ΤΟ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: CODEX SERAPHINIANUS




Το 1981 ο Ιταλός καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής Luigi Serafini δημοσίευσε αυτό που έκτοτε παρέμεινε δημοφιλές ως το πιο περίεργο βιβλίο στην ιστορία: Codex Seraphinianus 

Γεμάτο με περίεργες ψυχεδελικές απεικονίσεις, το βιβλίο είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν υπάρχει και δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί.

Το βιβλίο περιλαμβάνει όλα τα είδη των εικόνων, και έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται σαν να έχουν γίνει από κάποιο φυσιοδίφη που μελετά τα εξωγήινα οντα και τη φύση.  

Σε αυτή την ψυχεδελική εγκυκλοπαίδεια μπορεί κανείς να βρει τις χειροποίητες με χρωματιστό μολύβι απεικονίσεις της παράξενης και φανταστικής χλωρίδας, της πανίδας, ανατομίες, μόδες, και τρόφιμα. 

Υπερρεαλιστικές σκηνές περιλαμβάνουν φρούτα που αιμορραγούν, ενα φυτό που φυτρώνει στο σχήμα μιας καρέκλας. Ένα ζευγάρι ερωτευμένων που μεταμορφώνεται σε ένα αλιγάτορα, Κλπ.

page from codex seraphinianus
Το ακαταλαβίστικο αλφάβητο του Serafini, δίπλα σε μια περιγραφή κάποιων «ματόψαρων» (?). Κάντε κλικ για μεγέθυνση.

codex_serafini1
Η λέξη "Codex" στον τίτλο σημαίνει "βιβλίο" (από το λατινικό caudex), και το «Seraphinianus» προέρχεται από το επώνυμο του συγγραφέα, Serafini (που στα ιταλικά, αναφέρεται στα σεραφείμ). Κυριολεκτικά, Codex Seraphinianus σημαίνει το βιβλίο του Serafini.

Στο παράξενο και γενικά ακατανόητο αλφάβητο που είναι σπαρμένο στις 360 μεγάλες σελίδες του βιβλίου δεν έχει δοθεί ακόμη εξήγηση και προκαλεί πονοκεφάλους σε φημισμένους γλωσσολόγους. 

Μερικά γράμματα εμφανίζονται μόνο στην αρχή ή στο τέλος των λέξεων, ένα χαρακτηριστικό κοινό γνώρισμα με το σύστημα της σημιτικής γραφήςΤα καμπυλογράμματα της αλφαβήτου μοιάζουν σαν να είναι απο σχοινί ή νήμα-όπως, εμφανίζονται σαν θηλιές η κόμπους, και θυμίζει κάπως το αλφάβητο της Sinhala. Το αριθμητικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αρίθμηση των σελίδων, έχει ραγίσει (προφανώς μόνο του) από τον Allan C. Wechsler και τον Βούλγαρο γλωσσολόγο Ιβάν Derzhanski, μεταξύ άλλων. Είναι μια παραλλαγή της βάσης 21.

Το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στο σώμα του κειμένου, ωστόσο μπορεί να είναι εντελώς ψεύτικο και ... παράλογο. Σε μια ομιλία των βιβλιόφιλων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2009, ο Serafini δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα που να κρύβεται πίσω από το χειρόγραφο του Codex, το οποίο είναι ασεμικό. 

Ότι η δική του εμπειρία στο γράψιμο ήταν σχεδόν παρόμοια με μια αυτόματη γραφή, και ότι αυτό που ήθελε με το αλφάβητο του να μεταφέρει στον αναγνώστη την αίσθηση που έχουν τα παιδιά μπροστά από τα βιβλία που δεν μπορούν ακόμη να τα κατανοήσουν, αν δουν ότι η γραφή τους έχει νόημα για τους μεγάλους.

30 μήνες χρειάστηκαν στον Serafini για να ολοκληρωθεί το Codex Seraphinianus, το οποίο χωρίζεται σε 11 κεφάλαια και δύο μέρη - το πρώτο για τη φύση και το δεύτερο για τους ανθρώπους. 

Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF ολόκληρο το βιβλίο απο ΕΔΩ

Εδώ είναι μερικές σαρωμένες σελίδες από το βιβλίο.

page from codex seraphinianus
page from codex seraphinianus
page from codex seraphinianus
page from codex seraphinianus
page from codex seraphinianus
page from codex seraphinianus
πηγη
atheatignosi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις