Υπαίτιος για το «Βατερλώ» του ΚΚΕ στην Διάσκεψη του Λιβάνου, ήταν ο «πατερούλης» Στάλιν!

Εικόνα 

Η σημερινή ανάρτηση

είναι συνέχεια της χθεσινής, κι απαντά στο εξής ερώτημα: από ποιόν και γιατί υποχρεώθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, να υπογράψουν το καταδικαστικό γι' αυτούς, «Εθνικό Συμβόλαιο» του Παπανδρέου. 

 Οι πρώτες επαφές Βρετανίας και ΕΣΣΔ, έγιναν τον Δεκέμβριο του 1941. Έκτοτε, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ήντεν, επισκεπτόταν συχνά την Μόσχα και συζητούσε διάφορα θέματα με τον Σοβιετικό ομόλογό του, Μολότωφ, ή και με τον ίδιο τον Στάλιν

 Εις ότι αφορά την Ελλάδα, οι εντυπώσεις του Ήντεν απ' τις συζητήσεις με Μολότωφ και Στάλιν, ήταν θετικές: «Οι Ρώσσοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό ότι θεωρούν πως η Ελλάδα βρίσκεται στη δική μας σφαίρα επιρροής»

 Ωστόσο, κάποιες εξελίξεις στην Ελλάδα, περιέπλεξαν την κατάσταση. Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιούσε συνεχείς επιθέσεις κατά των εθνικών οργανώσεων αντιστάσεως, με προφανή σκοπό να είναι το μόνο ένοπλο σώμα, όταν θα αποχωρούσαν οι Γερμανοί και να καταλάβει την εξουσία, δια της βίας. Επίσης, στις 10 Μαρτίου 1944, σχηματίστηκε «κυβέρνηση του βουνού», η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), με έδρα την Βίνιανη της Ευρυτανίας - ανταγωνιστική στην κυβέρνηση του Καΐρου. Τέλος, στις αρχές Απριλίου του 1944, ταραχές που εξελίχθηκαν σε εξέγερση, ξέσπασαν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

 Ο Τσώρτσιλ θορυβήθηκε ακόμη περισσότερο, μόλις έμαθε τις έντονα επικριτικές για την ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου, ανταποκρίσεις του σοβιετικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣ, για το ζήτημα της ανταρσίας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Ήταν ένδειξη αλλαγής της μέχρι τότε αδιάφορης σοβιετικής στάσης για την Ελλάδα;

 Για να μετρήσει αντιδράσεις, έστειλε στις 16 Απριλίου 1944, προσωπικό μήνυμα στον Μολότωφ. Στην απάντησή του, ο Μολότωφ έκανε άμεση σύνδεση Ελλάδας και Ρουμανίας, κατηγορώντας -με διπλωματικό τρόπο βεβαίως- την Βρετανία, ότι παίζει δικό της παιχνίδι στην Ρουμανία, ερήμην της ΕΣΣΔ.

 Τι είχε συμβεί στην Ρουμανία; Στις αρχές του 1944, μια βρετανική ομάδα κομάντος είχε πέσει με αλεξίπτωτα. Οι κομάντος έγιναν αμέσως αντιληπτοί και αιχμαλωτίστηκαν. Εν συνεχεία, χρησιμοποιήθηκαν από τον βασιλιά της Ρουμανίας, ως δίαυλος επικοινωνίας με την βρετανική πλευρά, για ν' αλλάξει στρατόπεδο η Ρουμανία - που ως τότε ήταν με τους Γερμανούς.

 Ο Στάλιν, ήθελε οπωσδήποτε μια "ζώνη ασφαλείας" στα δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ. Ήτοι, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία & την Ρουμανία. Και τώρα, έβλεπε τους Βρετανούς να ανακατεύονται στις ρουμανικές υποθέσεις! Θέλοντας να τους περάσει ένα μήνυμα, άρχισε κι αυτός να ανακατεύεται στις ελληνικές υποθέσεις - δια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!

 Ο Τσώρτσιλ, κατάλαβε ποιο ήταν το πρόβλημα και αποφάσισε να το λύσει άμεσα. Έτσι, στις 5 Μαΐου, ο Ήντεν συνάντησε τον Σοβιετικό πρεσβευτή Γκούσεφ: «Ο Ήντεν τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα στέλνονταν άλλες βρετανικές αποστολές στην Ρουμανία & ότι οπωσδήποτε θα ζητιόταν πάντα η γνώμη των Ρώσσων, σε ότι αφορούσε την Ρουμανία. Και οι Ρώσσοι, θα μπορούσαν να πουν στους Έλληνες εμπιστευτικά, ότι το καθήκον του ΕΑΜ ήταν να μπει στην κυβέρνηση Παπανδρέου»

  Μήνυμα ελήφθη & κατενοήθη απ' τον Στάλιν! Έτσι, ο Τσώρτσιλ ενημέρωσε τον Ρούσβελτ, με επιστολή του στις 18 Μαΐου, ότι: «Οι Σοβιετικοί μας είπαν ότι δέχονται να πάρουν την πρωτοκαθεδρία στην ρουμανική υπόθεση και να μας δώσουν την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα»

 Και, συμφωνώ απόλυτα με τον Διονύση Χαριτόπουλο, που συμπεραίνει: «Η "γνώμη" της Σοβιετικής Ένωσης, μέσω της πρεσβείας στο Κάιρο, δόθηκε όχι μετά την Διάσκεψη του Λιβάνου, αλλά πριν απ' αυτή. Όχι βέβαια σε οποιονδήποτε Έλληνα κομμουνιστή, αλλά προσωπικά στον Ρούσο, το έμπιστο στέλεχος της Κομιντέρν»

 

 

 

 

 Πηγές: «Απο την αντίσταση στον εμφύλιο», Συλλογικό Έργο, με επιμέλεια της Μάριον Σαράφη και του Νίκου Σβορώνου, που περιέχει πλήθος εγγράφων από τα βρετανικά αρχεία. 

 «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων», Διονύση Χαριτόπουλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις