Έτσι «εξηγείται» η πυρκαγιά: Τι σχεδιάζουν να κάνουν στην Παναγία των Παρισίων



Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό του Παρισιού. Ακόμη, δεν μας είπαν από τι προήλθε η φωτιά, αλλά φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο
ξεκάθαρο το γιατί καταστράφηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον.
Να θυμίσουμε πως αρχικά ο Ε.Μακρόν δήλωσε πως η εκκλησία θα ξαναγινόταν όπως ήταν. Έτσι μάζεψε και τα τεράστια ποσά ως δωρεές παγκόσμια.
Κατόπιν όμως, ανακοίνωσε πως ίσως πρέπει τελικά να εκμοντερνιστεί ώστε να συμβαδίζει με την εποχή μας και γιαυτό προκήρυξε διαγωνισμό, στον οποίο καλούνται αρχιτέκτονες να προτείνουν το πως κατά τη δική τους γνώμη πρέπει να αναμορφωθεί.
Κάποιοι λένε, πως η φωτιά μπήκε εντέχνως, ώστε να έχουν πρόφαση να εκμορντενίσουν το ναό. Άλλοι πάλι θεωρούν την περίπτωση αυτή «τραβηγμένη».

Ήδη πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σπεύσει να προτείνουν το δικό τους σχέδιο ανακατασκευής.

Μέσα σε αυτά τα σχέδια, ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

1) Γυάλινοι πυργίσκοι: 

Πολλά από τα σχέδια, προβλέπουν να κατασκευαστούν γυάλινοι πυργίσκοι, ένα μάλιστα εξ αυτών περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ακτίνας φωτός που θα ξεκινά από το γυάλινο πυργίσκο και θα φτάνει στον ουρανό, σαν «ένας φάρος για τις χαμένες ψυχές», λέει το αρμόδιο σχεδιαστικό γραφείο που υπέβαλε το σχετικό σχέδιο.

2) Διαμάντι:

Ο Άλεξ Νερόβνια, λέκτορας στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας, προτείνει να δημιουργεί μια στέγη που θα μοιάζει σε διαμάντι, γύρω από ένα γοτθικό πυργίσκο.

3) Κήποι, θερμοκήπια και…Ατζέντα 2030:

Πολλά από τα σχέδια που δημοσιεύτηκαν, προβλέπουν τη δημιουργία κήπων στη στέγη του ναού. Κάποια από αυτά εμπεριέχουν θερμοκήπιο με μελίσσια μέσα στο γυάλινο πυργίσκο. Άλλη πρόταση, θέλει να μετατραπεί ολόκληρη η στέγη σε έναν κήπο που θα έχει θέα στο Παρίσι και θα είναι αφιερωμένος σε όλα τα ζώα και φυτά που…αφανίζουμε από τον πλανήτη.
Ο Κλέμεντ Ουιλεμέν, διευθυντής σε Γαλλικό σχεδιαστήριο, που έκανε την τελευταία πρόταση, είχε μάλιστα τονίσει πως «η αγάπη για τη φύση και η επιθυμία προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν ανησυχίες που ενώνουν τους ανθρώπους παγκόσμια και κατ αυτόν τον τρόπο είναι η μοναδική μας θρησκεία».

4) Ισλαμικός Μιναρές:

Αυτή είναι η λιγότερο δημοφιλής πρόταση, αλλά υπάρχει. Μερίδα σχεδιαστών, στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, λένε πως ίσως θα έπρεπε να κατασκευαστεί ένας μιναρές για να μην προσβάλλονται οι χιλιάδες Μουσουλμάνοι που πλέον ζούν στη Γαλλία.
Τέλος να σημειώσουμε, πως το 51% των Γάλλων, δήλωσε πως θέλει να ανακατασκευαστεί όπως ήταν χωρίς εκμοντερνισμούς.

Θα εισακουστούν;























ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις