ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΟΛΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε κλάδους όπως οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έστειλε νέες οδηγίες στις εφορίες, επισημαίνοντας ότι από το 2007 ο ΦΠΑ που πρέπει να εφαρμόζεται στις επισκευές κατοικιών, είναι ο χαμηλός άρα εν προκειμένω ο συντελεστής 13% και όχι 23%. Τι ήταν αυτό που υποχρέωσε, όμως, τον γ.γ. να εκδώσει εγκύκλιο για κάτι που ισχύει εδώ και 5 χρόνια;

Όπως επισημαίνει στην εγκύκλιο του ο Χάρης Θεοχάρης, πολλοί τεχνίτες υποστηρίζουν στους πελάτες τους ότι ο ΦΠΑ επί των εργασιών είναι 23% και έτσι επιδιώκουν συμφωνία για τη μη έκδοση απόδειξης, με άλλοθι τη μείωση του τελικού κόστους, το οποίο στη πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο!

Ενδεικτικά, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται οι εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων, όψεων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βαφής τοίχων και κουφωμάτων, ακόμη και επί ακινήτων πολλαπλών ιδιοκτησιών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται και για κατοικία, π.χ. πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα.

Δεν υπάγονται στο μειωμένο, αλλά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%):
•οι εργασίες επί αγαθών που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, π.χ. πλυντηρίων, κλιματιστικών κλπ,
•οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές ιδιωτικές κατοικίες, όπως νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, φυσικού αερίου, συστημάτων ασφαλείας κλπ,
•οι υπηρεσίες μελετών από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ, που ενδεχομένως απαιτούνται για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.

Σύμφωνα με εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, η γκρίζα οικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 23,6% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 44 δισ ευρώ, ενώ οι απώλειες στο πεδίο του ΦΠΑ υπολογίζονται στο 30% των δυνητικών εσόδων!

πηγη
okoursaros

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις