Πισώπλατη μαχαιριά στην "ελίτ" των ΕΔ & ΣΑ - Κόβουν το μισό επίδομα υψηλού κινδύνου



Πισώπλατη μαχαιριά στα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά στην «ελίτ» αυτών, τις Ειδικές Δυνάμεις, ρίχνει η κυβέρνηση αλλάζοντας τη φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας και αρπάζοντας τους το μισό. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που δήθεν κόπτεται η κυβέρνηση για τους ένστολους και κάποιοι διαδίδουν πώς σκέφτεται να δώσει και δώρο Πάσχα, όπως και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά, παραμονές των Ευρωεκλογών.

Πριν μερικές ημέρες, αρχικά τα Σώματα Ασφαλείας, τώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανακαλύψουν πώς η κυβέρνηση με το Νόμο που ψήφισε και

αφορά στην τροποποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος τον Ιούλιο του 2013, εντάσσει το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας στις μισθωτές υπηρεσίες και το φορολογεί ως συνολικό εισόδημα.
Τι σημαίνει αυτό; Πώς οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος θα χάσουν έως και το 50%, αφού η φορολογία στην υψηλή κλίμακα φθάνει το 42%, ενώ μέχρι τώρα οι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων φορολογούνταν με 22% έως το πολύ 32%. Κι αυτό διότι το 35% του επιδόματος φορολογούνταν και το υπόλοιπο 65% όχι.


Σε χρήματα αυτό συνεπάγεται ότι αν ένας χειριστής μαχητικού αεροσκάφους της κατηγορίας Α1 ελάμβανε επίδομα υψηλού κινδύνου περίπου 8.000 ευρώ το 6μηνο, τώρα θα πάρει λιγότερα από 5.000 ευρώ, αφού η φορολογία αυξάνεται δραματικά.
Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει ένα βαρύ πλήγμα στο ηθικό των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και συγκεκριμένα στις Ειδικές Δυνάμεις. Απ’ ότι φαίνεται θα υπάρξουν και σφοδρές αντιδράσεις, ενώ κάποιοι ήδη από τώρα απειλούν με παραιτήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει διορθωτική ρύθμιση.
Το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας δεν το λαμβάνουν όποιοι και όποιοι. Το παίρνουν οι πιλότοι των μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκάφων, των ελικοπτέρων, οι υποβρύχιοι καταστροφείς (ΟΥΚ), οι αλεξιπτωτιστές (ΕΤΑ), οι ναρκαλιευτές (ΤΕΝΞ), τα ΕΚΑΜ, τα ΜΑΤ, η ΜΥΑ/ΛΣ και η ΕΜΑΚ.
Το λαμβάνουν δηλαδή άνθρωποι που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Από τους πιλότους που δίνουν τη μάχη της αναχαίτισης στο Αιγαίο, τα ΕΚΑΜ που κυνηγούν στα βουνά επικίνδυνους δραπέτες, την ΕΜΑΚ που «παλεύει» στις φλόγες να σώσει ζωές, έως τους βατραχάνθρωπους της ΜΥΑ/ΛΣ που βουτούν στο Φαρμακονήσι να αποδείξουν πώς οι λαθρομετανάστες πνίγηκαν γιατί οι Τούρκοι δουλέμποροι τους είπαν να βουλιάξουν τη βάρκα για να τους πάρουν οι Έλληνες.
Το ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους (όχι πως το υπόλοιπο προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν προσφέρει τα μέγιστα) ήταν η ύπουλη διάταξη που άρχισε χωρίς καμία προειδοποίηση να εφαρμόζεται από αρχές του 2014.
Οι ένστολοι της Αστυνομίας και του Λιμενικού είδαν τις πρώτες κρατήσεις να τους γίνονται στους μισθούς γιατί λαμβάνουν το επίδομα σε μηνιαία βάση, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις ενημερώθηκαν από τους συναδέλφους τους, καθ’ ότι το επίδομα χορηγείται κάθε 6 μήνες.
Μετά το σχετικό θόρυβο και αφού η υπηρεσία του κ. Θεοχάρη επιβεβαίωσε το φορολογικό «μαχαίρι» είπε πώς θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για τη λεπτομερή διαδικασία και παρακράτηση φόρου.
Αν αυτό δεν είναι πισώπλατο και ύπουλο χτύπημα τότε ποιο είναι; Και από μία κυβέρνηση μάλιστα, της οποίας ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υπόσχεται δήθεν πώς θα αποκαταστήσει τους ένστολους οι οποίοι έχουν αδικηθεί με τις αναδρομικές κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το 2012. Τάζει μάλιστα και δώρο Πάσχα.
Για την ιστορία, επι υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, το 2010 είχε επιχειρηθεί η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας. Η απόφαση αυτή είχε οδηγήσει τους πιλότους σε «λευκή απεργία».
Τελικώς οι δικαιούχοι τη γλύτωσαν με μία μικρή μείωση, αφού επιλέχθηκε να φορολογείται το 35% του επιδόματος. Το «έγκλημα» έρχεται να ολοκληρώσει η ΝΔ, που τότε, το 2010, κατηγρούσε σφόδρα το ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις