«Μαύρη» οργή και χάος στη Βαλτιμόρη (βίντεο)

 

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ

Χάος επικρατεί εδώ και αρκετές ώρες στη Βαλτιμόρη και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λίγο μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, του Αφροαμερικανού που πέθανε πριν από δέκα μέρες ενώ βρισκόταν στα χέρια των αστυνομικών αρχών της περιοχής, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Ήδη τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν
για 15 αστυνομικούς τραυματισμένους, τονίζοντας ότι ο ένας είναι σοβαρά.  
Οι διαδηλωτές, οργισμένοι από ακόμη ένα θάνατο Αφροαμερικανού στα χέρια αστυνομικών πέταξαν πέτρες, έσπασαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές. Πολλοί μπήκαν σε καταστήματα προχωρώντας σε λεηλασίες. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και σπρέι πιπεριού, για να τους απομακρύνουν. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από αυτοκίνητα που καίγονται, αλλά ακόμη και από ένα κατάστημα το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει επίθεση και προς τηλεοπτικά συνεργεία.



Ο Γκρέι είχε συλληφθεί στις 12 Απριλίου. Επτά μέρες μετά πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λόγω τραυματισμού στον αυχένα, τον οποίο η οικογένειά του αποδίδει σε ξυλοδαρμό που δέχτηκε μετά τη σύλληψή του.
Η μητέρα του βλέποντας τα γεγονότα προέβη σε μια δήλωση, ζητώντας από τον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να σταματήσει τις βίαιες ενέργειες. 
Ο κυβερνήτης της περιοχής, κήρυξε την Βαλτιμόρη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιστρατεύει την Εθνοφρουρά για να σταματήσει τους διαδηλωτές. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα είχε ενημερώσει και τον Μπαράκ Ομπάμα.  
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης τόνισε πως η χρήση της Εθνοφρουράς ήταν η τελική λύση που είχε για να σταματήσουν οι λεηλασίας και οι καταστροφές. Ζήτησε και βοήθεια από άλλες πολιτείες, η οποία φτάνει τους 5.000 αστυνομικούς. 
Μιλώντας για τους τραυματισμούς των αστυνομικών ο επικεφαλής της αστυνομίας τόνισε ότι χτυπήθηκαν με πέτρες, ξύλα και μπουκάλια. «Έμοιαζαν με μαθητές εκείνοι που επιτέθηκαν. Δεν μπορεί να τους χαρακτηρίζουμε διαδηλωτές είναι εγκληματίες», τόνισε.




Φωτιά έχει ξεσπάσει και σε νεόδμητο γηροκομείο με την πυροσβεστική να βρίσκεται ήδη στο σημείο για να τη σβήσει.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται στη Βαλτιμόρη, από τις 22.00 τοπική ώρα – 05.00 ώρα Ελλάδος – μέχρι την ίδια ώρα την Τετάρτη, ύστερα από απόφαση της Δημάρχου της περιοχής. Η Στέφανι Ρόλινγκς Μπλέικ χαρακτήρισε κακοποιά στοιχεία όσους έκαναν επεισόδια και πρόσθεσε ότι από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο ιατρικά περιστατικά και μετακινήσεις ανθρώπων που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους.  
Οι αρχές θεωρούν τα επεισόδια στη Βαλτιμόρη τα χειρότερα μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Φέργκιουσον πριν μερικούς μήνες. 


ΠΗΓΗ
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις