Γιατί είναι σημαντικό να πλένονται τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσετε
Αγοράσατε ένα καινούριο μπλουζάκι, φόρεμα ή παντελόνι και δε βλέπετε την ώρα να το φορέσετε στην πρώτη σας έξοδο;
Και πολύ καλά κάνετε, αρκεί να έχετε φροντίσει πρώτα να το… περάσετε ένα χεράκι από το πλυντήριο ρούχων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Donald Belsito, δερματολόγο στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τα καινούρια
ρούχα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά προτού τα φορέσει κανείς και τα βάλει στη ντουλάπα και τα συρτάρια με τα υπόλοιπα κομμάτια της γκαρνταρόμπας του κι αυτό γιατί –όπως προειδοποιεί ο ίδιος- μπορεί να «φιλοξενούν» επάνω τους μικροσκοπικά ζωύφια και έντομα από τους προηγούμενους ανθρώπους που τα δοκίμασαν στο κατάστημα.
Επιπλέον, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να παραμένουν τα ρούχα… ατσαλάκωτα επάνω στις κούκλες και τα ράφια των καταστημάτων μπορεί να ευθύνονται για διάφορες δερματικές αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις.
Μετά από τεστ που έγιναν στη Νέα Ζηλανδία αποκαλύφθηκε, ότι τα επίπεδα των χημικών στα ρούχα κινεζικής προέλευσης ήταν έως και 900 φορές υψηλότερα από το προκαθορισμένο όριο ασφαλείας, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Belsito, ειδικό στις δερματίτιδες, ο οποίος μίλησε στη Wall Street Journal η ρητίνη φορμαλδεΰδης είναι ο βασικός «ένοχος».
Το άχρωμο αέριο χρησιμοποιείται σε κάποια ρούχα έτσι ώστε να μην τσαλακώνονται και να μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας.
Αυτό συνδέεται όμως με διάφορες ενοχλήσεις και ερεθισμούς στο δέρμα και με αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Ο καθηγητής πιστεύει ακόμη, ότι οι μπογιές μπορεί επίσης να αποτελούν πρόβλημα. Πολλά συνθετικά υφάσματα παίρνουν τις αποχρώσεις τους από αζωχρώματα ανιλίνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις σε όσους είναι αλλεργικοί.
Ο ίδιος συστήνει να πλένει κανείς τα καινούρια ρούχα, όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο, ιδιαίτερα όσοι γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένα χημικά.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου