Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα ζώα μας δείχνουν τα φάρμακα της φύσης


Τα ζώα μας δείχνουν τα φάρμακα της φύσης

Η αναζήτηση θεραπευτικών ουσιών στο ανοιχτό φαρμακείο της φύσης, με τη μορφή βοτάνων, καρπών κ.α., δεν αποτελεί ανθρώπινο προνόμιο, καθώς πολύ περισσότερα ζώα, από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, κάνουν το ίδιο πράγμα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις. Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Μαρκ Χάντερ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και τον Γιάαπ ντε Ρουντ του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, αναφέρουν ότι διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των ζώων που αποκαλύπτεται ότι χρησιμοποιούν από τη φύση διάφορες χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν μολύνσεις και να αποκαταστήσουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά επίσης των απογόνων τους και άλλων μελών της κοινωνίας τους.
Η σχετική λίστα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, περιλαμβάνει από τους πιθήκους (που συνεχώς μασουλάνε διάφορα θεραπευτικά βότανα) έως τις μύγες, τα μυρμήγκια, τις πεταλούδες και άλλα έντομα.
Με άλλα λόγια, όπως συνειδητοποιούν πλέον οι επιστήμονες προς μεγάλη τους έκπληξη, η πρακτική της αυτο-ίασης δεν περιορίζεται στους στενούς συγγενείς του ανθρώπου, αλλά και σε πλάσματα που θεωρούνται πολύ λιγότερο έξυπνα.
Η αξιοποίηση του φαρμακείου της φύσης φαίνεται να είναι μια έμφυτη αντίδραση των ζώων στα παράσιτα και τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς να αποκλείεται ότι γίνεται και για άλλους λόγους, άγνωστους έως τώρα στους επιστήμονες.
Η λήψη των κατάλληλων ουσιών από τα ζώα γίνεται είτε μετά την εκδήλωση της μόλυνσης, είτε προληπτικά, πριν καν αυτή συμβεί.
Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια προστατεύουν τις αποικίες τους από τις μολύνσεις, μεταφέροντας στις φωλιές τους χημικές ουσίες με αντιμυκητιακές ιδιότητες, ενώ ορισμένες πεταλούδες και μύγες φροντίζουν να καταπολεμούν τα παράσιτα, εναποθέτοντας τα αυγά τους πάνω σε τοξικά φυτά.
Οι μέλισσες μπορεί να συλλέξουν φυτικές ρητίνες με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και να τις μεταφέρουν στις κυψέλες τους για να τις «καθαρίσουν» από τυχόν μολύνσεις.
Καθώς, τα φυτά παραμένουν η πιο πολλά υποσχόμενη πηγή μελλοντικών φαρμάκων, η «φαρμακευτική» των ζώων μπορεί να αποβεί χρήσιμη και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνοντας νέες ιδέες στη φαρμακοβιομηχανία.
Για παράδειγμα, ένα φυτό που τρώνε οι πίθηκοι για θεραπευτικούς σκοπούς, ήδη έχει αξιοποιηθεί ως αντιεμετικό φάρμακο στα ζώα της κτηνοτροφίας.
«Όταν παρακολουθούμε τα ζώα να αναζητούν τροφή στη φύση, πρέπει πλέον να αναρωτηθούμε αν στην πραγματικότητα επισκέπτονται το μανάβικο ή μήπως το φαρμακείο. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς θα θεραπεύσουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες, απλώς παρακολουθώντας τα ζώα», δήλωσε ο Μαρκ Χάντερ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις