Μπορεί να παραιτηθεί η Νέα Δημοκρατία για να την σταματήσει την συμφωνια των Πρεσπων;




Την ελπίδα ότι μετά τη διαφοροποίηση του Σπύρου Δανέλλη το Ποτάμι θα κινηθεί σε ενιαία και διαφορετική με την έως τώρα θέση του όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο
βουλευτής του κόμματος, Γρήγορης Ψαριανός. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Ψαριανός δήλωσε ότι μετά την δήλωση Δανέλλη ότι ο ίδιος θα ψηφίσει την κυβέρνηση και την αναμενόμενη διαγραφή του από την ΚΟ του Ποταμιού, «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση» για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πολλοί αναρωτιούνται όμως, εξαρτιόμαστε για την Μακεδονία από το Ποτάμι; Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει κάτι;
Αν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στην κυβέρνηση, πριν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή τι θα κάνει;
Κατά δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα κυρώσει την Συμφωνία και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια από μηδενική βάση.
Αν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μετά την κύρωση της Συμφωνίας μπορεί να ακυρώσει την Συμφωνία;
Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, τότε μετατρέπεται σε διεθνή Συμφωνία  με δεσμεύσεις έναντι τρίτων, καθώς τα Σκόπια θα εισέλθουν «με μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και το όνομα ‘Μακεδονία’ στο ΝΑΤΟ» και όλοι θα τους ονομάζουν έτσι.
Επομένως δεν μπορεί να καταργηθεί με ένα «νόμο και ένα άρθρο».
Αυτό που μπορεί ίσως να γίνει είναι να διαπραγματευθεί η χώρα ορισμένα σημεία της Συμφωνίας με όπλα την «ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θέματα Δικαίου της Θάλασσας, τα εμπορικά σήματα κτλ.
Η Συμφωνία όμως ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ έτσι απλά, ΑΦΟΥ ΚΥΡΩΘΕΙ.
Γιατί δεν παραιτείται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να μην κυρωθεί η Συμφωνία;
Αν συμβεί αυτό ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ η Βουλή, αλλά απλά κηρύσσονται αναπληρωματικές εκλογές για τις έδρες αυτών που παραιτήθηκαν. Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί με όσους βουλευτές υπάρχουν διαθέσιμοι.
Πως μπορεί, βάσει Συντάγματος, να σταματήσει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με δεδομένη την ψήφο εμπιστοσύνης που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα έως τώρα δεδομένα;
  • Να μην βρει τελικά 151 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία.
  • Να προκηρυχθούν εκλογές.
  • Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.














ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις