Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις του Μπιλ Γκέιτς: «30 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο»

 


Ανησυχία αλλά  και προβληματισμό  προκάλεσαν οι δηλώσεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο του Μπιλ Γκέιτς ο οποίος στο συνέδριο για την παγκόσμια ασφάλεια του Μονάχου επέλεξε να μιλήσει
με γρίφους για τον άμεσο κίνδυνο μιας επιδημίας που θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 30 εκατ. ανθρώπους.
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό είναι η αναφορά του ότι η επιδημία μπορεί να προέλθει από χέρια τρομοκρατών, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν ενδείξεις για παραγωγή τεχνιτών στελεχών γρίπης ή άλλης ασθένειας σε εργαστήρια.
 «Είτε προκληθεί από μια ιδιοτροπία της φύσης είτε από το χέρι τρομοκρατών, οι επιδημιολόγοι  λένε πως ένας γρήγορα διαδιδόμενος παθογόνος παράγοντας μπορεί να σκοτώσει έως και 30 εκατ. ανθρώπους, σε λιγότερο από ένα χρόνο», είπε μιλώντας στο συνέδριο ο Γκέιτς  για να συμπληρώσει:
«Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση τα επόμενα 10 με 15 χρόνια».
Επιπρόσθετα πολλοί είναι που διερωτώνται γιατί ο Γκέιτς αποφάσισε να μιλήσει σε ένα συνέδριο ασφάλειας για ένα θέμα επιδημίας.
Όπως σημειώνουν θα μπορούσε να μιλήσει είτε για το θέμα των πυρηνικών είτε για την κλιματική αλλαγή είτε για την τρομοκρατία γενικότερα.
Παρόλα αυτά αποφάσισε να μιλήσει και μάλιστα με γρίφους (άραγε τι εννοεί ως «ιδιοτροπία» της φύσης) για ένα θέμα που θα ήταν πιο κατάλληλο ίσως  σε ένα ιατρικό συνέδριο.
Κυριότερα όμως το θέμα της εργαστηριακής κατασκευής ιού και που θα μπορούσε να πέσει στα χέρια «τρομοκρατών» ή τρομοκρατών είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο.
Τον Απρίλιο  2013 η Κίνα είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για διεξαγωγή «βιολογικού πολέμου» εναντίον της με την διάδοση του ιού Η7Ν9 ο οποίος είχε σκοτώσει εννέα άτομα.
Και ως «εκ θαύματος» ο ιός αυτός επανεμφανίστηκε στα τέλη του 2016.
Ο Κινέζος καθηγητής επιδημιολογίας Guan Yi στο πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κονγκ έκανε λόγο για την επανεμφάνιση του ιού αυτού λέγοντας πως ίσως αποδειχθεί η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα εδώ και 100 χρόνια.
«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη επιδημία γρίπης τα τελευταία 100 χρόνια» είπε πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής επιδημιολογίας κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.
Ήδη στην Κίνα τον Ιανουάριο από το νέο στέλεχος της γρίπης, το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί το 2013, αλλά τώρα εξαπλώνεται ταχύτατα   έχει προκαλέσει το θάνατο σε 79 άτομα από τα συνολικά 192 που έχουν νοσήσει.
Πρόκειται για τον ιό Η7Ν9 το οποίο παγκοσμίως έχει παρουσιάσει 918 κρούσματα και έχει προκαλέσει το θάνατο σε 359 περιπτώσεις, με΄χρι τις 16 Ιανουαρίου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Η7Ν9 είναι ότι παρουσιάζει έντονα φαινόμενα μετά την ασθένεια του ατόμου αλλά σχετικά ήπια συμπτώματα, πριν αυτό νοσήσει.
Παρόμοιο παράδειγμα, σύμφωνα με τον Guan  υπήρξε μόνο με τον ιό της γρίπης που κτύπησε πριν από 100 χρόνια το 1918 προκαλώντας μεταξύ 50 και 100 εκατ. θανάτους!
Ο ιός που μεταδίδεται από τα πουλερικά παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και για αυτό το λόγο έχει μεταδοθεί πολύ γρήγορα.
«Είναι πολύ αργά για τον περιορίσουμε τώρα μόνο στα πουλερικά», είπε ο Κινέζος καθηγητής λέγοντας επίσης πως είναι μοιραίο να αυξηθεί και η μετάδοση του ανθρώπους.
Πρόκειται για τον ιό που μίλησε ο Γκέιτς ή πρόκειται για κάτι άλλο που θα προκύψει στο προσεχές μέλλον; Είναι άγνωστο, αλλά το ρωσικό υπουργείο υγείας  όπως αναφέρεται ενδέχεται να αποκαλέσει τον Η7Ν9 ως «βιολογικό όπλο» με την έννοια ότι έχει προέλθει από εργαστήρια και όχι από μια απλή μετάλλαξη του ιού Η1Ν1.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις