Πρόκληση Σόιμπλε προς Βαρουφάκη: Πάρτε δρόμο από το ευρώ

soible out


Το καταχθόνιο σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται να δρομολογεί εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις του για «φιλική» αποχώρηση από το κοινό νόμισμα με αντάλλαγμα χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους και περιορισμούς στις
τραπεζικές αναλήψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή.
«Σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία και κλειδωμένο χρέος», ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η... προσφορά την οποία απηύθυνε ο κ. Σόιμπλε στον Ελληνα ομόλογό του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, προκαλώντας ισχυρό σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο βλέπει με έντονη δυσφορία να υπονομεύονται, τόσο από ευρωπαϊκούς κύκλους όσο και από εσωτερικούς παράγοντες, οι σοβαρές προσπάθειες προόδου που έχουν γίνει και οδηγούν στην επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.
«Προτιμώ μια εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ παρά μια καταστροφική κρίση για την Ελλάδα. Ας το καταλάβουν επιτέλους ότι όποιος θέλει έξοδο από το ευρώ είναι με τον Σόιμπλε, που θέλει να πάει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό περιθώριο», ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με συνεργάτες του για τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συμφωνίας που προετοιμάζεται να συνάψει η κυβέρνηση.
Πηγές που έχουν πρόσβαση στις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μαξίμου επιμένουν ότι στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση να προχωρήσει η κυοφορούμενη συμφωνία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μεγάλη μείωση των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη πενταετία, η οποία θα δώσει βαθιά αναπτυξιακή ανάσα στην ελληνική οικονομία ύψους περί τα 20 δισ. ευρώ.
tsipras katastrofi
Τσίπρας προς διαφωνούντες: Προτιμώ κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αντί για καταστροφή στην Ελλάδα»
«Ας το καταλάβουν επιτέλους ότι όποιος θέλει έξοδο από το ευρώ, είναι με τον Σόιμπλε, που θέλει να πάει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό περιθώριο», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του

Στο Eurogroup
Σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς, ωστόσο, οι προσπάθειες για να κλείσει η συμφωνία υπονομεύονται συστηματικά τόσο από το εξωτερικό με τη σκόπιμη αδιαλλαξία που δείχνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και από το εσωτερικό με τις ανεξήγητες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θεωρείται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου «το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιταχυνθεί ο χρόνος της συμφωνίας».
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζονται ως «υπονομευτικές» οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και η γενικότερη τοποθέτησή του ότι θα αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε για το χρέος, τα οποία, εκτός από «πρόωρα», θεωρούνται και «εκτός τόπου και χρόνου», αφού το θέμα αυτό δεν έχει ανοίξει και δεν υπάρχει λόγος να συζητείται δημόσια.
Ειδικότερα, οι φαεινές ιδέες που ανέπτυξε, σύμφωνα με τις οποίες οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6,7 εκ των οποίων λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο), να σταλούν στο απώτερο μέλλον ή εναλλακτικά να εκδώσει η Ελλάδα ομόλογο που θα αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για να το ανταλλάξει με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ερμηνεύονται από πολλούς ως έμμεση παραδοχή των σεναρίων της ήπιας πτωχευτικής διαδικασίας που εκπονούνται στο εξωτερικό και στην παρούσα φάση συνδέονται και με τις επιδιώξεις του κ. Σόιμπλε.

Θέλουν υπερυπουργό Οικονομικών από Eurogroup
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια που και στο παρελθόν είχε εκφράσει, όταν τον Σεπτέμβριο του 2011, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε αναπτύξει στον τότε ομόλογό του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο σενάριο «φιλικής» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποσχόμενος οικονομικά ανταλλάγματα εκ μέρους των εταίρων της Ελλάδας για να στηριχτεί το νέο νόμισμα της χώρας.
Το ίδιο σενάριο παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και στον κ. Βαρουφάκη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Η αίσθηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι η... προσφορά του Γερμανού υπουργού προς την Ελλάδα εντάσσεται σε ένα «ευρύτερο σχέδιο για μια γερμανοκεντρική Ευρώπη» που προβλέπει την ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων του Eurogroup από έναν υπερυπουργό Οικονομικών ο οποίος θα ελέγχει όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών της Ευρωζώνης.
Στην ίδια, μάλιστα, συνεδρίαση, ο κ. Σόιμπλε ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν, καθώς -στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου- υποστήριξε την άποψη ότι και η Γαλλία πρέπει να μπει σε μνημόνιο για να βελτιώσει τα οικονομικά της όπως έκαναν η Ισπανία και η Ιταλία. Ο κ. Σαπέν απέρριψε το σχέδιο Σόιμπλε, δεν φαίνεται να συνέβη, όμως, το ίδιο με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, φρόντισε με τις ακατάπαυστες δηλώσεις του να συντηρήσει το κλίμα αβεβαιότητας που δυσκολεύει αφάνταστα τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η δυσφορία της Λαγκάρντ
«Μόλις πάμε να συμφωνήσουμε κάποια πράγματα με τη συστηματική δουλειά που κάνει ο Χουλιαράκης (σ.σ.: ο συνεργάτης του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη που ανέλαβε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group), ακολουθεί ο Βαρουφάκης και με τις γενικότητες και τις ασάφειές του είναι σαν να θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Και επισημαίνουν ότι στα πολλά διαβήματα που έχουν γίνει προς την κυβερνητική ηγεσία προστέθηκε και ένα ακόμη από τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε τη δυσφορία της για τις κινήσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Στα όρια παραίτησης ο Τσακαλώτος
Μεγάλη, όμως, είναι και η δυσφορία που εκφράζεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κατά ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον οποίο ο πρωθυπουργός ανέθεσε την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις έπειτα από το φιάσκο της Ρίγας, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα όρια της παραίτησης. Από τη μια οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η αδυναμία να βρεθεί κοινή γλώσσα με τους δανειστές έχουν φέρει, λένε οι ίδιες πηγές, σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσακαλώτο.
Από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να χαλιναγωγηθεί ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φαίνεται να κάνει «πολιτική προσέγγισης της αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των συνεχών αναφορών στο ενδεχόμενο της «ρήξης». Μέχρι στιγμής, όμως, όλες οι απόπειρες αποδεικνύονται μάταιες, αφού ο προβαλλόμενος και ως «ροκ σταρ της ελληνικής οικονομίας», «συμπεριφέρεται ως να μην τον αφορούν τα μηνύματα που στέλνονται με πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση από το Μαξίμου των τηλεδιασκέψεων με το Brussels Group».
Τους χειρισμούς, ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου δυσχεραίνει η διαπίστωση ότι ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να «απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα» και παρότι, όπως λέγεται, έχει την κύρια ευθύνη τόσο για τις αστοχίες της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, που υπεγράφη χωρίς την παραμικρή δέσμευση της άλλης πλευράς για χρηματοδότηση, όσο και για τη συνεχιζόμενη στασιμότητα, «δεν έχει υποστεί την παραμικρή φθορά».
Παρά ταύτα, πάντως, στον περίγυρο του πρωθυπουργικού γραφείου είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα. Και γι' αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς τα εμπρός και να αποτρέψει όλα τα αποσταθεροποιητικά σενάρια περί αλλαγής νομίσματος, είτε μέσω της κυκλοφορίας νέου είτε μέσω της έκδοσης παράλληλου. Οπως λέγεται και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία θα είναι βαρύτατες, αφού στην ήδη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση που υπέστησαν οι Ελληνες πολίτες θα προστεθεί και η εξωτερική νομισματική υποτίμηση, καθώς «ό,τι και να λέει ο Σόιμπλε, το νέο νόμισμα θα κατρακυλάει ανεξέλεγκτα». Γι' αυτό και στελέχη από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου δηλώνουν κατηγορηματικά: «Ο Τσίπρας θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για να είναι η Ελλάδα πλήρες και ισότιμο μέλος της ζώνης του ευρώ».

Το Πρώτο ΘΕΜΑ για την απάντηση Βαρουφάκη

Τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων του "Θέματος" επιβεβαιώνει -με το δικό του τρόπο- ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος προτάσσει την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών του με τον Γερμανό ομόλογό του για την αποκάλυψη της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ενώ παραδέχεται τη συνεργασία του με την επιχείρηση ψηφιακού νομίσματος στη Σιγκαπούρη για λογαριασμό της οποίας εκπόνησε εργασία για την ανάπτυξή της.
Με μια προσεκτικά, είναι η αλήθεια, διατυπωμένη ανακοίνωση, ο κ. Βαρουφάκης μιλάει για άρθρα που περιέχουν "ανακρίβειες", εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι "θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας". Εμείς καταγράφουμε τις θέσεις του και του συνιστούμε να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας, καθώς προκύπτουν νέα ερωτήματα. Εμμένουμε στην ακρίβεια όσων γράψαμε, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν περιέχουν υπαινιγμούς, αλλά μόνο γεγονότα.
Το "Θέμα" ευχαρίστως δημοσιεύει την απάντηση με τις εξηγήσεις του κ. Βαρουφάκη και στη συνέχεια παραθέτει τον αντίλογο της εφημερίδας και γα τα δύο δημοσιεύματα.

Η ανακοίνωση Βαρουφάκη
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
"Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο κυριακάτικο φύλλο της, μου περιποιεί την τιμή να επικεντρωθεί στο πρόσωπό μου δις και μάλιστα στην πρώτη σελίδα! Η τιμή θα ήταν μεγάλη αν τα σχετικά άρθρα δεν περιείχαν ανακρίβειες, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας.
Άρθρο με τίτλο: «ΠΑΡΤΕ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Φύγετε από το ευρώ και σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία...»
Ποτέ ο Δρ Σόιμπλε δεν μου είπε κάτι τέτοιο στην μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση.
Με τον Γερμανό ομόλογό μου διατηρούμε καλές συναδελφικές σχέσεις και έχουμε συμφωνήσει πως ό,τι λέγεται μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας, ως οφείλουν να κάνουν οι υπεύθυνοι υπουργοί οικονομικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Αυτή τη μεταξύ μας συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα. Για αυτόν το λόγο, όπως φαίνεται, κάποιοι ευφάνταστοι κατασκευάζουν μεταξύ μας διαλόγους που, όπως είναι λογικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Άρθρο με τίτλο: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και υπουργός, είναι ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BITCOIN ΣΤΗΝ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ» και «Είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην Κυβέρνηση Τσίπρα»
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα «εργοδότη» μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.
Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.
Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.
Όσον αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από την σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ".
Η απάντηση του ΘΕΜΑΤΟΣ
Το "Θέμα" επιμένει στην ακρίβεια των όσων δημοσίευσε, πολύ περισσότερο που με την ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει και τα δύο δημοσιεύματα.
Ειδικότερα, ως προς δημοσίευμα που αναφέρεται στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης στέκεται στη διατύπωση του τίτλου της εφημερίδας για να υποστηρίξει ότι ο κ. Σόιμπλε "δεν μου είπε κάτι τέτοιο στην μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση".
Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, γιατί τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος επικαλείται -για πρώτη μάλλον φορά- την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών του με τον Γερμανό υπουργό, κάτι που έκανε και την περασμένη Παρασκευή που είχε το φως δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel σχετικό με την ίδια συνάντηση.
Το "Θέμα" επιμένει απολύτως στην ακρίβεια της πληροφορίας για την πρόταση Σόιμπλε, καθώς αυτή προέρχεται από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών με περισσή συμπάθεια επισημαίνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται να παραδεχθεί πράγματα που εκ των υστέρων επιβεβαιώνονται. Το ίδιο προφανώς θα γίνει όταν αποφασίσει να μιλήσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον... Δρ Σόιμπλε.
Επιβεβαιωτικός για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας είναι και ο τρόπος αντίδρασης του κ. Βαρουφάκη στο δημοσίευμα περί συμμετοχής του με την ιδιότητα του συμβούλου σε μια «νεόδμητη» -όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει- εταιρεία από τη Σιγκαπούρη που δραστηριοποιείται στον αμφιλεγόμενο χώρο των εικονικών, ψηφιακών νομισμάτων και των εικονικών συναλλαγών μέσω μάλιστα μιας ηλεκτρονικής, διαδικτυακής πλατφόρμας που προς επίρρωση του ρεπορτάζ μας ο υπουργός παραδέχεται πως ουσιαστικά είναι αυτός που τη σχεδίασε!
Κατά τη δήλωσή του μάλιστα είναι αληθές πως τουλάχιστον έως και ελάχιστες ημέρες πριν την υπουργοποίησή του, μέχρι δηλαδή και τον Δεκέμβρη του 2014, ασχολείτο επισταμένα με την σύνταξη σχετικής έκθεσης και την προσφορά έργου στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε δηλαδή επαγγελματική συνεργασία μαζί της. Ομοίως παραδέχεται πως το όνομά του διατηρείται ακόμα και σήμερα και στο site της εταιρείας και στο team των συμβούλων και συνεργατών της.
Επομένως, όπως εξάλλου η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει στο mail που αντάλλαξε με το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε σχέση συμβούλου με τη Τembusu τουλάχιστον δύο και πλέον μήνες μετά την υπουργοποίησή του.
Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο ίδιος όταν ένας επιφανής καθηγητής διεθνούς φήμης και νυν ενεργό μέλος -υπουργός σε κρίσιμο υπουργείο- μιας κυβέρνησης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, ασχολείται ή έστω ασχολήθηκε επαγγελματικά και πάντως διατηρεί σχέση, έστω αναφοράς του ως συμβούλου, με μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη εταιρεία που δραστηριοποιείται θεωρητικά στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο και οι τελευταίες επενδύσεις που κατάφερε να συγκεντρώσει δεν έφτασαν καν το ένα (1) εκατομμύριο! Για την ακρίβεια μόλις και μετά βίας αυτοί οι νέοι «γκουρού» της ψηφιακής οικονομίας «έπεισαν» τους επενδυτές να τους εμπιστευτούν το συντριπτικό ποσό των 887.000 δολαρίων!
Καλόν, πάντως, θα ήταν ο πολυπράγμων και πολυγραφότατος υπουργός Οικονομικών να έδινε έναν κατάλογο με τις εταιρίες που έχει συνεργαστεί ή συνργάζεται ακόμη, καθώς επίσης και με τα πρόσωπα που τον συμβουλεύουν για να υπάρχουν παρανοήσεις. Και ας ελπίζουμε να αποφασίσει να τα δώσει στη δημοσιότητα μαζί με όσα κουβεντιάζει πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον κ. Σόιμπλε. Όχι, τίποτε άλλο, αλλά μπορεί να τον κατηγορήσουν γι΄ αυτές τις σχέσεις συνάδελφοί του στην κυβέρνηση ή να πουν ότι κρατάει για τον εαυτό του πληροφορίες που να του είναι χρήσιμες όταν πάψει να είναι μέλος της κυβέρνησης.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις