Φωτιά βάζει στο πολιτικό σκηνικό η μυστική διπλωματία Μπαρόζο – Βενιζέλου – Σαμαρά


Φωτιά βάζει στο πολιτικό σκηνικό η μυστική διπλωματία Μπαρόζο – Βενιζέλου – Σαμαρά 
Αναταράξεις με πολλές επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας βάζει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για το δραματικό παρασκήνιο στη σύνοδο κορυφής των Καννών που οδήγησε στην έξοδο του Γιώργου Παπανδρέου από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και τον σχηματισμό της
κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σύμφωνα με τους Financial Times το βράδυ μετά τις συναντήσεις όπου Σαρκοζί και Μέρκελ έφτασαν στα άκρα αντιδρώντας στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, υπήρξε και επικοινωνία του πρόεδρου της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο, με τον Αντώνη Σαμαρά, τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος «ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα».
Ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».
Ο κ. Μπαρόζο κράτησε κρυφή, από Σαρκοζί και Μέρκελ, αυτή τη συνομιλία, αλλά ήταν εκείνος που πρότεινε τον Λουκά Παπαδήμο ως πιθανό επικεφαλής μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Όταν ο Σαρκοζί έκλεισε τη συνάντηση διαβάζοντας ξανά το σχέδιο των έξι σημείων, είπε στον Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «πάρει μία απόφαση» και ο Μπαρόζο πήρε τον Βενιζέλο στην άκρη.
«Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα» του είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Το τέλος του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στο δημοσίευμα των Finanncila Times:
«Ο,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ» επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε – παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times.
Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών.
Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά.
Σημασία έχει ότι μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011.
Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της, η χώρα μας τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης».


πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις