμαρχος»...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. Ραγιάδες των διαχειριστών τους είναι αυτοί που μας κυβερνούν, χρόνια τώρα… ραγιάδες των κυβερνώντων μας είμαστε όλοι εμείς… το αναφέρει με ακρίβεια ο Μακρυγιάννης: «Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους! Θε, δώσε μας γνώση κι αρετή να σωθούμε, να μην χαθούμε Παράωρα» (κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ΔΕΝ είναι συμπτωματική)

    Αποστροφή του λόγου του ραγιά στην ΝΤΠ πρωθυπουργού για τους αγωνιστές του 21: «Έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος».

    Στόχος των εντολοδόχων αποδομητών του Έθνους, είναι η πλήρης αμφισβήτηση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού. Θεωρούν ότι επί Τουρκοκρατίας δεν υπήρχε εθνική συνείδηση και ότι ήλθαν οι Ευρωπαίοι Διαφωτιστές τον 18ο αιώνα και την κατασκεύασαν. Ούτε μια αναφορά, μα ούτε μία από την Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στις ομιλίες τους, ονομαστικά, για τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα. Μα ούτε από ποιούς απελευθερωθήκαμε δεν τόλμησαν να αναφέρουν.

    ΖΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ... ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κοσμικό όνομά του ήταν Γεώργιος Δικαίος του Δημητρίου

      Διαγραφή
  3. https://sputniknews.com/amp/europe/202103251082450532-us-cargo-ship-carrying-350-tonnes-of-military-equipment-docks-in-ukraines-odessa-reports-say/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&__twitter_impression=true

    Ο sleepy Joe συνεχίζει κανονικά την αποστολή του προς ανάφλεξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Τον Τραμπ δεν βλέπω όμως. Έχει εξαφανιστεί εντελώς.
    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τραμπ παίζει γκολφ στην ηλιόλουστη Φλόριντα.

      Διαγραφή
    2. Ο Τραμπ εξαφανίστηκε για να δικαιωθείς εσύ!

      Διαγραφή
  4. https://www.pronews.gr/kosmos/973463_vomva-stis-ipa-oi-epiheiriseis-mporoyn-na-anagkasoyn-ypalliloys-na-emvoliastoyn

    Το πάρτυ ξεκίνησε. Που είναι ο Τραμπ οεο; Ο κιου; Οι φωτεινή συμμαχία; Όλα μπούρδες τελικά!
    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας στο πάρτι του Jo & σια και να τους πεις ότι τα περί Τραμπ, κιου και φωτεινής συμμαχίας ήταν μπούρδες οεο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις