Ταϊλάνδη: Ανεπιθύμητοι οι μετανάστες καθώς κοστίζει η σίτιση του καθενός 1,8 ευρώ ημερησίως

21762182 2015 05 20T150033Z 1369402567 GF10000101565 RTRMADP 3 ASIA MIGRANTS STATEMENT.limghandler

Την ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσαν από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να επιδείξουν αλληλεγγύη και να προστατεύσουν τους μετανάστες που έχουν παγιδευτεί σε πλοιάρια στη Θάλασσα Ανταμάν, ο επικεφαλής της στρατιωτικής  κυβερνησης της Ταϊλάνδης κάλεσε τους συμπατριώτες του εκείνους που
θέλουν να φιλοξενήσει η χώρα τους τους πρόσφυγες αυτούς, να "μεταναστεύσουν οι ίδιοι".
"Αν συμμερίζεστε αυτήν την ιδέα (σ.σ. της φιλοξενίας των προσφύγων και των μελών της μειονότητας Ροχίνγκια της Μιανμάρ), σας παρακαλώ να συμβάλετε με το ποσό του ενός μπαχτ (0,03 ευρώ) ημερησίως ή να τους φιλοξενήσετε στο σπίτι σας.
Ή να φύγετε εσείς στη θάλασσα και να τους επιτρέψετε να ζήσουν αυτοί εδώ στη θέση σας" δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα.
Νωρίτερα πάντως η Μαλαισία είχε ανακοινώσει ότι κινητοποιεί το πολεμικό ναυτικό της και την ακτοφυλακή για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες.
Η Ταϊλάνδη πρόκειται να φιλοξενήσει στις 29 Μαΐου μια περιφερειακή σύνοδο για το θέμα αυτό.
"Οι Ταϊλανδοί στρατιώτες κοστίζουν 20 μπαχτ (0,50 ευρώ) την ημέρα για τη σίτισή τους. Για τους ανθρώπους αυτούς (σ.σ. τους μετανάστες) το κόστος ξεπερνά τα 70 μπαχτ (1,8 ευρώ), πρόσθεσε ο στρατηγός Πραγιούτ.
Σύμφωνα πάντα με τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό, οι συγκεκριμένοι μετανάστες θα προκαλούσαν "πολλά προβλήματα" στα κέντρα κράτησης, κυρίως επειδή το φαγητό τους πρέπει να είναι "χαλάλ", να πληροί δηλαδή τις προδιαγραφές της μουσουλμανικής θρησκείας.
Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν υποδεχτεί περίπου 3.000 ανθρώπους που έχουν ναυαγήσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ταυτόχρονα απώθησαν πολλά άλλα πλοιάρια με πρόσφυγες, προκαλώντας την οργή των Ηνωμένων Εθνών.
Ο στρατηγός Πραγιούτ, που κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 22 Μαΐου 2014, είναι γνωστός για τις "επιθετικές" δηλώσεις του. Πρόσφατα είχε "αστειευτεί" για τις τουρίστριες που φορούν μπικίνι με αφορμή τη δολοφονία μιας νεαρής Βρετανίδας ενώ στις αρχές Μαΐου παραδέχτηκε ότι ήθελε να χαστουκίσει έναν δημοσιογράφο που τον είχε ρωτήσει για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του.
Περισσότερη γενναιοδωρία ζητά ο Ερυθρός Σταυρός
Από τη Γενεύη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ο Σενεγαλέζος Ελχάτζ Ας Σι, τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία απαιτεί περισσότερη γενναιοδωρία από τις εμπλεκόμενες χώρες.
"Η ανεκτικότητα, η γενναιοδωρία, η έλλειψη προκαταλήψεων και η αλληλεγγύη του κόσμου δοκιμάζονται" από την κρίση αυτή, είπε επαινώντας τη Μαλαισία και την Ινδονησία, δυο χώρες που αποφάσισαν να μην ρυμουλκούν πίσω στα ανοιχτά τα σκάφη με τους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τις διώξεις που υφίστανται.
"Οι συνθήκες υγιεινής στα πλοιάρια αυτά είναι φριχτές. Γυναίκες βιάζονται, τα παιδιά βλέπουν πράγματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να μάθουν, οι άνδρες αδυνατούν να υπερασπιστούν την οικογένειά τους", υπογράμμισε. Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάνει ό,τι μπορεί για να τους παράσχει είδη πρώτης ανάγκης αλλά και "να τους τείνει ένα αδελφικό χέρι" για να ξαναβρούν "το αίσθημα της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας", συνέχισε ο Σι.
Αναφερόμενος στην κρίση στη Μεσόγειο, ζήτησε αφενός να τεθούν υπό έλεγχο οι "διάδρομοι" που ακολουθούν οι μετανάστες, με σκάφη που θα τους αναζητούν και θα τους περισυλλέγουν και, αφετέρου, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές υποδοχής τους στις χώρες φιλοξενίας τους. "Προσδοκία μας είναι να δείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία και ανθρωπιά", είπε. "Είναι επιτακτική, ανθρωπιστική ανάγκη να ασχοληθούμε με αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν την ειρήνη και καλύτερες συνθήκες (...) και δεν περιμένουμε κάτι λιγότερο από την Ευρώπη", κατέληξε.
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να παράσχουν "τουλάχιστον προσωρινή προστασία" στους Ροχίνγκια που προσπαθούν να φύγουν από τη Μιανμάρ και κάλεσε τη Ρανγκούν να βάλει ένα τέλος στις διώξεις που υφίσταται αυτή η μειονότητα.
«Χιλιάδες Ροχίνγκια και άλλοι μετανάστες εξακολουθούν να μεταφέρονται παράνομα από διακινητές ανθρώπων - μέσω της Ταϊλάνδης και άλλων χωρών της περιοχής-- σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελούμενοι από τη διαφθορά των τοπικών ταϊλανδικών αρχών", κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που ενέκριναν. Οι αρχές και οι Ταϊλανδοί αξιωματούχοι θα πρέπει "να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τις εγκληματικές οργανώσεις" που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, τονίζεται στο ψήφισμα.
Από την άλλη, η Μιανμάρ θα πρέπει επίσης "να αλλάξει πολιτική" και να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος των Ροχίνγκια. Οι άνθρωποι αυτοί, μέλη μιας από τις πλέον διωκόμενες μειονότητες του κόσμου, "κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, σε στρατόπεδα μέσα στη ζούγκλα στα νότια της Ταϊλάνδης, υφίστανται βασανιστήρια, λιμοκτονούν και ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου από τους απαγωγείς τους που ζητούν λύτρα από τις οικογένειές τους ή, κάποιες φορές, τους πωλούν ως σκλάβους".
Οι διώξεις σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, οι κάτοικοι της οποίας στην πλειονότητά τους είναι βουδιστές, θεωρούνται μια από τις βασικές αιτίες για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις