ΕΛ.ΑΣ: Αυτές είναι οι 2 ομάδες των ποινικοτρομοκρατών




«Οι "διστομίτες" ληστές με τα... μαύρα, ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Και στις δύο "βηματίζει" ο Βασίλης Παλαιοκώστας αλλά η παραμονή μαζί τους ήταν για μικρά χρονικά διαστήματα. Προσπαθήσαμε να τους βρούμε σε "κοινό" βηματισμό αλλά δεν κατέστη εφικτό.
Η μία ήταν αυτή που είδαμε στη Χρυσή Ακτή, δηλαδή Χριστοδούλου, Δραβίλας, Τσιρώνης. Η άλλη, είναι ο Γιώργος Πετρακάκος, Μάριος Σεϊσίδης και ο Παναγιώτης Ασπιώτης (κάτοχος κινητού οπλοστασίου Εξάρχεια). Η ένωση γινόταν για τη
διάπραξη ενεργειών ή τρομοκρατικών ενεργειών.
Ουσιαστικά αυτά τα άτομα και ελάχιστα ακόμη είναι οι επιχειρησιακοί "ληστές" και "τρομοκράτες" των τελευταίων χρόνων, συνεπικουρούμενοι από τα ηγετικά στελέχη της Greek Mafia. Κάνουν ληστείες γιατί είναι "ακριβή" η παρανομία που επέλεξαν για τους "έξω και τους μέσα". Θέλουν χρήματα για να έχουν πολλά σπίτια, οχήματα, βαρύ οπλισμό, εξοπλισμό και διαβίωση.

Ενδιάμεσα κάποιοι από αυτούς τοποθετούν ιδεολογικό μανδύα στη δράση τους. Είναι Επαναστατικός Αγώνας, Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, ΟΠΛΑ (Επίθεση Α.Τ. Αγ. Παρασκευής), Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις (Δολοφονία χρυσαυγιτών Ν. Ηράκλειο).

Ενίοτε μπορεί να προβαίνουν και σε καμιά "ορφανή" εκτέλεση (Σεραφείμ Γκαλιμάνης). Είναι όλο το πακέτο...», περιγράφει εμφατικά υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, επισημαίνοντας πως πέρα από τις ενδείξεις και τις σχετικές πληροφορίες, υπάρχουν κάποια στοιχεία που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάποια θα επιβεβαιωθούν, άλλα θα ενδυναμωθούν και θα προστεθούν μερικά άλλα.

Η «προσθήκη» του 37χρονου Γρηγόρη Τσιρώνη δεν ήταν πρόσφατη, ούτε ξαφνική και καθόλου τυχαία, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα από την επιλογή του Σπύρου Δραβίλα να βάλει τέλος στη ζωή του, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, παρά να παραδοθεί στις διωκτικές αρχές.

Σημειώνεται πως εξετάστηκαν όλα τα όπλα των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, λήφθηκαν δείγματα από τα χέρια και γάντια τους, χωρίς προς το παρόν να έχουν εντοπιστεί ίχνη πυρίτιδας ή αίματος. Το ίδιο έγινε στους συλληφθέντες Σπύρο Χριστοδούλου, Γρηγόρη Τσιρώνη αλλά και στον νεκρό Σπύρο Δραβίλα.

Τα ερωτήματα

«Γιατί αυτοκτόνησε; Τι φοβήθηκε; Γιατί το έκανε; Φυλακή είχε πάει ξανά. Ισόβια δεν είχε, εκτός αν τα στοιχεία και κυρίως ο οπλισμός που βρέθηκε στο σπίτι μεγέθυναν σε αυτά τα χρονικά ύψη την ποινή του» αναρωτιέται υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., γι αυτό έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα στη βαλλιστική εξέταση των τριών πολεμικών καλάσνικοφ και των τεσσάρων πιστολιών, που βρέθηκαν στην μεζονέτα της Χρυσής Ακτής Παναγιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε δολοφονίες ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Μία από αυτές είναι η δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015, για την οποία υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής του Σπύρου Δραβίλα σε αυτή. Μία άλλη ενέργεια είναι η επίθεση της ΟΛΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ στις 12 Δεκεμβρίου 2014. Τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Στο οίκημα της Χρυσής Ακτής, γίνεται εξερεύνηση σαν να είναι «γιάφκα τρομοκρατών», επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., και εξαιτίας αυτής της λεπτομερούς έρευνας, ο επίμαχος οπλισμός θα μεταφερθεί σταδιακά από σήμερα και τις επόμενες ημέρες στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να γίνουν οι κρίσιμες βαλλιστικές εξετάσεις.

Φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται στον εντοπισμό γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων στο οίκημα που θα συνδέσει την παρουσία και άλλων ατόμων σε αυτό. Στη μεζονέτα έχουν εντοπιστεί είδη μεταμφίεσης όμως περούκες, μουστάκια, μάσκες σιλικόνης και χειρουργικά γάντια κάποια από τα οποία φορούσαν οι τρεις ύποπτοι, λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της κατόπτευσης του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στο Νέο Μοναστήρι Λάρισας, που σχεδίαζαν να ληστέψουν τις επόμενες ημέρες, ενώ ίδια μεταμφίεση είχαν στις ληστείες στη Φαρκαδόνα και Αμπελώνα, όπως και το αυτοκίνητο Νισάν Ναβάρα.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ενεπλάκησαν πιο ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό της 1ης ομάδας των «Διστομιτών με τα... μαύρα», όταν μετά τη ληστεία στον Αμπελώνα Λάρισας, αναδείχθηκαν πληροφορίες για «συνάντηση» τους με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τη 2η ομάδα (Γιώργος Πετρακάκος, Μάριος Σεϊσίδης και Παναγιώτης Ασπιώτης).

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης πριν από περίπου 5 ημέρες έφθασαν στα ίχνη της 1ης ομάδας, αναμένοντας το πιθανό «σμίξιμο» με τον διαβόητο Βασίλη Παλαιοκώστα και τους υπόλοιπους. Ο εντοπισμός του Σπύρου Δραβίλα το πρωί της Παρασκευής προς το σούπερ μάρκετ και η μετέπειτα μαζική έξοδός του με κατεύθυνση το Νέο Μοναστήρι Λάρισας για την κατόπτευση της τράπεζας επέσπευσε την αστυνομική επιχείρηση.

Η φυσική παρακολούθηση των αστυνομικών γινόταν από μακρινή απόσταση ενώ αυτή με τεχνικά μέσα ήταν εξίσου διακριτική, ενώ και αστυνομικός που βρισκόταν στην τράπεζα διατάχθηκε να απομακρυνθεί προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει αντιληπτή η παρακολούθηση από τους δράστες. Κάτοικοι του χωριού εντόπισαν το Νισάν Ναβάρα κοντά στην τράπεζα και τουλάχιστον έναν από τους δράστες που φορώντας περούκα προσέγγισε την τράπεζα λίγο μετά τις 13:30, αλλά οι πόρτες είχαν κλείσει για το κοινό, επειδή ήταν Παρασκευή και αποχώρησε.

Ο Δραβίλας είχε νοικιάσει το σπίτι στη Νέα Μάκρη

Οι ύποπτοι επέστρεψαν στη μεζονέτα, η οποία σημειώνεται ότι νοικιάστηκε σχεδόν ένα μήνα μετά από την εγκατάλειψη της εξοχικής κατοικίας στην οδό Ρούμελης 15 στη Ν. Μάκρη, όπου είχαν καταφύγει μετά τη ληστεία στο Δίστομο. Την ενοικίαση του σπιτιού στη Ν. Μάκρη είχε κάνει ο Σπύρος Δραβίλας, σχεδόν ένα χρόνο πριν την εγκατάλειψή της, μέσω μεσιτικού γραφείου, αναπτύσσοντας μάλιστα σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του προτείνοντάς του να «συνεταιριστούν». Κάτι αντίστοιχο έκανε και για το σπίτι της Χρυσής Ακτής, ιδιοκτησίας ενός Ελληνοαμερικανού, τον Οκτώβριο του 2014, καταφεύγοντας σε μεσιτικό γραφείο, για την ενοικίασή του προς 600 ευρώ τον μήνα.

Μετά την αστυνομική επιχείρηση, τον θάνατο του Σπύρου Δραβίλα, οι συνεργοί του, Χριστοδούλου και Τσιρώνης, μεταφέρθηκαν στη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο Γρηγόρης Τσιρώνης φαίνεται να είπε πως ήταν ο πρώτος που είδε νεκρό τον Σπύρο Δραβίλα και συμπλήρωσε: «Μας έχετε πλέον. Τελείωσε το έργο». Ο Σπύρος Χριστοδούλου με τη σειρά του είπε: «Καθόμουν στο καθιστικό, όταν άκουσα φασαρία αλλά νόμιζα ότι οι άλλοι είχαν ανοίξει δυνατά την τηλεόραση. Δεν κατάλαβα τίποτα ούτε είδα τον Σπύρο (Δραβίλα) να παίρνει το όπλο του. Σαστίσαμε με τον Γρηγόρη, είδαμε αίματα και καπνούς. Είπα θα παραδοθούμε».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πέρα από τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων αναμένουν και τη διάταξη του εισαγγελέα για τη λήψη DNA από τους συλληφθέντες και κυρίως από τον Γρηγόρη Τσιρώνη, όπως και για δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους.

Στο μεταξύ από τις πρώτες έρευνες στο σπίτι της Χρυσής Ακτής Παναγιάς, δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα, δείγμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, ότι το «ταμείο» βρίσκεται σε άλλο σπίτι ή σπίτια, υπολογίζοντας ότι μόνο από τις δύο τελευταίες ληστείες είχαν αποσπάσει περίπου 400.000 ευρώ. Αυτοί οι άλλοι χώροι-ορμητήρια, και ο σύντομος εντοπισμός τους είναι ένα «στοίχημα» για τους αστυνομικούς, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους εκεί βρίσκονται χρήματα, οπλισμός, και για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα οι υπόλοιποι «Διστομίτες με τα... μαύρα», «και γιατί όχι και ο Βασίλης Παλαιοκώστας»...



ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις