Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει όταν…

ΚΡΕ4444333


«Οι αγορές προβλέπουν διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! «Αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ευρώπης». Να με συγχωρείτε, αλλά αν κάποιος κινδυνεύει πραγματικά με διάλυση είναι ο επενδυτικός λογαριασμός όσων δοκιμάσουν
να ακούσουν τις Σειρήνες και να κερδοσκοπήσουν σε αυτό το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Για τον παρόντα χρόνο, όμως, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα χαθούν πολλά λεφτά…
Το παγκόσμιο Καζίνο ζει τις καλύτερες στιγμές του. Ακραίες διακυμάνσεις επιτρέπουν σε όσους έχουν τοποθετηθεί στην σωστή πλευρά να βγάλουν απίστευτα κέρδη. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί λαθεμένα. Αλλά κι αυτοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Αν είναι μεγάλοι παίκτες και έχουν χάσει πολλά, μπορούν να φορτώσουν τις χασούρες τους στους φορολογούμενους.
Αν κάτι θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο της επταετίας από την προηγούμενη χρηματιστηριακή κρίση. Αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος για να έχουμε μία γενικευμένη διόρθωση στις αγορές. Η κρίση του Brexit, δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για μία αγορά που θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να βρει έναν λόγο για να διορθώσει. Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, δεν δείχνουν καταστροφή ή χάος. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο. Η Παρασκευή ήταν οπωσδήποτε μία κακή ημέρα για τους Ταύρους στις αγορές. Αλλά έχουν ζήσει και χειρότερες!
Ο τόνος στις αγορές δίνεται από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτά που ρευστοποιούν τις θέσεις τους πριν καλά – καλά τις ανοίξουν, αρκεί να έχουν βγάλει κέρδος. Είναι μεγάλα παιδιά, συνηθισμένα να κερδίζουν και να χάνουν μυθικά ποσά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στις δημόσιες τοποθετήσεις των διαχειριστών τους, αφού δεν ξέρουμε αν έχουν γίνει στην φάση της τοποθέτησης ή της ρευστοποίησης. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει από τους … γκουρού των αγορών ότι θα καταστραφεί το ευρώ ή ότι θα διαλυθούν οι μετοχές; Πολλές φορές! Δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Πίσω από κάθε δήλωση κρύβεται και μία σκοπιμότητα. Το να παίρνουμε τοις μετρητοίς όλες αυτές τις προβλέψεις είναι εξοντωτικό για την ψυχική μας υγεία και συνήθως επικίνδυνο για την τσέπη μας.
Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη κι αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό. Την ίδια ώρα υπάρχουν μεγάλες κερδοσκοπικές φούσκες στις αγορές. Κι αυτό, επίσης, είναι γνωστό. Το τέλος του κόσμου, πάντως, δεν θα έρθει για την Ευρώπη επειδή οι Βρετανοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν την δική τους πορεία. Ούτε η Στερλίνα θα φτάσει στο απόλυτο μηδέν ούτε το ευρώ. Θα βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας αργά ή γρήγορα.
Εκείνο που πραγματικά είναι πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το κραχ μπορεί να προέλθει από την δράση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και όχι εξαιτίας των ίδιων των γεγονότων. Με άλλα λόγια, τα μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια απειλούν πάλι να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με την περίφημη επίθεση του Σόρος στην Στερλίνα.
Η απόφαση των Βρετανών είναι ένα σημαντικό γεγονός από μόνο του. Οι αγορές είναι φουσκωμένες έτσι ή αλλιώς. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως, δεν θα ξεκινήσει επειδή οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδό τους από την ΕΕ. Είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει από κάποιον νεαρό που θα πατήσει το λάθος κουμπί για την λάθος εντολή σε μια χρηματιστηριακή αγορά. Το πάτημα αυτό μπορεί να έχει ήδη συμβεί την Παρασκευή ή να συμβεί σήμερα. Κανείς δεν ξέρει τον χρόνο. Ότι θα γίνει κάποια στιγμή; Θεωρήστε το σίγουρο!






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις