Μυστηριώδης πτήση με 150 τόνους αμερικανικό «διπλωματικό υλικό » στην πρεσβεία του Κιργιστάν

usa

Βαθύ πέπλο «σκεπάζει» πτήση με αμερικανικό «διπλωματικό υλικό», προς την Κιργιζία από ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για το περιεχόμενο αυτό .
Αμερικανοί διπλωμάτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την παράδοση από μυστηριώδη ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος 150 τόνων υποτιθέμενης διπλωματικής αλληλογραφίας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κιργιζία, αναφέρει
το αμυντικό πόρταλ Sputnik.
Η Ουάσιγκτον κρατά το «στόμα της κλειστό»   σχετικά με την δημοσίευση της  εφημερίδας Delo της Κιργιζίας, που αναφέρει σε σχετικό άρθρο της ότι  μυστηριώδεις ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη  παρέδωσαν  150 τόνους φορτίου με την ετικέτα της  «διπλωματικής αλληλογραφίας» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, Μπισκέκ στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το φορτίο παραδόθηκε κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών πτήσεων από  μεταγωγικά αεροσκάφη  AN-124 που ανήκουν στον ουκρανικό αερομεταφορέα Antonov Avialinii. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 28 Μαρτίου και  30 Μαρτίου με πορεία  από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ Άμπου Ντάμπι προς το διεθνές αεροδρόμιο  του Μάνας.
Στις 28 Μαρτίου, τα αεροσκάφη μετέφεραν επτά δοχεία που ζύγιζαν  περισσότερο από 78 τόνους, ενώ στις 30 του Μάρτη παρατηρήθηκε η  παράδοση  πέντε δοχείων με συνολικό βάρος περίπου 74 τόνων.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπισκέκ έλαβε συνολικά 12 εμπορευματοκιβώτια με  συνολικό βάρος σχεδόν 152 τόνων,  ανέφερε η εφημερίδα.
Προσέθεσε δε  ότι το φορτίο είχε την ιδιότητα του «διπλωματικού ταχυδρομείου» και δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο από την πλευρά της Κιργιζίας. Το φορτίο συνοδεύονταν  από τουλάχιστον 14 υπαλλήλους της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μπισκέκ.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Νοέμβριο του 2013, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο παρέλαβε επίσης «διπλωματικά  φορτία», που παραδόθηκαν με μεταφορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Alexander  Yakimenko σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Vesti.ru της Ρωσίας , τόνισε  ότι τα φορτία που περιλαμβάνουν κουτιά με 60 εκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα μικρής αξίας που προέκυψαν από την εξέγερση στην πλατεία του Κιέβου Μαϊντάν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών ταραχών στα τέλη του 2013.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, υπήρχε   μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο Μάνας έως τον Ιούνιο του 2014. Το προσωπικό βάσης διέθετε πλήρη διπλωματική ασυλία κατά, και όλα τα φορτία που παραδίδονταν στο αεροδρόμιο χωρίς να υπόκεινται σε συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους.
Το τι  ακριβώς εμπεριείχαν τα μεταγωγικά αεροσκάφη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά , αλλά είναι γνωστό ότι οι Πρεσβείες αναλαμβάνουν διάφορες δύσκολες αποστολές αποκλειστικά σε χώρες σαν το Κιργιστάν που συνορεύει με την ΚΙΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή ζουν εκατομμύρια Μουσουλμάνοι Κινέζοι Ουιγούροι οι οποίοι ξεσηκώνονται κάθε λίγο κατά του Πεκίνου.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις