Ο Τραμπ ακύρωσε την οδηγία Ομπάμα για τους διεμφυλικούς μαθητές

Ο Τραμπ ακύρωσε την οδηγία Ομπάμα για τους διεμφυλικούς μαθητές


Την οδηγία της κυβέρνησης Ομπάμα που επέτρεπε σε διεμφυλικούς μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες της επιλογής τους στα δημόσια σχολεία απέσυρε
ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μολονότι η απόφαση Τραμπ δεν θα έχει πρακτικό αντίκτυπο – καθώς η οδηγία Ομπάμα είχε ούτως ή άλλως ανασταλεί τον Αύγουστο από δικαστή στο Τέξας – έχει βαθιά συμβολικό χαρακτήρα και επαναφέρει στο προσκήνιο το δημόσιο διάλογο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών.
Μέρος της αμερικανικής κοινωνίας είχε χαιρετίσει την οδηγία Ομπάμα ως σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων των διεμφυλικών, όμως τα πιο συντηρητικά στρώματα υποστήριζαν πως απειλούσε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των υπόλοιπων μαθητών.
Αιτιολογώντας την απόφαση Τραμπ, το υπουργείο Παιδείας επισήμανε πως η οδηγία Ομπάμα δεν περιείχε επαρκή νομική ανάλυση, προσθέτοντας δε πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο πολιτειών και σχολικών περιφερειών.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ομπάμα είχε απειλήσει τις περιφέρειες με περικοπή ομοσπονδιακών κονδυλίων σε περίπτωση που αρνούνταν να εφαρμόσουν την οδηγία.
«Ο πρόεδρος [Τραμπ] είχε ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι πιστεύει στα δικαιώματα των πολιτειών κι ότι δεν είναι ιδανικό ορισμένα ζητήματα σαν αυτό να ορίζονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ.
Το υπουργείο Παιδείας τόνισε ακόμα πως η οδηγία Ομπάμα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις σε νομικό επίπεδο.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις