Ο Αρμαγεδδών επέστρεψε

Ο Αρμαγεδδών επέστρεψε –  Στη Ρωσία ο Surovikin μετά το colpo grosso στην Αφρική – Ο ρόλος κλειδί στην «Επιχείρηση Οδησσός»  

Η μεγάλη επιστροφή

του στρατηγού Αρμαγεδδώνα είναι γεγονός.
Ο πρώην γενικός διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, (VKS) Sergey Surovikin, o οποίος βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο στην Αφρική, επέστρεψε στη Μόσχα.
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο επικεφαλής του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία» Vladimir Rogov.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Surovikin στην Αφρική «συνέπεσε» με την εγκατάσταση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Νίγηρα αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη ρωσική επιρροή σε μία σειρά από χώρες στη Ζώνη του Sahel.
Αξιόπιστες πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν τόσο ο Rogov όσο και το Ria Novosti, αναφέρουν πως ο Surovikin επέστρεψε στη Ρωσία για επαγγελματικούς λόγους.
Ο Surovikin πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους στο υπουργείο Άμυνας, που αφορούν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιχείρηση Οδησσός και Kharkiv

Σύμφωνα με τον Rogov υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Surovikin να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην «απελευθέρωση μιας μεγάλης νότιας ρωσικής πόλης, ενός περιφερειακού κέντρου, που προσωρινά κατέχεται από την Ουκρανία».
Χωρίς να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί, εικάζεται πως ο Surovikin θα καταλάβει ηγετική θέση σε επιχείρηση κατάληψης της Οδησσού εν όψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης το καλοκαίρι 2024.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το περιβάλλον του ίδιου του Surovikin αρνείται τα περί επιστροφής του στη Ρωσία.
Τον Σεπτέμβριο 2023, ο στρατηγός Αρμαγεδδών βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αφρική ως μέλος αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το Κρεμλίνο και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την επιστροφή του διάσημου Ρώσου στρατηγού.
Θεωρείται σίγουρο, πως η Ρωσία θα κινηθεί το καλοκαίρι του 2024 για την κατάληψη της Οδησσού και του Kharkiv
«Πιστεύω ότι θα επιτεθούμε με μεγαλύτερη ένταση, πρέπει να χτυπήσουμε σκληρά όσο υπάρχει χρόνος.
Αυτόν τον μήνα πρέπει να πάρουμε το κοντινότερο έδαφος, πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε την Οδησσό και το Kharkiv
Στη συνέχεια, o Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, υπογράφοντας όλες εκείνες τις συμφωνίες που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας αλλά και των πολιτών μας που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας», έχει αποκαλύψει ο Τσετσένος ηγέτης Ramzan Kadyrov.
surovikin_shoigu.jpg
Η ρωσική ομάδα «Βορράς»

Η Ρωσία έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις εν όψει της μεγάλης θερινής επίθεσης και η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά στο ό,τι δεν πρόκειται να περιορίσει την ειδική επιχείρηση στις ανατολικότερες περιοχές της Ουκρανίας.
Η ρωσική ομάδα μάχης «Βορράς» έχει δημιουργηθεί ειδικά για την επιχείρηση Kharkiv και είναι μία απόδειξη ότι η Ρωσία δεν θα περιορίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μία στρατιά, που έχει συσταθεί, ειδικά για μία επίθεση στο Kharkiv.
Η δημιουργία της ομάδας στρατευμάτων Βορράς (Β) σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν προσωπικό στη ρωσική περιοχή Belgorod για επιχειρήσεις στο Kharkiv.
Ουκρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο ρωσικός στρατός δεν χρειάζεται να καταλάβει το Kharkiv, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, επισημαίνει η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Η κατάληψη της πόλης θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να διασφαλίσουν την κατάρρευση ολόκληρου του ανατολικού μετώπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (AFU).
Επιπλέον, η διατήρηση του Kharkiv υπό ρωσικό έλεγχο θα αποτελέσει εγγύηση για την ασφάλεια της περιοχής Belgorod της Ρωσίας την οποία η Ουκρανία βομβαρδίζει τακτικά.
Οι ρωσικές αρχές δεν αγνοούν τις απώλειες αμάχων.
Υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν προετοιμασίες για επίθεση στο Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν εντατικά στόχους στην πόλη.
Πολλές βόμβες ολίσθησης έπεσαν γύρω από την περιοχή Kupyansk τo προηγούμενο διάστημα.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποκόβουν συστηματικά και με συνέπεια την περιοχή του Kharkiv από το γενικό ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, έως και το 80% όλων των δικτύων στο Kharkiv —τόσο θερμικά όσο και ηλεκτρικά— έχουν καταστραφεί.
Το σύστημα παροχής φυσικού αερίου της περιοχής Shevchenko χτυπήθηκε στις 24 Απριλίου.
surovikin_putin.JPG

Οι αποστολές εκτός έδρας του Surovikin

Στις 11 Ιανουαρίου 2023, ο Putin απομάκρυνε τον Surovikin από τη θέση του διοικητή των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία και διόρισε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Valery Gerasimov.
Στις 26 Αυγούστου 2023 είχε αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του Surovkin ενώ έκλεισε οριστικά ο φάκελος της υπόθεσης – συνεργασίας του με τον ιδρυτή των Wagner, Yevgeny Prigozhin στο οπερετικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου στη Ρωσία.
Στα τέλη Αυγούστου 2023
, το κανάλι Telegram The Last Insider μετέδωσε ότι «μετά την έρευνα» ο Surovikin διορίστηκε σύμβουλος του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Khalifa Haftar.
Στις 22 Αυγούστου,
το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι o αναπληρωτής αρχηγός του Στρατιωτικού Τμήματος Yunus-Bek Yevkurov έφτασε στη Λιβύη μετά από πρόσκληση του Haftar.
Τότε εικαζόταν ότι όλες οι αποστολές που θα αναλάμβανε ο Surovikin θα αφορούσαν επιχειρήσεις εκτός Ρωσίας.
surovikin_africa.jpg
Ο Surovikin δεν εμφανίστηκε ποτέ δημόσια εντός Ρωσίας μετά την απόπειρα εξέγερσης των Wagner στα τέλη Ιουνίου του 2023.
Στη συνέχεια, ο στρατηγός απηύθυνε έκκληση στους μαχητές Wagner σε μια βιντεοκάμερα καλώντας τους να σταματήσουν την προέλαση προς τη Μόσχα.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να αναφέρουν ότι ο Surovikin φέρεται να τάχθηκε στο πλευρό του Prigozhin κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Είπαν επίσης ότι ο στρατηγός «ήξερε εκ των προτέρων» για τα σχέδια του Prigozhin να «εξεγερθεί ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία».
Το Κρεμλίνο
ανακοίνωσε αργότερα ότι τέτοιες αναφορές δεν ήταν παρά εικασίες και κουτσομπολιά.

rogov.JPG

Η Ρωσία στην Αφρική

Μετά την εδραίωση σε αμερικανική βάση στον Νίγηρα η Ρωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την τοποθεσία μιας μελλοντικής ρωσικής στρατιωτικής εγκατάστασης σε αυτή την αφρικανική χώρα.
«Συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών.
Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, επιλέγεται το μέρος όπου θα δημιουργηθεί η βάση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Alexandre Bikadov.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει τονίσει επανειλημμένως πως η Αφρική επιβεβαιώνει με ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πως αποτελεί έναν από τους πόλους του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου.
Η Ρωσία υποστηρίζει την φιλοδοξία των αφρικανικών κρατών να εξασφαλίσουν κοινωνικοοικονομική σταθερότητα και πρόοδο.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει υπογραμμίσει πως η πρόοδος στην Αφρική έχει αποκτήσει δυναμική σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η μεταποίηση, η γεωργία, οι υποδομές μεταφορών, τα καύσιμα, η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.
russia_africa.jpg
«Η Μόσχα υποστηρίζει τη φιλοδοξία των αφρικανικών εθνών να εξασφαλίσουν κοινωνικοοικονομική σταθερότητα και πρόοδο» έχει σημειώσει ο Putin, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής έχει φτάσει σε νέα ύψη.
«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε για την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων, την εμβάθυνση της συνεργασίας και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων όπως ο αγώνας κατά της φτώχειας, η εκπαίδευση σύγχρονου εργατικού δυναμικού, ξ διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» έχει επισημάνει ο Ρώσος πρόεδρος.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας με κάθε δυνατό τρόπο για να ενισχύσουν την εθνική και πολιτιστική τους κυριαρχία, να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων» έχει διακηρύξει ο Ρώσος ηγέτης. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις