Πώς Έφτασε ο Ιός MERS από τις Νυχτερίδες της Μέσης Ανατολής στον Χολαργό;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Από την Μεγάλη Πέμπτη που προσγειώθηκε στην Αθήνα ο 69χρονος που ταξίδευε από τη Τζέντα της Αραβίας και διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον MERS-κοροναϊό, κύμα καταστροφολογίας απλώθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα. Τα γεγονότα που ακολουθούν θυμίζουν κάτι από την ταινία Contagion ή αν είσαι διαβασμένος το "Περί Τυφλότητος" του Σαραμάγκου.
Εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο οδηγός του ταξί ο οποίος μετέφερε τον άνδρα από το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αμφιάλη Κερατσινίου. Τα ΜΜΕ και τα social media παίζουν ξανά και ξανά την είδηση, αλλά ο οδηγός βρίσκεται εκτός Αθηνών για Πάσχα και έχει κλειστό το κινητό. Εντωμεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν όλους όσοι μπορεί να ήρθαν σε επαφή μαζί του. Η γυναίκα του μολυσμένου άντρα μπαίνει σε καραντίνα και άλλα 73 άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή μαζί του μπαίνουν σε στενή παρακολούθηση.
Την Δευτέρα του Πάσχα βρέθηκε επιτέλους ο οδηγός του ταξί και όλοι ανασάναμε όταν τα ΜΜΕ μας είπαν ότι δεν είναι φορέας του ιού. Ο 69χρονος όμως εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» στον Χολαργό και η κατάσταση της υγείας του μέχρι χθες χαρακτηριζόταν κρίσιμη.
Ο Ελληνικός λαός πια δεν ξέρει με τι να πρωτοστεναχωρηθεί, με τις μπαλωτιές, τα βεγγαλικά ή τώρα με την καινούργια απειλή του ιού MERS και οι περισσότεροι από μας δεν θέλουμε να ξέρουμε τίποτα για όλα αυτά. Ο χειμώνας ήταν βαρύς και τώρα επιτέλους πλησιάζει το καλοκαίρι.
Όμως ο θόρυβος γύρω από τον ιό όλο και μεγαλώνει κι έτσι τηλεφωνώ κι εγώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ μπας και μάθω τι παίζει με αυτόν τον μυστήριο ιό, που τα ΜΜΕ αποκαλούν θανατηφόρο και αν πράγματι υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Η τηλεφωνήτρια μου δίνει τα στοιχεία 3 διαφορετικών συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ και με συμβουλεύει να κάνω πολύ υπομονή, διότι οι γραμμές καίγονται από ορδές δησμοσιογράφων που αδημονούν να βγάλουν θέμα. Κάποια στιγμή, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, και αφού οι 2 από τους 3 μου το κλείνουν στην μάπα, καταφέρνω να έρθω σε επικοινωνία με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Τσακρή.
«Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοροναϊών», μου εξηγεί ο καθηγητής, «ο κοροναϊός είναι ο ιός αυτός που κάνει το κοινό κρυολόγημα και μπορεί επίσης να προκαλέσει και το σύνδρομο SARS». Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου τύπου του MERS-κοροναϊού ή MERS-CoV, έγκειται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά παθογόνος για τον άνθρωπο, αφού έχει μεγάλο δείκτη θνητότητας, ο οποίος υπολογίζεται στο 50%. «Ο ιός εκδήλωνεται σαν άτυπη πνευμονία, με συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια».
Τον ρωτώ από πού προέρχεται ο ιός και πόσο εύκολα γίνεται η μετάδοση του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μου λέει ότι το πρώτο κρούσμα του ιού παρουσιάστηκε στη Σαουδική Αραβία πριν δύο χρόνια περίπου. Η μετάδοση των κοροναϊών μπορεί να συμβεί είτε άμεσα, δηλαδή αν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί, είτε έμμεσα αν ακουμπήσουμε κάποιο μολυσμένο αντικείμενο. Από άλλες πηγές όμως βρίσκω ότι κολλάς μόνο μετά από στενή, παρατεταμένη επαφή. Το αν και πώς μεταπήδησε ο ιός από κάποιο ζώο ή ζώα στον άνθρωπο δεν το αναλύει ιδιαίτερα.
Για να προφυλαχθείς τώρα, θα πρέπει να λάβεις τα στοιχειώδη μέτρα τα οποία θα έπαιρνες για να αποφύγεις ένα κοινό κρυολόγημα, γιατί εμβόλιο δεν υπάρχει, δηλαδή: πλένουμε καλά τα χέρια μας, δεν φτερνιζόμαστε πάνω στα μούτρα των άλλων και αν παρουσιάσουμε κάποιο σύμπτωμα σαν αυτά που προανέφερα αποζητούμε ιατρική βοήθεια χωρίς να περιμένουμε να δείξει το θερμόμετρο 40.
Ακόμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής των τροφίμων και εφόσον αποφασίσουμε να επισκεφτούμε κάποιο αγρόκτημα ή αχυρώνα, να αποφεύγουμε την στενή επαφή με τα ζώα και τα περιττώματά τους. (Αν για κάποιο απροσδιόριστο λόγο γουστάρουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα περιττώματα ζώων ή οποιωνδήποτε ειδών περιττώματα, κοιτάζουμε μπας και κάνουμε καμιά έκτακτη συνεδρία με τον ψυχολόγο μας).
Τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο, ως συνήθως, είναι άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, όσοι πάσχουν από καρδιοπνευμονικές ασθένειες, καθώς επίσης και οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Λίγο αργότερα μιλώ με το γραφείο τύπου του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).
Ο Robin που σηκώνει το τηλέφωνο είναι ήρεμος και με κάνει να αναρωτιέμαι αν πραγματικά υπάρχει λόγος ανησυχίας ή αν είμαστε όλοι στην Ελλάδα drama queens και κάναμε το τόσο τοοόσο. Μου εξηγεί ότι το ECDC παρακολουθεί στενά την κατάσταση και μου στέλνει ένα email με όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι ειδικοί ακόμη παλεύουν να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας του ιού. Η προέλευσή του, καθώς και ο μηχανισμός μετάδοσης παραμένουν άγνωστες και οι απόψεις διίστανται. Γενικώς, πιστεύεται ότι ο ιός μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω ενός ή περισσότερων ζώων ξενιστών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ζώο το οποίο να φέρει τον ιό, «Δεν υπάρχει τίποτα conclusive», όπως μου είπε ο Robin. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επειδή το γενετικό υλικό του ιού μοιάζει με τους κοροναϊούς ιούς που προσβάλλουν τις νυχτερίδες, πιθανές δεξαμενές του ιού να είναι οι νυχτερίδες.
Υπάρχει κίνδυνος επιδημίας;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και σήμερα, ο ΠOY έχει καταγράψει 250 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Σύμφωνα με το ECDC, στο σύνολο τους τα περισσότερα κρούσματα έχουν είτε καταγραφεί είτε συνδέονται άμεσα με την Μέση Ανατολή.
Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί συνολικά 10 περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τυνησία και τώρα στην Ελλάδα. Η αλυσίδα μετάδοσης σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι η μόλυνση ξεκινά ή έχει άμεση σχέση με την Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με έκθεση του ECDC, πολλοί έχουν κολλήσει το MERS-CoV μέσα στο νοσοκομείο στη Μέση Ανατολή, λόγω κακών υγειονομικων συνθηκών.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τους τελευταίους δύο μήνες στη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό οδήγησε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα σήμερα να αντικαταστήσει τον υπουργό Υγείας Αμπντάλα αλ Ράμπια με τον υπουργό Εργασίας Αντέλ Φάκιε.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας, η Ελλάδα αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και επειδή πολλοί Έλληνες ζουν και δουλεύουν στην Μέση Ανατολή.
Αν έχεις σκοπό, λοιπόν, να ταξιδέψεις σύντομα στην Αραβία, πάρε μαζί σου αντιμυκητιακό τζελ και μάσκες σαν αυτές που φορούν οι Κινέζοι και τους κοροϊδεύεις.
Αν δεν έχεις σκοπό να τα ταξιδέψεις στην Αραβία σύντομα, τότε μάλλον δεν έχεις λόγο να φοβάσαι.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις