Μάθε να συγχωρείς (γιατί είναι δύναμη)!

συγχώρεση Μάθε να συγχωρείς (γιατί είναι δύναμη)!
Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα της συγχώρεσης. Ο σύντροφος που μας πρόδωσε, φίλοι και συγγενείς που έδειξαν αδιαφορία σε ζωτικά θέματα, γονείς που μας πλήγωσαν, παιδιά που μας φέρθηκαν χωρίς σεβασμό, πεθερικά που μας κακολόγησαν, συνάδελφοι που μας μαχαίρωσαν πισώπλατα, οδηγοί που
μας έκλεισαν τον δρόμο και όλα αυτά με ή χωρίς πρόθεση (έχει τεράστια διαφορά).
Αξίζει τον κόπο να συγχωρήσεις; Ειδικά μάλιστα αν υποψιάζεσαι ότι έτσι αφήνεις την πόρτα ανοικτή σε όποιον σε αδίκησε να το επαναλάβει; Εσύ θα το κρίνεις, αφού εξετάσεις τα οφέλη – και τη δύναμη – της συγχώρεσης.
Η συγχώρεση είναι βάλσαμο για την ψυχή
Όλοι συναντούμε μεγάλο πρόβλημα στο να συγχωρήσουμε τους άλλους. Για την ακρίβεια, όσο εύκολα παρεξηγούμαστε, δυσανασχετούμε και θυμώνουμε με τη συμπεριφορά των άλλων, τόσο δύσκολα μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Κάποιοι μάλιστα κουβαλούν στην ψυχή τους θυμούς από την παιδική ηλικία, ενώ άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια αναμοχλεύοντας στο μυαλό τους παλιές δυσαρέσκειες. Η συγχώρεση αυτών που μας αδίκησαν μοιάζει να είναι μια ψυχική πρόκληση. Όμως, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, είναι βάλσαμο για την ψυχή και το σώμα και ωφελεί πολύ περισσότερο αυτόν που αδικήθηκε, παρά αυτόν που αδίκησε. Άρα, όταν συγχωρούμε, το κάνουμε πρωτίστως για το δικό μας καλό.

Γιατρεύει το σώμα και τις σχέσεις
Σύμφωνα με έρευνες των ψυχολόγων η συγχώρεση: 
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μετριάζει την κούραση, την κατάθλιψη, καθώς και διάφορα σωματικά συμπτώματα και ενοχλήσεις. Ανακουφίζει το σώμα και το πνεύμα, με εμφανή αποτελέσματα στη συνολική υγεία. 
  • Επαναφέρει τον ρυθμό της καρδιάς και την πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού απαλλάσσει από την ένταση. 
  • Δημιουργεί θετικές σκέψεις και γιατρεύει τις ανθρώπινες σχέσεις δίνοντας ώθηση για μια στάση ζωής περισσότερο αλτρουιστική. 
Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη 
Αν η συγχώρεση δεν σου βγαίνει αβίαστα, οι ειδικοί δίνουν κάποιες συμβουλές:

Προσπάθησε να απασχολήσεις το μυαλό σου με οτιδήποτε άλλο εκτός από το θέμα που σε δυσαρέστησε. Βρες ένα χόμπι, κάνε κάτι ευχάριστο και μόλις κατορθώσεις να βγεις έξω από το πρόβλημα, ίσως τότε σου φανεί ασήμαντο έως και αστείο, αν βέβαια πρόκειται για κάτι ελαφρύ. Αν πρόκειται για κάτι τραυματικό, επιδίωξε να μιλήσεις σε κάποιον ή να το γράψεις, ώστε να μειωθεί η ένταση των συναισθημάτων σου.
Προστάτεψε τον εαυτό σου βρίσκοντας τις κατάλληλες λύσεις και όχι καλλιεργώντας τη μνησικακία σου. Όσο δεν μπορείς να πολεμήσεις τα συναισθήματά σου, η καλύτερη λύση είναι να απομακρυνθείς από αυτόν που σε αδίκησε. Μην φτάσεις όμως να συγκρατήσεις την οργή σου για πάρα πολύ χρόνο. 
Συγχωρώ δε σημαίνει επιδοκιμάζω. Σημαίνει πως θέλω να ξεμπερδεύω από δυσάρεστα συναισθήματα που με δηλητηριάζουν και κατόπιν να σχεδιάσω μια στρατηγική που θα με βοηθήσει να αντιμετωπίσω αυτόν που με ενοχλεί.
Δείτε: Γιατί τα αρνητικά συναισθήματα μας καταστρέφουν…

Δες και την πλευρά του άλλου προσπαθώντας να κατανοήσεις τους λόγους που τον έσπρωξαν να σε αδικήσει. Σιγουρέψου ότι είναι αδικαιολόγητος, πριν του καταλογίσεις πρόθεση.
Ωραία, το αποφάσισες, αλλά έχεις κάποιους ενδοιασμούς ακόμα. Μην ανησυχείς. Κάποιες φορές η διαδικασία θέλει το χρόνο της και γίνεται προοδευτικά, λίγο-λίγο κάθε μέρα.
Πώς θα το εκφράσεις; Μπορείς να το δείξεις έμπρακτα επαναφέροντας απλώς τη συμπεριφορά σου στο φυσιολογικό. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να μιλήσεις, δοκίμασε να περιγράψεις τους λόγους της δυσαρέσκειάς σου σε όποιον σε πλήγωσε και να ζητήσεις να μην επαναληφθεί. Να θυμάσαι ότι η συγχώρεση αφορά κατά κύριο λόγο εσένα και την τακτοποίηση του δικού σου ψυχικού σου κόσμου, άρα δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζει αυτός που συγχώρεσες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις