Δέκα χρόνια από την δίωξη των «5 της Χιμάρας» που ύψωσαν την Ελληνική σημαία [Βίντεο]

Δέκα χρόνια από την δίωξη των «5 της Χιμάρας» που ύψωσαν την Ελληνική σημαία [Βίντεο]
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν (12 Οκτωβρίου 2003 - 12 Οκτωβρίου 2013) από την δίωξη που ασκήθηκε από την αλβανική δικαιοσύνη εις βάρος πέντε Ελλήνων της Χιμάρας με την κατηγορία ότι δήθεν καθυβρίστηκαν τα εθνικά σύμβολα της Αλβανίας, ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος των Ελλήνων εκείνο το βράδυ των τοπικών εκλογών στην Χιμάρα, ιδιαίτερα ανήσυχο από την επιχειρούμενη καλπονοθεία, απλώς κρατούσε κάποιες Ελληνικές σημαίες.
Οι πέντε Χιμαριώτες Κωνσταντίνος Λάζαρης, Σοφία Ράπου, Βαγγέλης Κολίλας, Άγγελος Κοκαβέσης και Φρέντης Μπελέρης καταδικάστηκαν τελεσίδικα στις 4 Φεβρουαρίου του 2009 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας με κάθειρξη 3,5 ετών έκαστος διότι στις δημοτικές εκλογές του 2003 «τόλμησαν» και ύψωσαν, διαμαρτυρόμενοι για τη νοθεία εις βάρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ελληνική σημαία.
Βέβαια εκκρεμεί σε βάρος τους η εκτέλεση της ποινής μιας και έχουν διαφύγει μέχρι στιγμής της σύλληψης, αφού βρίσκονται εκτός Αλβανίας.
Σε παλιότερη δήλωσή τους στην Aftonomi.gr είχαν τονίσει πως με την Αλβανία έχουν δώσει «ραντεβού» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οπού η υπόθεση βαίνει προς το τέλος παρόλο της κωλυσιεργίας του δικηγόρου του Αλβανικού Κράτους και όπως όλα δείχνουν η απόφαση αναμένεται να είναι θετική υπέρ των 5 Χιμαριωτών.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες από τα βίαια γεγονότα των δημοτικών εκλογών του 2003 στη Χιμάρα....


πηγη
aftonomi



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις