Die Welt: Οι επενδυτές όρμησαν στα ρωσικά ευρωομόλογα, ξεχνώντας τις κυρώσεις.
Η Ρωσία έχει τοποθετήσει ομόλογα ύψους 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι ξένοι επενδυτές έσπευσαν σε αυτά , αγνοώντας τις κυρώσεις, γράφει η εφημερίδα Die Welt [1].
«Ξαφνικά η Ρωσία λαμβάνει και πάλι χρήματα από τη Δύση», – είπε το
Γερμανικό μέσο ενημέρωσης.
Πρόκειται για ένα επιπλέον ομόλογο αξίας 1,25 δισ δολαρίων. Το πρώτο μέρος των ρωσικών ευρωομολόγων, προς έκπληξη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας, τοποθετήθηκε το Μάιο, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2014, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον της.
«Εν τω μεταξύ, η Μόσχα δημιουργεί την εντύπωση ότι οι κυρώσεις και η οικονομική κρίση έχουν σχεδόν ξεχαστεί Τέλος πάντων, η στάση προς τη Ρωσία από το Μάιο, έχει βελτιωθεί σημαντικά.» – Δηλώνει το άρθρο.
Από την άποψη του συγγραφέα για όσο διάστημα η Μόσχα «απελπισμένα» έψαχνε για χρήματα, οι επενδυτές «απελπισμένα» έψαχναν για εισοδήματα από κινητές αξίες.
Η δεύτερη τοποθέτηση των ευρωομολόγων για το έτος περνά κάτω από τα πιο ευτυχισμένα αστέρια για την ετοιμότητα του διεθνούς κέντρου Euroclear, το οποίο σπεύδει αμέσως να την εξυπηρετήσει, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η επιθυμία να πάρουν το ρίσκο και να επενδύσουν σε ρωσικά ομόλογα έχει επιστρέψει σε ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό, σχολίασε ο Blazej Dankovskiy, ένας εμπειρογνώμονας από την εταιρεία Citi Group του Λονδίνου, με ειδίκευση στις αγορές χρέους της Ρωσίας και του Καζακστάν.
Die Welt γράφει την επείγουσα ανάγκη για τη Ρωσία σε χρήμα από ξένους επενδυτές, σημειώνοντας ότι η οικονομία της χώρας «δεν έχει πτωτική πορεία, όπως τα τελευταία δύο χρόνια.» Η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει προγραμματιστεί για το 2016, αλλά «αναδύεται» μια ορισμένη σταθεροποίηση .
Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει αρκετό χώρο για νέα δάνεια, σημειώνει η εφημερίδα σχετικά. Το Ρωσικό δημόσιο χρέος δεν υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ – μια ένδειξη την οποία οι δυτικές χώρες μπορούν μόνο να ονειρεύονται.
Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του Πούτιν: κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, με φόντο την έκρηξη παραγωγής των βασικών (σιτάρι, καλαμπόκι ) προϊόντων, άρχισε να πληρώσει το εξωτερικό χρέος. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ακολούθησε το παράδειγμα της Νορβηγίας διέταξε να επενδύουν τα πλεονάζοντα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου στο κρατικό ταμείο.
Τους δύο αυτούς καρπούς η Ρωσία τους δρέπει τώρα.
Ωστόσο, από την άποψη του συγγραφέα, τα δάνεια της «διάσωσης» της δεν υπάρχουν. Αλλά, είπε η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία.
References ↑ Die Welt
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου