Βρήκαν το γονίδιο-ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ


Σε μια ανακάλυψη που μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει τα πιο ευχάριστα νέα στην έρευνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ προχώρησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Reports, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 20% των ανθρώπων διαθέτει ένα γονίδιο που
είναι φυσική ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για γονίδιο από παραλλαγή του DNA της ορμόνης “Κλωθώ”, η οποία έχει πάρει το όνομά της από την μία από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής Μυθολογίας.
Το συγκεκριμένο γονίδιο, που ονομάζεται KL-VS, επιδρά σε διάφορα βιολογικά συστήματα στον οργανισμό και διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθυστερούν την διαδικασία γήρανσης. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τελευταία τους ανακάλυψη μπορεί αν βοηθήσει σε ζητήματα μνήμης και να οδηγήσει στην παραγωγή “εργαλείων” για την βελτίωση της ευφυίας σε άτομα με γνωστική εξασθένηση.
Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη μιας παραλλαγής του γονιδίου “Κλωθώ”, που ονομάζεται επίσης KL-VS. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατείχαν την συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ γνωστικής δυνατότητας. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα ηλικίας 52 έως 85 ετών.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα άτομα με το γονίδιο KL-VS εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν γνωστική απώλεια, καθώς γερνούν, αλλά φαίνεται να έχουν καλύτερα επίπεδα ευφυΐας σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, κάθε 67 δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στις ΗΠΑ αναπτύσσει Αλτσχάιμερ. Και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι 1 στις 6 γυναίκες έχουν μια μορφή της ασθένειας μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

www.onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις