Τ.Κέρι προς Σ.Λαβρόφ: «Είστε προκλητικοί» – Σ.Λαβρόφ προς Τ.Κέρι: «Κουμάντο στη χώρα σου»!




lavrof-keri_4



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 «ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
«Θερμό» επεισόδιο σε επίπεδο ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ είχαμε πριν λίγο: Την ανησυχία του για τις «προκλητικές» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα εξέφρασε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και ο τελευταίος του απάντησε ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρίνει τις κινήσεις και την διάταξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εντός της Ρωσίας»!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι εξέφρασε στον κ. Λαβρόφ την ανησυχία του αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, τη ρωσική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές και την εμπρηστική ρωσική ρητορική που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενότητα της Ουκρανίας.
Η απάντηση του Σ.Λαβρόφ, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ ήταν ότι «Οι κινήσεις και η διάταξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό του ρωσικού κράτους αφορούν την Ρωσία και μόνο και η Μόσχα δεν δέχεται κανενός είδους ερώτημα, παρατήρηση ή ένσταση επ’αυτών. Το ίδιο υποθέτουμε ότι θέλετε να συμβαίνει και με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εντός της επικράτειας των ΗΠΑ».
Ο Κέρι ζήτησε επίσης τη «χωρίς όρους στήριξη» της Μόσχας στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των 13 παρατηρητών του οργανισμού «που κρατούνται όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ», στην ανατολική Ουκρανία.
Επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη να ληφθούν το συντομότερο μέτρα «για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία». Ζήτησε πρώτα απ΄ όλα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να τερματισθούν οι επιθετικές ενέργειες των Ουκρανών υπερεθνικιστών.
Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των ατόμων που κατηγορούνται ως πράκτορες από τους ρωσόφωνους, ο Σ.Λαβρόφ απάντησε ότι «Είναι θέμα της Ουκρανίας εντός της οποίας συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά και η Ρωσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα»…!
Σε ότι αφορά το τελευταίο ζήτημα «έτοιμοι» να προχωρήσουν σε ανταλλαγή κρατουμένων δηλώνουν οι αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. Ζητούν να ανταλλάξουν τους συντρόφους τους, που κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές, την ομάδα των διεθνών «παρατηρητών» που έχουν συλλάβει.
«Η χούντα του Κιέβου έχει τους συναδέλφους και συντρόφους μας γι” αυτό, αν υπάρχει δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι για μια ανταλλαγή», δήλωσε Βιατσεσλάβ Πονομαριόρ, αρχηγός των ανταρτών και ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ.
Όπως υποστήριξε η κατάσταση των μελών της αποστολής των παρατηρητών και των αιχμαλώτων στρατιωτών συνοδών τους είναι εντάξει. «Ένας από τους στρατιώτες πάσχει από διαβήτη, αλλά η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή, παίρνει χάπια. Υπάρχει φάρμακο, υπάρχει φαγητό», διευκρίνισε ο Πονομαριόφ. 
 

defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις