Συμφωνία των Πρεσπών: Υπάρχουν τουλάχιστον 153 "πρόθυμοι" βουλευτές για να την ψηφίσουν

Συμφωνία των Πρεσπών: Υπάρχουν τουλάχιστον 153 πρόθυμοι βουλευτές για να την ψηφίσουν  


Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εκτός των άλλων και
από τρεις βουλευτές του Ποταμιού, ενώ θετικά διακείμενος είναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.
Ανάλογα με τις διαρροές που θα υπάρξουν από την πλειοψηφία των 151 «προθύμων» αλλά και την αποχή την οποία θα επιλέξουν ίσως κάποιοι από το Ποτάμι- όπως ο Σπ. Λυκούδης-, τα «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να φθάσουν ακόμα και τον αριθμό 153, που φυσικά θα ερμηνευτεί από τον πρωθυπουργό ως πράσινο φως για να συνεχίσει απτόητος την κυβερνητική του θητεία καθώς θα το θεωρήσει ακόμα και ως μια νέα ακόμα πιο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης.
Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ψήφου εμπιστοσύνης χαρακτηρίζεται «κουρελού» από την αντιπολίτευση, αφού στηρίζεται σε βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, ενώ για  την ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών, προσμετρώνται και οι ψήφοι της ομάδας του Σταύρου Θεοδωράκη, που έχει καταψηφίσει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης...
Η εξέλιξη εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, όποτε και αν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να το καθυστερεί επιμένοντας ότι πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος -το Μαξίμου προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα- αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ.

Το αποτέλεσμα μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σίγουρα η πλειοψηφία θα υπερβεί τον μαγικό αριθμό των 151 που προσδοκά η κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να έχει αυξημένη νομιμοποίηση ΑΝ ΚΑΙ μια διακρατική συμφωνία ύψιστης σημασίας κατά το Σύνταγμα θα έπρεπε να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, τουτέστιν από 180 βουλευτές.
Στους 151 που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης, μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον Κώστα Ζουράρι, που έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει, και πιθανώς και τον Βασίλη Κόκκαλη που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ.
Ψήφισε μεν στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει την Συμφωνία.
Είμαστε έτσι στους 149. Αν προστεθούν οι ψήφοι του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι- όπως όλα δείχνουν- φθάνουμε και πάλι στους 151. Αν προστεθεί και η ψήφος του Σπύρου Λυκούδη πάμε στους 152. Ενώ αν ψηφίσει ναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ φθάνουμε τους 153.
Να σημειωθεί πάντως ότι από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έλειπε ο Σπύρος Λυκούδης και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω και αν βλέπει θετικά και αυτός την Συμφωνία.
Η ψηφοφορία για τις Πρέσπες αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ρήξη σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ. Στο μεν Ποτάμι, αν και η τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ψήφος κατά συνείδηση χωρίς κομματική πειθαρχία, με την επισήμανση ότι δεν αποχωρεί κανείς από την ΚΟ, ο Γρηγόρης Ψαριανός είχε προαναγγείλει νωρίτερα την αποχώρησή του από το κόμμα, εφόσον το Ποτάμι ψηφίσει την Συμφωνία.
Αποχωρώ δήλωσε «αν το κόμμα αποφασίσει από δω και πέρα να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι». Ακόμα και αν ο συμβιβασμός που επετεύχθη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο για ψήφο κατά συνείδηση σώζει τα προσχήματα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι επιταχύνει τις εξελίξεις και οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμοιράς βρίσκονται πλέον στην πόρτα της εξόδου.
Την ίδια στιγμή στο ΚΙΝΑΛ μπορεί η Φώφη Γεννηματά να απέτρεψε μια μίνι ανταρσία του Δημ. Κρεμαστινού, αλλά παραμένει ο σκόπελος του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Ο Δημ. Κρεμαστινός έθεσε από νωρίς το ΚΙΝΑΛ σε επιφυλακή, καθώς δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει πει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει δει ακόμα το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».
Η δήλωσή του -αν και φυσικά γνωρίζει ότι η γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι όχι στην Συμφωνία- προκάλεσε αναταράξεις, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει ότι προκαλεί ζημιά.
«Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Τελικά ο Δημ. Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να κάνει διορθωτική δήλωση ότι θα συμπαραταχθεί με την άποψη των συναδέλφων του, αλλά η ζημιά είχε γίνει και κυρίως δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας βλέπει θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική ψήφος του Σταύρου Θεοδωράκη σίγουρα θα τον επηρεάσει. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να προειδοποίησε χθες στην συνέντευξή της στον ALPHA ότι σε περίπτωση θετικής ψήφου «θα υπάρξουν συνέπειες»... αλλά όλα θα κριθούν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Η δήλωση που αναμένεται από τον Γιώργο Παπανδρέου μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ. Ο Γ.Παπανδρέου που τώρα είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ βλέπει θετικά, την Συμφωνία των Πρεσπών και σε περίπτωση που το εκφράσει με δημόσια δήλωσή του, σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ενότητα του ΚΙΝΑΛ, αφού θα αμφισβητεί την γραμμή της Φώφης Γεννηματά.
Μια πρώτη ένδειξη για τις θέσεις του ήταν η ανακοίνωση του κόμματός του για το θέμα με τις αφίσες στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, που στοχοποιούσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού που θα ψηφίσουν την Συμφωνία.
«Θα προδώσεις κι εσύ την Μακεδονία μας;» ήταν το σλόγκαν στις αφίσες, που καταδικάστηκαν από τα περισσότερα κόμματα. Με αφορμή τις αφίσες το ΚΙΔΗΣΟ έβγαλε ανακοίνωση που τόνιζε ότι η «διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη», φράση που ερμηνεύτηκε ως στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του Γ.Παπανδρέου περί... έθνους ακόμα κι όταν ήταν, κάποτε πρωθυπουργός.















ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις